Hitler

Hitler https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29335/bmid_hitler-2mF-29335.jpg 4 19 2

Německý historik a žurnalista Harald Steffahn pojal své dílo jako klasický životopis velmi krátkého rozsahu. Celý text bez příloh zabírá necelých 130 stran. Kniha je rozdělena na několik částí. V úvodní kapitole se dočteme, jak se během desetiletí, která uplynula od konce války, vyvíjely názory historiků na Hitlerovu osobnost. Další kapitoly se postupně věnují jednotlivým etapám jeho života. Můžeme se tedy seznámit s Adolfem coby mladým zahalečem, válečným dobrovolníkem, demagogem mířícím k moci a konečně nelítostným diktátorem a vojevůdcem. Sledujeme, jak se tato osobnost vyvíjela, kteří lidé, které okolnosti a události na ni měli velký vliv. Značný prostor je věnován Hitlerovým mnohdy zrůdným myšlenkám a názorům. Velmi často je citováno z Fűhrerovy nechvalně proslulé knihy Mein Kampf. Autorovi se také dobře podařilo zachytit a popsat politické, ekonomické a společenské klima tehdejšího Německa. Přestože kniha vzhledem ke své omezené velikosti nehýří množstvím detailních informací, udělá si čtenář dobrou představu o tom, proč se některé klíčové události staly. Nejsme zkrátka při četbě zahlceni přemírou údajů, ale získáváme slušný vhled do tehdejší doby a jsme schopni nazírat na postavu Adolfa Hitlera ve vztahu k prostředí, v němž žil.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Votobia
Originální název:

Adolf Hitler , 1983


více info...

Přidat komentář

vvikingg
11.10.2023 4 z 5

Nebylo to špatné počtení, autor ale často cituje Mein Kampf a jiné zdroje a na těch 130 stránkách to vzal opravdu jen povrchně, na 46 stránkách jsou uvedeny , prameny odkud čerpal a pár fotografii.

WolfIssen
22.09.2015 3 z 5

Čtivě napsaná kniha, na počet stran vcelku obsáhlá na informace. Velké plus je časová tabulka událostí od roku 1888 do roku 1945. Ve velkém množství vět bych ale vytkl zaujatost autora. Pokud historik píše knihu o jakékoli historické osobě, měl by být objektivní a neútočný, především přídavnými jmény, které mi v této knize mnohokrát připadaly jako urážka osoby, jejíž životní osudy popisuje.