Historky ze tmy

Historky ze tmy https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501993/bmid_historky-ze-tmy-sBf-501993.jpeg 4 80 22

Sbírka young adult povídek českých autorů plná děsivých příběhů, které vám nedají spát. S jejich hrdiny se ztratíte v podivném labyrintu, prozkoumáte pár opuštěných budov v honbě za přízraky, vydáte se uprostřed noci zakopat mrtvolu, kterou jste vůbec zakopávat nechtěli, a nebude chybět ani boj o holý život. Vedle zavedených autorů a autorek nejen literatury pro mládež, jakými jsou například Anna Musilová, Kateřina Šardická nebo Magdalena Mintová, najdete v knize i povídky trojice vítězů literární soutěže. Z jejich příběhů budete mít zaručeně husí kůži...... celý text

Přidat komentář

Verunka289
29.03.2024 4 z 5

Po povídkové sbírce Všechny barvy duhy, která pro mě byla docela zklamáním, toto bylo opravdu překvapení, povídky mi hodně sedly. U některých jsem se i docela bála. Nejlepší (nejstrašidelnější) za mě asi povídka Toby od Anny Musilové, vyvedená byla taky povídka Mikuláš nosí smrt od Rádi Blažka. Opět musím obdivovat, kolik nadaných mladých lidí v České republice máme.

Anie94
04.02.2024 3 z 5

Povídky mi nepřipadali moc strašidelné. Chápu, že je těžké vtěsnat všechno napětí do pár stránek povídky. Co se mi hodně líbilo bylo velmi povedené grafické zpracování knihy. Kdybych měla přesto vybrat některé povídky, které se mi nejvíce líbili, tak to byli určitě povídka Prasklina a Muž na zdi.


Martin82
31.01.2024 4 z 5

Fajn povídky cca na 20 - 40 minut před spaním. Muž na zdi 90%, Prasklina 70%, Čubčí hrob - 96% - nejlepší povídka, Rezonance - 70%, Dokonalý dárek - 95%, V domu bez dveří - 80%, Něco za něco - 95%, Toby - 88%,Útočiště - 80%, Mikuláš nosí smrt - 82%, Podzimní lucerny - 75%. Celkem tedy 84%.

lucie5019
14.08.2023 5 z 5

Za me povidky (horory) uzasne! Fajn bylo to ze se mi vetsi polovina hororu libila nez nelibila. Nejake jsem doslova hltala, nejake plynuly pomalu. Ale cetla jsem za deste a za tmy, takze atmosferu to asi mělo:) A bojim se vseho, takze i u tohohle jsem usinala s perinou pres hlavu:)

zsykorova
12.08.2023 4 z 5

Velmi povedené antologie, i když jsem se u povídek moc nebála. Potěšil mě příspěvek Kateřiny Šardické, kterou mám jako autorku moc ráda. Nejvíc se mi líbily povídky Čubčí hrob a Něco za něco, i když Prasklina taky nebyla špatná.

