Hlava státu

Hlava státu https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291552/bmid_hlava-statu-ghs-291552.jpg 4 34 15

Dvě těla. Británie těsně před rozhodnutím o vystoupení z Evropské unie. A spiknutí tak troufalé, že by otřáslo i Machiavellim. Je září 2017 a lid Spojeného království má hlasovat o budoucnosti země, potažmo Evropy i celého světa. Pár dní před dnem D jsou nalezeny dvě mrtvoly – mladého investigativního novináře a neznámého muže bez hlavy a rukou. Zdá se, že mezi nimi neexistuje spojení. Zdi Downing Street 10 však před zraky nic netušících voličů ukrývají šokující a nebezpečné tajemství, které nesmí vyjít najevo – skupina nemilosrdně odhodlaných jedinců tomu hodlá zabránit – i za cenu vraždy. Stalo se totiž něco neuvěřitelného. Něco, co nikdo neočekával. Něco, co se vůbec, ale vůbec nehodí… Andrew Marr, bývalý politický korespondent BBC a deníku The Independent, využil dokonale znalosti zákulisí britské politické scény. Hlava státu je děsivě chytrý, satirický thriller plný černého humoru, nabízející pohled za parlamentní oponu – a prudce aktuální.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Thrillery

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Head of State , 2014


více info...

Přidat komentář

Milton
19.03.2024 4 z 5

Zajímavá, napínavá kniha. Škoda jen, že se stále přeskakuje časová linie.

trudoš
15.04.2020 3 z 5

Člověk se nesmí nechat odradit množstvím postav a věčně přeskakujícím dějem, protože až někdy kolem strany sto se začne formovat konkrétní zápletka. A pak už to stojí za to, tedy jestli vás užije na pověstný anglický humor. Andrew Marr prostřednictvím absurdní krizové situace na Downing Street rozehrává boj o členství Británie v Evropské unii a dává tak vyniknout sžíravým komentářům, které ze zpětného pohledu - poté co realita předčila fikci - mají dokonalou výpovědní hodnotu.
Každopádně spíš než thriller funguje příběh jako satira, protože polemik je víc než akce. Neznamená to však, že by si čtenář neužil dokonalé stínové hry v pozadí velkých událostí. Perfektně fungují především epizody z prostředí mediální gigantů, které věrně ilustrují poměry, jaké v byznysu panují. Problém je, že jednoduchý nápad autorovi na celých tři sta šedesát stran nevystačí a tak se po nějaké době začne vyprávění natahovat, než konečně dospěje k třeskutému vyvrcholení. Ale i tak fajn politická karikatura.


Sabina335
07.04.2020 3 z 5

V knize jsem se tak nějak ztrácela.

Dubin3k
10.08.2019 3 z 5

Hlava státu je první kniha, která se jakkoliv týkala politiky, kterou jsem kdy četl, začátek byl takový pomalejší a nudnější, protože bylo potřeba vylíčit situaci a ujasnit si jména a roli jednotlivých postav. Jak se dalo vše do chodu, tak jsem si najednou uvědomil, že děj nijak zvláštně skáče a působil pro mě trochu zmateně, jelikož se chvilku odehrával např. 2 dny před referendem a najednou 6 dní před referendem, v průběhu celého čtení mi to přišlo až zbytečně matoucí. Na konci knihy, ale všechno zapadlo do hromady a začalo to dávat větší smysl, netuším, zda myšlenkou takového skákání bylo vytvoření většího napětí nebo tajemna, ale podle mě to spíše knize ubralo, než ji to něco přidalo. Samotný děj byl místy až absurdní to, co se tam dělo by člověk pomalu nevymyslel, ale věřím, že by toho někteří byly i v reálu schopni takové intriky jen kvůli tomu, aby si řekněme udrželi svoje teplá místečka. Po rozuzlení mi nesedělo, jak dopadli některé postavy, jak se může reálně někdo z něčeho takového dostat.
Kniha má svoje plusy i mínusy, není to až tak velká hrůza spíše zajímavé čtení a navíc k „aktuálnímu dění“, v uvozovkách, protože tohle se určitě neděje, ale nějaké společné rysy tam jsou a někteří na referendu asi opravdu vydělají pořádný balík.

madem
02.06.2018 4 z 5

Miluji britský humor.
Nejdříve je však potřeba se prokousat seznámení s politiky, státními úředníky i opozicí.
Pak se rozjíždí hodně zběsilá jízda, které nic nechybí.
Nakonec mě ani nezajímalo, jak referendum dopadlo.

soukroma
13.03.2018 2 z 5

S chutí jsem se na to vrhla, začátek byl svižný a (skoro) vtipný (trochu černý humor), ale pak se autor vrhl na představování nekonečné řady postav, jejich minulosti, současnosti a budoucnosti, jejich vztahů soukromých a pracovních, jejich preferencí, vášní a záští, až mně z toho šla hlava kolem a šla jsem od toho....Takže vůbec nevím, jak to s referendem nakonec dopadlo ;-)

lucie0951
31.05.2017 4 z 5

Příběh je místy velice vtipný, ale lehce přitažený za vlasy a to vracení se v čase je poněkud matoucí.

