Hitlerovy horské jednotky

Hitlerovy horské jednotky https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69946/bmid_hitlerovy-horske-jednotky-5PI-69946.jpg 4 23 3

Vojáci, jejichž zážitky naplňují stránky této knihy, vydrželi veliká utrpení se stoickým klidem. Hrdě přijímali vnucenou tvrdost, protože nosili edelwiess, odznak, který je odlišoval a zavazoval. Byli horskými myslivci, příslušníky Hitlerových horských jednotek. Kdekoliv bojovali, získali si respekt pro nasazení a úpornost jak v obraně, tak v útoku.... celý text

Literatura faktu Válečné Historie
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Hitler's Mountain Troops , 1992


více info...

Přidat komentář

n.ezn.amy
08.11.2022 5 z 5

James Lucas je odborník na německou armádu druhé světové války. V této knize se zaobírá speciálními jednotkami horských myslivců, jejich těžkým výcvikem a poté vojenskými operacemi ať už to byly počáteční tažení v Polsku, poté Řecku, Norsku, Finsku, pochopitelně v Sovětském svazu, ale hlavně na Balkáně. V těchto bojích prokazovaly, že jejich náročný výcvik nebyl nadarmo a v boji v horách dosahovaly skvělých výsledků. V knize pochopitelně nechybí fotky, plánky bojů i seznam velitelů těchto divizí. Lucas na poli literatury faktu vytvořil opět skvělou knihu.

Tsurara
12.12.2016 3 z 5

Kniha v princípe splnila to, čo sľubovala. Menšia výčitka z mojej strany bude smerovať skôr len k tomu, že to bolo podané útokom. Väčším podrobnostiam by som sa rozhodne nebránila. Kniha sa opierala o fakty a stručne popisovala boje, ktorých sa rôzne divízie či iné útvary zúčastnili za dobu svojej existencie. Autor sa snažil usporiadať históriu divízií postupne, takže nečakajte, že nájdete históriu každej divízie pokope. Je v knihe síce celá, ale podaná po kúskoch, podľa časovej postupnosti bojov, v ktorých jednotlivé divízie figurovali. Zvolenie takejto prezentácie som preferovala, poskytlo to úplnejší obraz o vojenských operáciách, ktorých sa horské jednotky účastnili a tiež lepšie reflektovalo vývoj vojny v ucelenom merítku.
Občasné zaradenie oficiálnych hlásení alebo krátkych výpovedí svedkov knihu oživovalo, škoda, že ich bolo minimum.
Čo by však na knihe mohli vylepšiť, sú obrazové prílohy a to vrátane máp. Často sa v knihe uvádzajú opisy miest, kde sa boje odohrali, ale chýba dostatočná príloha v podobe mapy. Existujúce mapy boli dosť všeobecné a horko ťažko na niektorých z nich vyznačili pohoria.

Ak hľadáte základné informácie o horských jednotkách 3. ríše, v tejto knihe nájdete všetko potrebné, od zloženia každého oficiálne sformovaného útvaru, ich vybavenia a nasadenia, až po konečný osud.


Plague
13.09.2016 5 z 5

Příjemný rozdíl oproti knihám a dokumentům popisující jednotky SS jako skupiny politických fanatiků a wehrmacht jako obyčejnou masu nemyslících a válkychtivých blonďatých a modrookých Fritzů. Disciplína horských myslivců mi brala dech a budila ve mě veliký obdiv.

Autorovy další knížky

James Lucas
britská, 1923 - 2002
2009  83%Válka na východní frontě 1941–1945
2008  85%Hitlerovy horské jednotky
2004  87%Pancéřoví granátníci
1995  75%Poslední rok německé armády
1999  90%Hitlerovy elitní jednotky

Kniha Hitlerovy horské jednotky je v

Právě čtených1x
Přečtených34x
Doporučených2x
Knihotéce34x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x