Hlavolam

Hlavolam https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/185005/bmid_hlavolam-dBh-185005.jpg 4 274 59

Inspektor Van Veeteren série

< 3. díl >

Za slunečného srpnového dne je z vězení propuštěn dlouho vězněný muž. V jednom z deštivých dubnových dnů najdou hrající si děti jeho mrtvolu. Byl zabit, protože si někdo myslel, že nebyl potrestán dostatečně?

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Återkomsten , 1995


více info...

Přidat komentář

ZuzanaK.
29.02.2024 4 z 5

Líbilo. Nepřekombinované, svižné, lehký humor, postavy lidsky vykreslené. Za mne lepší, protože reálnější, než Nesbo.

icezero
05.11.2023 3 z 5

Mě docela zaujal hodně zajímavý způsob vyšetřování... Nevím jestli by to takhle mohlo fungovat, ale zase je pravda že pro čtivost a zajimavost románu je možné použít prakticky cokoliv. A tak nakonec hodnotim knihu jako celek pozitivně. Napínavě a čtivě napsáno


KlariN
29.08.2023 3 z 5

Navzdory brutálnímu zločinu velmi příjemné, takřka dovolenkové čtení. Autor kreativně pracuje s nadhledem, i charakterovými specifiky jednotlivých vyšetřovatelů. Staromilské, leč láskyplné, a s odzbrojujícím smyslem pro spravedlnost. V popisu vyšetřování a úvahách o trestu nikoli nepodobné Friedrichu Dürrenmattovi. K sérii se hodlám vracet.

knihovna44
21.08.2023 3 z 5

Docela napínavé čtení a zajímavý styl práce vyšetřovatelů, nijak akční a trochu zvláštní. Rozuzlení včetně motivu pachatele ale mohlo být více propracované.

endymio
25.02.2023 5 z 5

Výborné čtení. Hladce plynoucí text je zásluha nejen autora, ale nepochybně i překladatelky. Komisař VV je přesně takový inteligentní svéráz a protiva, abych si ho zamilovala ( aspoň na papíře). A neuspěchaný styl vyprávění rozplétající jednotlivé osudy, který mě vtáhl a nepustil - připomněl mi snad tenhle příběh mého nejoblíbenějšího inspektora Wexforda?

kolacky
04.10.2022 4 z 5

Hodně dobré čtení. VV vyřeší případ z nemocniční postele... A zase, tragédie plná tragédie. Vrah je obětí. Naštěstí má VV i po operaci hlavu v pořádku.

mi-380
07.07.2022 4 z 5

Neoriginální název, každá detektivka je hlavolam, ale přesto, pozor, originální děj. Tohle není běžná detektivka. Kdo byl spokojen s nevšední poetikou a zvláštním rakousko-uhersko-německo-dánsko-beneluxským prostředím předchozích dvou knih (Síť a Čtvrtá oběť), musí být spokojen i tentokrát. Pohledy do myslí a rodin hlavních postav jsou tak všedně nevšední, a pátrání, včetně nečekaného zakončení, tak neobvyklé, že pro čtenáře hledajícího stravitelnou originalitu (jak jednou příhodně zvolala kap66: já chci detektivku, ale ať to není detektivka), jde o poklad, který má naštěstí celkem deset částí a tahle je teprve třetí.
85 % (239 hodnotících je na modrých 69 %).

Benny215
12.05.2022 4 z 5

ten nikdy nezklame

kap66
31.01.2022 5 z 5

Známka výborné detektivky:
- pamatuji si ji, včetně vraha,
- přesto mám chuť přečíst si ji ještě jednou, protože je tam Něco, co jiné postrádají.
Sérii s Van Veeterenem jedu znovu – ne, oprava: procházím znovu, toulám se pěkně beze spěchu tím Holandskošvédskem, v němž vyšetřují vraždy policisté nadaní intelektem i smyslem pro humor, vedení mrzoutským a mnou milovaným VV, jemuž rakovina – snad bych to neměla ani takhle napsat! – pomohla vyjadřovat se a přemýšlet o světě i o sobě ještě sarkastičtěji. A to činím pouze pro své čiré potěšení z četby.
Bonusy v tomto dílu: Dvořák a Zátopek jsou známí i v této fiktivní zemi, představte si :-); a je tu zmíněn „případ G“, o němž víme, že ho Nesser neodeslal na pohřebiště, ale celou sérii jím korunoval.
Kdo voláte po realistických detektivkách? (Já jen občas.) Pokračujte o autora dál.
Kdo v nich hledáte ono Něco – skvělý jazyk, originální postavy, netradiční vyšetřování,…? Jste tu správně.

