Hlava světa

Hlava světa https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407779/bmid_hlava-sveta-XUt-407779.jpg 5 196 76

Otto Veliký série

1. díl >

Branibor v roce 929 Při krvavém útoku německého vojska pod velením krále Jindřicha I. je zajat slovanský knížecí syn Tugumír. Spolu se sestrou Drahomírou jsou odvlečeni do Magdeburgu, kde se Tugumír brzy proslaví jako léčitel. Zachrání život Jindřichovu synovi Otovi a stane se jeho osobním lékařem a učitelem jeho synů. Přesto zůstává i nadále rukojmím a zajatcem mezi dvěma světy. Když se po Otově korunovaci vyrojí odpůrci, kteří ho chtějí svrhnout, obrací se král s nezvyklou prosbou na Tugumíra, muže, který je zároveň jeho přítelem i nepřítelem… Z pera Rebeccy Gablé, která je nazývána Kenem Folletem v sukních.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Válečné , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Das Haupt der Welt , 2013


více info...

Eicherik
Eicherik
26.11.2023 5 z 5

Autorka si nastudovala historické údaje a fakta, zapojila svou fantazii a stvořila úžasně čtivý historický román. Jak to ale tenkrát bylo doopravdy to ví jen Bohové a tehdejší účastníci, protože ani tehdejším kronikám nelze úplně věřit. Hlavní postava, kníže Tugumír, je zajímavá také tím, že je vzhledem podobná našemu Václavu I. (svatému Václavovi), protože je to jeho bratranec. Náš Václav I. se v románu také párkrát mihne pod jménem Václav Český. Jedinou výhradu mám k některým dialogům a jednáním, která jsou až moc současná. Srovnání Rebeccy Gablé s Kenem Folletem není vůbec od věci. Román doporučuji všem zájemcům o historii střední Evropy, protože většina děje se odehrává na západním břehu Labe na dohled od pohoří Harz.
Citace: Sevřel její zápěstí a přitáhl si ji ještě trochu blíž, stále s pohledem na řeku. "Jestlipak tady stál Irminsul, tady, co právě stojíme, co myslíš?"
Zvedla hlavu z jeho ramene. "Jestli co?"
Nevrle mlaskl. "Ubohé, nic netušící dítě. Irminsul. Ten sloup, který nesl oblohu. Největší svatyně našich pohanských předků, kterou zbořil císař Karel Veliký, když dobyl Sasko a přinesl nám pravou víru." Otův velký vzor, pomyslel si.
"To jsem nikdy neslyšela," přiznala dívka. "Ale nemohl nést oblohu, protože jinak by se asi zřítila, ne?"
"To souhlasí."
"Jak vypadal?"
"Nevím," musel přiznat. "Možná jako ohromný strom, rovný jako svíce a hodně vysoký."

alekis
alekis
26.10.2023 5 z 5

Skvělá kniha, opět jsem měla šťastnou ruku. A navíc je to dárek od kamaráda z DK, jakož i další část, na kterou už se těším, takže znova: díky, kámo! :-)
K obsahu nebudu nic psát, je tu dost komentářů, které přiblíží děj a dokáží případné čtenáře nalákat. Ten, koho odradí velký rozsah udělá chybu, ale to už je na osobním výběru.
Autorka píše trochu "suše", i velká dramata jsou podaná tak nějak civilně, ale nahrazuje to bohatost děje a příjemný bonus - čtivost. Přes desítky jmen a množství událostí děj jede jako po másle :-).

Z jiného soudku. Především je nezbytné přečíst si doslov autorky. Pak je vhodné podívat se do map, s čímž jsem já teprve začala, zatím mi chybí podrobnosti.
Nemám ráda přehledy postav na začátku - zde se dozvídáme, kdo je historický a kdo vymyšlený. Je jich hodně! Teď už budu vědět, kdo je kdo, na začátku čtení mi nikdo v paměti neuvízl. Tudíž si přehled projdu znova. Ovšem dalo se vydedukovat, že šlechticové, na rozdíl od vojáků, služebníků, a slovanských otroků, skutečně v tom 10. století žili.