evismaior
05.07.2023 4 z 5

80% - Další z antologií young adult povídek známých i začínajících českých autorů včetně těch, které se umístily v soutěži nakladatelství Yoli. Tentokrát byl společným tématem horor a nutno říct, že i když se autoři většinou obešli bez nadpřirozených hrozivých sil a vycházeli z celkem obyčejných životních situací, dost se jim v navozování mrazivé atmosféry dařilo. A i tentokrát knížce jednoznačně pomáhá i vizuálně pěkné jednotné zpracování s ilustracemi a medailonky autorů u každé z povídek.
Asi nejvíc mě oslovila povídka Rezonance o paneláku sebevrahů, který jakoby rezonoval tím, na co myslí lidé v jeho zdech. A docela i povídka Prasklina - aneb co může jistá dívka vidět prasklinou ve zdi do pokoje, kde celá léta ležela její nemocná sestra - i když bych řekla, že ten konec autorka trochu zbytečně přepálila. Stejné to bylo u povídky Čubčí hrob, která mi s tím morbidním zakopáváním Karla připomněla můj oblíbený film Mělký hrob - dost jsem se u ní pobavila, ale i zde mi ten konec přišel zbytečně přehnaný, asi jako že s úmyslem naplnit hororové zadání.
Bez příšer si vystačila například i povídka Toby o jednom děsivém zahradním bludišti. Ovšem v hororech nezbytnou porci mysteriózna nám servírují Muž na zdi o tajemně vyzdobeném pokoji v opuštěném hotelu a partičce jůtuberů, dále trochu až snová povídka V domu bez dveří o muži přitahovaném dívkou s nevšedním tetováním anebo mikulášská či spíš čertovsky pekelná povídka Něco za něco, kde mě akorát k závěru namíchl hlavní hrdina, který při "výměně" za nesnesitelného bratra reagoval podle mě až neskutečně hloupě. Trochu toho podivna je i v povídce Útočiště o rodině skrývající se před pandemií v domě, kde je atmosféra děsivější než samotný virus, a v závěrečné povídce Podzimní lucerny, která se nese v duchu Halloweenu a duší, jež vstávají z hrobů a mohou se ocitnout i na našem prahu.
Příliš mě neoslovila povídka Dokonalý dárek - nejen že stalkující Mara byla dost na facku a závěrečná reakce kámošky hodně podivná, ale do hororové knížky mi to zkrátka nezapadlo. Naopak mě tradičně pobavil Radek Blažek s povídkou Mikuláš nosí smrt, která na mě tak asi nejvíc dýchla young adult stylem příběhů typu Vřískot nebo Tajemství loňského léta. Myslím, že povídek v tomto duchu a s hláškami typu "zk***enej skandinávskej minimalismus" mohlo být v young adult výběru klidně víc:-)

Natálie.567
01.05.2023 4 z 5

Myslím si, že je velmi težšké napsat hororvé povídky, protože nacpat na pár stránek dostatek napětí a gradace musí být pořádný oříšek. Asi tady nebyla žádná povídka, která by se mi vyložené nelíbila. Jednoduše byly povídky lepší i horší. Mně asi nejvíce zaujaly povídky Muž na zdi, Rezonance, Dokonalý dárek, Mikuláš nosí smrt. Asi od toho nečekejte príběhy, které vám nedají v noci spát, ale spíš příběhy, které vás donutí přemýšlet a možná vás dost znepokojí.

TheDoll
21.04.2023 2 z 5

Podobných děl jsem fanoušek, ale tohle konkrétní mi nesedlo. Většina zapojených autorů má jistě s psaním zkušenosti a jejich výsledek nebyl špatný, ale část textů do tématu děsivých příběhů vůbec nepatřila. Čekala bych totiž, že se při děsivých příbězích budu bát, proběhne mi po těle husina, zatajím dech a pocítím napětí. Bohužel...

Pochvalu si zaslouží konkrétně příběhy Prasklina, Rezonance a Podzimní lucerny. Zbytek mě neoslovil.

Za oddechovku se to ale určitě považovat dá. Pokud někdo čeká horor a napětí, tak to asi nebude ono.

Tereziee
11.04.2023 3 z 5

Povídková kniha Historky ze tmy je opravdu krásně graficky zpracovaná. První dvě povídky od Richarda Hotové a Katky Šardické byly výborné. Měly atmosféru a nasadily laťku hodně vysoko. Povídka Magdaleny Mintové byla vlastně i docela vtipná, mám ráda styl jejího psaní, ale do knihy mi úplně nesedla. Další povídky už mi splývají a byly spíše průměrné. Je ale super, že Yoli dává příležitost v těchto sbírkách publikovat i začínajícím autorům.