Rihatama
08.02.2017 4 z 5

Absurdní, satirický, politický thriller. Přitažlivá kombinace... Občas jsem knihu odložila, ale bezpečně po ní sáhla znovu. Aktuální téma brexitu, které nakonec samo o sobě není tím nejzajímavějším na celé knize. Pouze poskytlo prostor pro rozkrývání úřednických a politických praktik v Downing Street 10. Ovšem dovedených ad absurdum, a to zcela v duchu tradic britského humoru.

laepus
07.10.2016 5 z 5

Záměrně trochu přecěnuji, protože je to tady podle mě dost podceněno. Jde o prvotřídní satiru, ve které se najdou všichni politici a lidi, kteří si myslí, že jí rozumí. Právě všichni ti naši pseudoodborníci na brexit by si tohle měli přečíst, ať to začnou chápat trochu z britského pohledu a ne jen z pohledu Čecha, který nechápe, jakou obrovskou chybu to Britové udělali. Na pozadí hodně černé komedie (zápletky) autor rozehrává jemnou hru, ve které snáší všehna pro a proti brexitu. Je zbytečné říkat, jak to dopadne, o to tu nejde.

Lucina88
11.09.2016 2 z 5

Na tu knihu jsme se dost těšila, ale absolutně jsem se nemohla prokousat přes začátek, kde byla podrobná charakteristika postav, milion jmen a v tom sem se naprosto ztratila. Jsem trpělivá a chtěla jsem dát knize šanci, ale tohle nešlo...

superrodina
11.09.2016

Dost provokativní úvod. Zejména když kniha poprvé vyšla ve Velké Británii v roce 2014. Samozřejmě ani tehdy nebyl Brexit žádnou novinkou. Vždyť Cameron v roce 2013 přislíbil, že v jeho zemi do konce roku 2017 referendum proběhne. Časově to dává smysl: Andrew Marr dlouho uvažoval o tom, že by chtěl sepsat politickou satiru. Cameronův slib ohledně referenda byla jako hozená rukavice. Díky svému agentovi se seznámil s významným členem politického rodu Peterem Chadlingtonem a společně vymysleli hlavní zápletku.
Více na
http://www.superrodina.cz/2016/08/04/co-prave-ctu-andrew-marr-hlava-statu-brexit-2017/

kikies
31.08.2016 4 z 5

Velice britské a pro mě dost zajímavé... i ten obraz nám známého brexitu a jeho pozadí - ač pojatý samozřejmě beletristicky a popsaný autorem už v roce 2014 (a vlastně se sekl jen o rok, jeho brexit se odehrává v roce 2017). Thriller byl takový jiný, než jsem zvyklá. Nemůžu říct, že špatný, ale bohužel ani nemohu potvrdit, že by mi to vyloženě sedlo, ale rozhodně byl poutavý a téma velice atraktivní. Tohle mě prostě bavilo... nevím, jestli budu v podobném duchu pokračovat, možná spíše ne, ale asi na něj nezapomenu :-)

msjadepaton
16.08.2016 2 z 5

Váhala jsem, jestli nemám dát tři hvězdičky, ale když jsem si to pro sebe shrnula, prostě to na to nebylo.
První polovina knihy byla katastrofa. Téměř bez děje, soustředěná výhradně na suchou charakteristiku jednotlivých postav, která toho sice hodně řekla, ale nic z toho neukázala v praxi, takže ve výsledku jsem měla pocit, že čtu učebnici dějepisu. Navíc postav tam bylo sice méně než ve Hře o trůny, ale kvůli jejich medailonkovitému uvedení do příběhu jsem se v nich orientovala podstatně hůř. Podivný styl s ještě podivnějšími květnatými přirovnáními a popisy mi také nesedl.
Druhá polovina knihy působila, že ji psal někdo jiný. Děj se rozběhl, styl se usadil v poměrně ucházející rovině a celkově se to dalo číst. Přesto to nebylo bez problému. Postavy jednaly nesouvisle a nelogicky, dějové linky, které směřovaly určitým směrem a slibovaly napětí vyzněly do ztracena, když se to autor nejspíš na poslední chvíli rozhodl vyřešit jinak.
Román nedrží pohromadě. Děj se rozpadá, postavy zmateně pobíhají kolem a ta trocha suchého britského humoru, která tím chaosem sem tam probleskne, to nezachrání.
Kniha se snaží skloubit dohromady satiru, konspirační thriller a politický román, ale ve výsledku to nefunguje. Nic z toho není dotažené.
Opravdu velké zklamání.

pagac17
13.08.2016

Zajímavá publikace, vydaná před výsledkem referenda v Britanii o zachování nebo o vystoupení v EU. Knihu jsem nedočetl, poněvadž mi nesedl anglický humor.

Babouš
11.06.2016 5 z 5

Úžasně ztřeštěné, absurdní a plné britského humoru. Navíc o skvělém aktuálním tématu jako je brexit. Zákulisí nejvyšších pater politiky, novinařiny a byznysu mě vždycky zajímalo. U čtení jsem se skvěle bavil, dobře napsané. Ke konci sice možná přitažené za vlasy až moc, ale mně Hlava státu prostě sedla.

Štítky knihy

Velká Británie brexit

Autorovy knížky

Andrew Marr
skotská, 1959
2016  72%Hlava státu

Kniha Hlava státu je v

Právě čtených2x
Přečtených42x
Doporučených3x
Knihotéce19x
Chystám se číst24x
Chci si koupit3x