Poslední věc. Jak jen to napsat? Je to období, kdy staří bohové ještě byli v úctě, ale už je do hlubin zapomnění vytlačovalo křesťanství. V knize je zmíněn i český kníže Václav a dokonce i ten jeho nešťastný tribut.
Nevím, jak bylo těm lidem, hluboce připoutaným ke staré víře, když byli, často i násilím nuceni přijmout pro ně úplně cizího nepochopitelného Boha. Co cítili? Sasové, kteří přijali podle knihy křesťanství asi o sto let dříve, prošli, jak je stručně zmíněno, stejným procesem. Pro někoho radost, neboť uvěřil, pro někoho bolest, neb byl přinucen se odvrátit a svou víru vyznávat tajně.
Toto mě přinutilo k zamyšlení. Bitvy, obléhání hradů, děsivé tortury, zrady a podrazy, únosy, násilí a znásilňování - to je celkem v lidské historii běžná věc. Ale takové potlačení nejniternějších věcí věřícího člověka, to si myslím že není až tak jednoduché...
Vzhůru do 10. století, už se moc těším!
:-)


helenkan
helenkan
21.06.2023 5 z 5

To byla jízda. Parádní čtení. Dala bych i víc jak pět *

malýčtenář
malýčtenář
06.06.2023 5 z 5

Konečně jsem vzala do rukou tu velkou bibli, ale stačilo přečíst pár stránek a už mě děj vcucl a nepustil. Krásně popsané počátky křesťanství a pohanství na počátku středověku. Velice se mi kniha líbila, I když jsem se občas ve jménech a příbuzenských vztazích ztrácela. Velice čtivý román.

Pavlaj
Pavlaj
19.05.2023 5 z 5

Přečtení jsem víc jak rok odkládala, protože je to taková bichle a z nové autorky jsem měla trochu strach. Bezdůvodně. Srovnání autorky s Kenem Follettem mi přijde zasloužené, příběh Tugumíra se čte jedním dechem a těch 650 stran jsem zvládla jak nic.
Velmi zajímavá doba, konflikty Sasů a polabských Slovanů souvisí i s našimi dějinami (okrajově přivádí na scénu i svatého Václava a jeho bratra Boleslava). Líbilo se mi, že autorka, byť Němka, líčí Sasy i Slovany docela vyváženě. Přestože pohanské rituály tehdejších Slovanů byly kruté a barbarské. Láska a vztahy v knížce sice jsou, ale nepřišlo mi to jako červená knihovna, jak si tu někdo stěžoval. Já jsem hodně spokojená.

Paulika419
Paulika419
16.05.2023 5 z 5

Krásná kniha.Obdiv nad tím,jak Tugomír dokázal vyléčit šedý zákal.

ZuzanaZ83
ZuzanaZ83
20.12.2022 4 z 5

Rozsáhlý historický román o střetu kultur a náboženství, o válkách, přátelství, lásce, intrikách a nenávisti.
I přes svou objemnost má kniha a děj spád a nutí i k zamyšlení.

Bedřich63
Bedřich63
30.06.2022 4 z 5

Kniha je zajímavým popisem doby, života, zvyků a životních podmínek lidí před více než 1000 lety. Jako celé dějiny je to doba bojů o území, o zdroje, o přežití. Skoro vše se děje ve jménu víry a ve jménu bohů.
Plný počet hvězdiček nedávám, četl jsem už poutavější knihy. Na to, kolik má kniha stran, tak děje tam zase tak moc není.

LucieT
LucieT
14.06.2022 5 z 5

Jsem nadšená, pro mě naprosto perfektní historický román, který mě opravdu bavil a i jsem ve volném čase nad postavami přemýšlela, což se mi často nestává:-D. Rozhodně mi to nepřišlo jako červená knihovna, jak se tu v některých komentářích píše.

Avila
Avila
02.05.2022 4 z 5

Po hodně... hodně... hodně dlouhé době se mi dostal do ruky historický román. Pro mě zatím od neznáme autorky. Dříve jsem tenhle druh knih četla víc ale v posledních pár letech jsem se k nim nedostala. A když jsem v knihkupectví narazila na tento román za velmi příjemnou cenu tak jsem neodolala.... a to bylo dobře příběh o střetu pohanství s
křesťanstvím, intrikách, lásce i zradě, nenávisti a otroctví se mi četl dobře a už teď vím že určitě nezůstane jen u této jedné knihy od autorky....

čef
čef
25.04.2022 4 z 5

Byla by to super kniha, kdyby autorka nezazdila velmi zajímavý příběh spoustou nezajímavých rozhovorů mezi postavami. Takhle je to opravdu brodění spoustou stránek bez obsahu. Osud polabských Slovanů v 10. století nebyl takto beletristicky podrobně, objektivně a také s velkou znalostí dějin nikde popsán, alespoň já o žádné podobné knize nevím. Zejména jde o pronikání franského (saského) živlu za Labe a výměna pohanských pověr za ty křesťanské. Doporučuji čtenářům, kteří disponují hromadou času a velkým zájmem o historii

