Hledání českého příběhu: Úvahy nad minulostí, současností a především budoucností naší společnosti

Hledání českého příběhu: Úvahy nad minulostí, současností a především budoucností naší společnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473399/bmid_hledani-ceskeho-pribehu-uvahy-nad-m-0Vr-473399.png 4 8 5

Může se naše společnost dostat z problémů, ve kterých vězí? A jak na to? Česká republika – a s ní celý svět – prožívá nejtěžší krizi od studené války. Úvahám, proč to tak je, jak se to ve vypjaté situaci projevuje a co s tím můžeme zkusit dělat, věnujeme v Deníku N nemalý prostor v řadě komentářů, glos a analýz. To nejlepší z nich od našich redaktorů i externistů jsme seřadili tematicky do tří kapitol s výmluvnými názvy: Odkud přicházíme? Kdo jsme? Kam jdeme?... celý text

Přidat komentář

milan2310
01.07.2023 5 z 5

První část skvělá, většina druhé části "trpí syndromem starých novin", ale dá se. A v poslední části opět více zajímavých myšlenek.

Kotrlat
11.02.2023 3 z 5

Autoři z Deníku N odvádí skvělou novinářskou práci a řadu z nich moc rád čtu, ovšem tato kniha je krok vedle. Obsahuje desítky textů od různých autorů, které se však v mnohém opakují, protože se až příliš týkají koronavirové epidemie a chaotickému řízení země tehdejšího krizového manažera.
Asi to byl záměr, ale přece jen jsem čekal, že bude kniha nadčasovější a bude se do hloubky věnovat tématům, která nás trápí dlouhodobě a koronavirus je jen zvýraznil (třeba ve stylu skvělých Prokopových Slepých skvrn). Snad to bylo i tím, že jsem knihu přečetl až v době, kdy už byly Babišova vláda a z větší části i koronavirus minulostí, ovšem bohužel jsem měl nejednou pocit, že čtu včerejší noviny.


8422
28.06.2022 5 z 5

Asi by mě nikdy nenapadlo přečíst si staré noviny. Nedělám to, protože svět jde dopředu a není čas se ohlížet. Chyba, velká chyba. Tahle kniha to dokazuje. Kniha je kompilací starších článků, které vyšly v Deníku N. Ten mám předplacený a je dost pravděpodobné, že jsem některé z těch článků četl. Ale to vůbec nevadí! Jejich autory jsou opravdu špičky naší současné žurnalistiky a inteligence (Petr Pithart, Michael Romancov, Martina Viktorie Kopecká, Jiří Padevět a mnoho dlaších).

Pozorujte co se dělo, jak se to dělo a položte si otázku, co bylo důležité a co bylo zbytečné, co se řešilo jen kvůli politickým bodům a co se dělalo pro skutečné řešení krize. Pro mne ta četba byl skutečný zážitek, protože v ní ostře vystupuje, jak se politik ve většině případů chová iracionálně, protože si neustále klade otázku: "Jaký bude mít vliv na moji politickou kariéru, když se rozhodnu tak a jaký vliv bude mít, když se rozhodnu opačně?" Samozřejmě, že nechce spáchat "politickou sebevraždu".

DreamerX9
30.07.2021 2 z 5

Zajímavé myšlenky ale jsou to většinově jen další názory na fungování české společnosti a politické struktury. Zda se mi že knihy kritizující systém a pana Babise jsou vesměs vše na jedno brdo. V knize je několik zajímavostí a poukázkani na rozvoj společnosti od režimu až doteď ale to je tak vše

Chajda69
20.07.2021 5 z 5

Skvělé. Deník N mám předplacený a dlouhé články, které jsou v něm publikovány, jsou prakticky to jediné, co se ze zpravodajství obtěžuji číst.

Antologie esejů různých autorů jsou srozumitelně řazeny do kapitol, které se zabývají podstatou a duchem českého národa, jeho současným stavem a - což pro mě byla nejcennější a nejzajímavější část knihy - pohledem do budoucna.

Vzhledem k aktuálnímu dění valná většina knihy pojednává o koronaviru, což je téma, kterého mám tak nějak po krk, ale samozřejmě tomu rozumím. Vidět fatální selhávání vlády Babiše na dalších a dalších příkladech je tedy šíleně ubíjející a jsem opravdu zvědavý, jak dopadnou podzimní volby.

Jako nejlepší z celé knihy hodnotím závěrečný Simkaničův esej, ze kterého si dovolím citovat:

"Je nejvyšší čas přestat si plést svobodu s bezohledností, podnikavost s obcházením pravidel, vychytralost s invencí, odvahu s nedostatkem svědomí a studu. Vyzdvihujme soucit, velkorysost a sounáležitost, odměňujme fair play, obětavost a péči. S pokorou před náhodným losem života nepřehlížejme ty, kterým padla špatná karta."

Štítky knihy

česká společnost česká politika

Autorovy další knížky

Libor Stejskal
česká, 1977
2003  0%Drama '38 : opevnění, Češi a Němci, mobilizace na Liberecku v roce 1938
2021  83%Hledání českého příběhu: Úvahy nad minulostí, současností a především budoucností naší společnosti
2007  80%Kapitoly o bezpečnosti

Kniha Hledání českého příběhu: Úvahy nad minulostí, současností a především budoucností naší společnosti je v

Právě čtených3x
Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce12x
Chystám se číst23x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x