Hitlerův papež

Hitlerův papež https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14787/hitleruv-papez-14787.jpg 3 9 2

Tajný příběh Pia XII. Publikace přibližuje život i politickou činnost kontroverzního papeže Pia XII., který ve funkci státního tajemníka podepsal dohodu s Hitlerem a vyhýbal se odsouzení nacismu. Výklad dětství, dospívání, diplomatické kariéry. Hlavní pozornost je věnována působení ve funkci státního tajemníka a papežství, kdy podepsal konkordát s nacistickým Německem i velké vstřícnosti k nacistické politice. Rekapitulace působení tzv. Hitlerova papeže, jenž vešel do dějin svým antisemitismem a bojem proti komunismu... ... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , BB art
Originální název:

Hitler’s pope


více info...

Přidat komentář

Cinik
06.05.2016 1 z 5

Tato kniha určitě nalezne pozitivní ohlas mezi odpůrci katolické církve a Pia XII. Ovšem to nic nemění na tom, že je to bezcenná propagandistická slátanina. Vyhozený student teologie, který nenávidí vysokou církevní hierarchii a tradicionalisty, napsal knihu o posledním tradicionalistickém papeži. Její "neutralita" tomu odpovídá. Kniha byla strhána mnoha historiky, Cornwellovi byly oprávněně vyčteny unfair metody typu zamlčování podstatných fakt, ignorování klíčových zdrojů, manipulace s fakty i kardinální nedostatky v práci se zdroji a jejich interpretaci. Rovněž se ukázalo, že mnohé báje, které rozšiřoval o své knize, jsou lživé (tvrdil například, že získal mimořádný přístup do archivů Vatikánu. Pochopitelně to nebyla pravda, jak úředníci archivů později potvrdili - ostatně představa, že by zrovna Cornwell získal nějaké zvláštní výhody, je vzhledem k jeho předchozí tvorbě směšná už na první pohled). Co je ještě lepší, ústřední teze této knihy o selhání Pia XII. autor už stihl odvolat. Takže asi tak.

oli.rock
04.01.2016

Kniha se mi velmi líbila, vtáhla mě do sebe a ikdyž se zdála na první pohled jako tlustá, težce čtivá kniha, tak opak byl pravdou :)


Štítky knihy

Pius XII., papež, 1876-1958

Autorovy další knížky

John Cornwell
britská, 1940
2008  67%Hitlerův papež
2005  90%Hitlerovi vědci

Kniha Hitlerův papež je v

Přečtených13x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x