klokan.1905
klokan.1905
06.04.2022 4 z 5

Hlava světa...
Jedná se o historický román od Rebeccy Gablé... První díl ze série Oto Veliký, zakoupený mám i druhý z této série, který má název Cizí královna...
K samotné knize... S autorkou zavítáme do desátého století, přesně do roku 929, kdy dochází k útoku německého vojska pod vedením krále Jindřicha I. na Branibor, při kterém je zajat slovanský knížecí syn Tugumír... Ten je spolu se svojí sestrou Drahomírou odvlečen do Magdeburgu... Jak se budou dále vyvíjet osudy této sourozenecké dvojice Vám neprozradím... ;-) Vše se však dočtete v poměrně obsáhlé knize (čítá celkem 656 stran), která je větších rozměrů a hustšího řádkování...
Velice zajímavý historický román, který popisuje střet křesťanství a pohanství na počátku středověku...
Kniha má momentálně hodnocení 92 procent... Mé hodnocení by bylo 85 procent, což znamená silnější čtyři hvězdičky...

nemer
nemer
13.02.2022 3 z 5

Na rozdíl od Druhého království vnímám Hlavu světa především jako temnou červenou knihovnu zabalenou do hávu historického románu, kterým ale v pravém slova smyslu není. Dokonce mám pocit, jako kdyby tyto dvě knihy (Hlavu světa a Druhé království) nepsala ani tatáž autorka (možná důsledek překladu). Hlava světa je vcelku rozvláčná, zbytečně popisná, chybí zde spád, o pravopisných chybách (bohužel nová norma) nemluvě. Navzdory zajímavému námětu průměrné čtení na dlouhé zimní večery. Hlava světa podle mého názoru reprezentuje kategorii tzv. románů pro ženy.

DreamerX9
DreamerX9
09.01.2022 3 z 5

Pro mě byla kniha zjištěním, že tento druh historických románů není nic pro mě. Zaujala mě volba doby, ve které si autorka vybrala psát. Politikaření, intriky, dohodnuté svazky, vláda velkých panovníků a trocha té romantiky. Na knize mi nasedlo to, že v druhé části začaly ty romantické linky převládat a ději to ubralo na zajímavosti nicméně autorka píše čtivě a jsem si jistá že její knihy mají a budou mít své čtenáře :)

petr_
petr_
11.12.2021 4 z 5

Zajímavý a čtivý román, popisující vztahy mezi říší Oty a slovany a to právě v době Václava i když Českého knížectví se tento děj týká pouze okrajově. Mimochodem právě spolupráce Václava a placení tributu pravděpodobně zachránilo čechy před osudem slovanských kmenů v Sasku. Zajímavá je také zmíňka o Alfrédu velikém, protože jsem si vybavil knihy B.Cornwella o této době.
Příběh se mi líbil, protože byl barvitý a zajímavý, mohl jsem si představit jak to ve Francké říši vypadalo a fungovalo. Určitě se podívám po dalších knihách autorky.

Alma-Nacida
Alma-Nacida
28.11.2021 3 z 5

Ze začátku to vypadalo zajímavě, ale pak nějak převládaly romantické linky a od poloviny se mi zdálo, že se děj zcela vytrácí a popisně jen sleduji na kupě stran, co si kdo myslí, když jde zleva doprava. Dočetla jsem jen s vypětím sil a jen kvůli začátku bych dala dvě a půl hvězdy.

helena842
helena842
25.10.2021 5 z 5

Opravdu velmi čtivý historický román, který mohu všem doporučit. Byla to moje první kniha od této autorky a rozhodně ne poslední.

Neposeda
Neposeda
16.10.2021 5 z 5

Historické romány mám ráda, takže když jsem hledala inspiraci do čtenářské výzvy 2021 na titul, kde je v názvu část těla, sáhla jsem po tomto a rozhodně nelituji.

keselylenka
keselylenka
30.09.2021 3 z 5

Ze začátku mě příběh hodně chytl, ale jak děj postupoval a přesouval se více na bojiště, tolik už mě nebavil. Jde nicméně o velmi zajímavý příběh z dějin.

Petrasuvicka
Petrasuvicka
12.09.2021 5 z 5

Chytne a nepustí od první stránky. A myslím, že i ty čtenáře, kteří nemusí příliš středověk či českou historii raných knížectví.
Někde tu v komentářích padlo, že je to takové jako Hry o trůny. Já bych řekla, že si tu spíš na své přijdou milovníci seriálu Vikingové. Takový princ Henning, to je vlastně Ivar, akorát s rozdílem, že Henning může normálně chodit :). Tugumír je vysloveně jako seriálový kněz Athelstan. I on narážel na střet víry pohanů a křesťanů, měl zmatek, k jakému náboženství se přiklonit a tak dále.
Rozhodně skvělé, napínavé čtení. Ve druhé části trošku těžkopádnější kvůli přemíře jmen a postav, ale to by bylo tak na odebrání půl hvězdičky.
Těším se na další díly a doporučuji.