Chesterton
30.11.2021 4 z 5

První rande s Hakånem i inspektorem svérázem. Ráda čtu série od třetích dílů . . . snad i tady se to vyplatilo. Vplula jsem do světa netradiční 'švédské' mordparty jako po másle a hlavně s úsměvem. Seznámení s Van Veeterenem proběhlo na nemocničním lůžku s pivem v ruce a tak to mám ráda !
Podruhé jsme se sešli na balkoně a padli si do noty natolik, že odpouštím i závěr, co byl morálně na hraně, ale zde logický.
Podmanivý mi přišel nejen jazyk, ale celkový přístup k řemeslu. Detektiva i spisovatele.
5/5

harena
01.11.2021 5 z 5

Hakenův styl psaní je nezaměnitelný a já si ho užívám. Nejsou tu divoké honičky, jeho hlavní hrdina inspektor Van Veeteren je přemýšlivý, rozvážný introvert, který spoléhá hodně na svoji intuici. Se svými nápady se moc nesvěřuje ani kolegům, ani nám, ale jestliže pečlivě čteme, můžeme vraha objevit, protože každý výslech je důležitý, i když to tak nevypadá.

"Na ústřední otázku však stále neznal odpověď.
Pokud by selhaly zákony a příslušné instituce, byl by schopen vzít věci do svých rukou? Neboli, pokud by si byl na sto procent - na sto procent!- jistý, že někdo spáchal vraždu nebo jiné násilí, bylo by z morálního hlediska správnější ho pustit pro nedostatek důkazů, nebo vykonat spravedlnost na vlastní pěst?"

Jsem teprve u třetího dílu a těším se na další.

EliskaD
14.01.2021 1 z 5

Opravdu ztráta času. Knihu jsem měla na dovolené a neodložila jsem ji jen kvůli tomu, že jsem neměla jinou. Postavy nesympatické, příběh ve kterém se nic neděje, vyšetřování se neposouvá...

pavel9989
01.12.2020 4 z 5

Lehké čtení, žádná přehnaná zamotaná detektivka.

March
01.12.2020 2 z 5

Jedním slovem zklamání. Kniha je popisovaná, jako detektivka, krimi. Mně to spíše zavánělo povidkou... moc zbytečných vyprávění, popisování míst, pocitu, mne to až rusilo od premysleni, kdo by mohl byt vrah. Až jsem se přistihla, jak jen čtu písmenka a vlastně na konci, když by mělo být rozuzlení, vysvětlení, tak to bylo popsáno "jako letem světem" takže dle mého, fura zbytečnosti a to zásadní nikde...

ZuK1
23.06.2020 5 z 5

Výborné, bez zaváhání plný počet hvězdiček! Zatím nejlepší díl série Inspektor Van Veeteren a ani já nechápu, jak může mít tato knížka pouze 69 % hodnocení. Opět úžasně napsané, pohodové, vtipné, čtivé od prvních stran. Jednoznačně sdílím názory uživatelů broskev28, KocIQ, soukroma, trudoš. A výraz „podmanivý jazyk“, kterým ve svém komentáři charakterizuje autorovo vyjadřování Broskev28 pokládám za dokonale výstižný.

Radza
26.04.2020 3 z 5

No, takovy roztahany a tesil jsem se na konec uz, abych moh zacist číst novyho Pendergasta????

Simstr
02.03.2020 5 z 5

Takové knihy miluju :-) krimi přesně podlé mého gusta. Pan Nesser umí a já ho za to obdivuji. Vtáhne Vás to do děje a pořád přemýšlíte jak to teda vlastně bylo. Opravdu doporučuji.

Allena24
25.01.2020 4 z 5

Pro mě trochu zvláštní styl, připomíná mi to starou detektivní školu. Hvězdičku přidávám za zmínku našeho úžasného Zátopka a skladatele Dvořáka. To prostě musím :-)

ivoiro
24.09.2019 3 z 5

Zdá se mi, že tohle byl slabší díl. Často jsem se ztrácel v ději.

KocIQ
22.07.2019

Má první kniha od H.Nessera a jsem nadšen. Naprosto souhlasím s Broskví28, že je to psáno podmanivě. H.N. má krásnou slovní zásobu a je mistrem přirozeného vtipu. Nikde nestříká krev, nejsou dvě tuny akce, děj je uvěřitelný, dialogy i popis přirozené (a vtipné!), ale co je hlavní: navíc ta kniha prostě člověka uvede do takového velmi zvláštního rozpoložení. Celou dobu je úplně jasné, že je to detektivka jako řemen, ale díky výše uvedenému se čte jinak než se zatajeným dechem. Nejsem úplně typickým čtenářem severkého krimi (přečetl jsem zatím asi jen 8 knih napříč norskými, švédskými a dánskými autory), tuto knihu ani nepovažuji za úplně typické severské krimi, ona je totiž trochu jiná, ale o to lepší. Netušil jsem, že současná detektivka jde napsat i takto, takhle to přesně chci a od H.N. si rozhodně přečtu i další knihy.