Bar16
30.03.2023 5 z 5

Knihu jsem doslova zhltla, povídky se mi líbily hodně, snad jen jedna nebo dvě mi přišly slabší, ale nic, u čeho bych se nudila nebo zasekla. Za mě jedny z nejlepších byly určitě Muž na zdi, to jsem chtěla umřít a Čubčí hrob, ta se mi líbila dobrou zápletkou. A musím pochválit i Radka Blažka, protože mě fakt překvapil, kolik krve do té své hodil. A nechtěla jsem zhasnout! :-)

Janinkniznisvet
27.02.2023 5 z 5

Tuto knihu jsem četla v rámci společného čtení s partou holek. Každý den jsme měli přečíst jednu povídku. Každá povídka stala za to, měla své kouzlo. Ovšem byly tam povídky, které se tam vůbec nepatřili. Dvakrát se tam objevilo téma Mikuláš, což bylo pro mě zvláštní čtení. Některé povídky by mohly být i samostatné knížky. Dokonce jedna by mohla být i seriál.

Shaxx
25.01.2023 4 z 5

Už jsem dávno pryč z počáteční fáze, kdy se mi nedařilo číst české autory (i když ve fantasy mám ještě rezervu) a tak jsem po české ya hororové antologii sáhla s chutí a jen mírnými obavami, protože napsat dobrý horor a ještě ve formě velmi krátké povídky, to bývá umění. A když se jedná o povídkovou sbírku, kvalita většinou bývá kolísavá. I zde se našly slabší kusy, ale jako celek musím hodnotit, že je to velmi povedené a povídek, které se mi líbily, byl větší počet než těch, které mě moc nezaujaly. Odnesla jsem si i tip na hororového autora, kterého jsem neznala (Kodži Suzuki), takže díky. Jasně, někdy byly povídky předvídatelné, ale ani mi to nevadilo, když byly dobře napsané. A taky - má to naprosto BOŽÍ ilustrace, které jsou tématické ke každé povídce. Moc pěkně byla vybraná i povídka, která ukončila sbírku, tak nějak hezky symbolicky. Uvedu zde asi jen nejslabší povídky, protože těch bylo málo, jen tři: Útočiště, Mikuláš nosí smrt (upřímně, tohle bylo jak kdybych sledovala poupravenou epizodu seriálu American Horror Stories, konkrétně díl Někdo zlobil), Toby.

SilvieK001
22.01.2023 5 z 5

Skvělá sbírka povídek, ideální pro podzimní a zimní večery. Čubčí hrob a Podzimní lucerny mne nadchly. Pro lepší zážitek doporučuji číst těsně před spaním. Výborné nápady, opravdu doporučuji.

Ronnie68
15.01.2023 5 z 5

Tuto povídkovou antologii jsem zhltla jedním dechem ... jd zde celkem 11 hororových povídek, které mě ve většině případů opravdu nadchly a klidně bych je ráda viděla i zfilmované ... jako příklad bych uvedla hned první povídka Muž na zdi, Čubčí hrob, Něco za něco nebo i Mikuláš nosí smrt ... ale to je jen výběr za mě top ... ale i ty ostatní vůbec nezaostávají a jsou stejně skvělé... rozhodně doporučuji k přečtení...

Adrim
12.01.2023 1 z 5

Za mě osobně je kniha velmi slabá. Neznám od jednotlivých autorů jejich jiná díla, ale doufám, že nejsou na úrovni těchto povídek.
Mnohé povídky jsou roztahané a často jsem přeskakoval strany pro neustálou utahanost.
Některé povídky byly i lepší, ale snad i pořad Bojíte se tmy, byl lepší.

KatChiss
09.01.2023 3 z 5

Historky ze tmy nemohly vyjít v lepší dobu. Kdy jindy číst strašidelné příběhy než na Halloween? Bohužel mi to nějak časově nevyšlo a četla jsem je až v prosinci, ale to nevadí. Upřímně jsem čekala mnohem děsivější příběhy.
.
“Pravda je někdy tak malá jako prasklina maskovaná temnotou. Vždycky někde je. Jen ji možná hned nevidíme. Jakmile na ni ale posvítí světlo, ukáže se před zraky všech a my si říkáme, jak dlouho se asi před námi skrývala.” - Kateřina Šardická (povídka Prasklina).
.
První povídkou vykopl Richard Holý a v Muži na zdi nastavil laťku celkem vysoko. Byl to ten správný hororový příběh, který jsem si představovala a domnívala se, že v tomto duchu se ponesou i další povídky. Při čtení povídky od Katky Šardické s názvem Prasklina mě docela mrazilo. Připomněla mi, jak krásně umí Katka popsat atmosféru a probudit ve mně vystrašené dítě. Další tři povídky se mi vůbec nelíbily - ať už příběh, nebo styl, kterým byly napsané. Povídka Pavla Renčína zase kvalitu knihy vyšvihla nahoru, ale mrzelo mě, že byl příběh krátký. Příběh Martiny Mátlové s názvem Něco za něco mi připomněl, že život zkrátka není fér. Toby od Aničky Musilové byl děsivý, ale klidně bych si přečetla celou knihu, jen mě docela zmátl ten konec. Útočiště od Nicole Škorpilové mi připomínalo poslední sérii seriálu Stranger Things a hodně mě bavilo. Nejlepší povídkou z celé knihy byla ta od Radka Blažka s názvem Mikuláš nosí smrt. Po celou dobu jsem měla zatajený dech a čekala, co se ještě stane. Samotný zvrat na konci příběhu mě dost překvapil. Závěrečná povídka Podzimní lucerny od Mária Itsami nebyla vůbec strašidelná, ale velmi dojemná. Takové krásné zakončení celé knihy.

terezaac
28.12.2022 5 z 5

Přes to, že jsem šílený strašpytel, jsem věděla, že tuhle knížku prostě musím přečíst. Nakonec se to, ani nevím jak, podařilo za jediný den. Možná proto, že povídky tak rychle ubíhají a možná jsem se chtěla bát jen jeden večer. A pokud se bojíte rádi, doporučuji Historky všema deseti!

kalinkacz
25.12.2022 4 z 5

Historky ze tmy - třetí Yoli povídková sbírka, která se tematikou (po sbírce vánoční a duhové) točí okolo napětí, hororu a thrilleru.
Jako vždy jsem si čtení sbírky užila! Jasně, mám své favority (S. Vůchová, K. Šardická), ale prostě to, jak je každý text jiný - to mě jednoduše baví a pro mě tam žádná vyloženě špatná povídka nebyla.
Opět tu máme 11 jedinečných ilustrací!
Yoli povídkové sbírky mají čtenáři co nabídnout!

tyrkysoveknihy
02.12.2022 3 z 5

Některé povídky mě jako vždy zaujaly o něco více než jiné. Možná bych něco klidně i škrtla, ale vcelku jsem si sbírku užila. Více k jednotlivým povídkám najdete ve videu nebo na Goodreads.

Na sychravé podzimní dny je to naprosto ideální čtení. Pokud jste velcí strašpytlové, tak se u čtení možná budete i bát a radši schovávat nohy pod peřinu. Otrlejší (což už možná jsem i já) z příběhů neklidné spaní mít pravděpodobně nebudou, ale i tak stojí sbírka za přečtení. Třeba už jen proto, že tím podpoříte současné české autory a ty, kterým tato záležitost otevře dveře k vydání knihy. Ať již teď nebo díky následujícím sbírkám.

MUŽ NA ZDI - RICHARD HOTOVÝ
Zaujal mě námět povídačky alá bloody mary. ten se mi vážně líbil. Styl psaní byl celkem fajn. Pár výrazů bych ale pozměnila či škrtla ("pofarmit vjůs" mi trochu vypálilo oči, i když je to v přímé řeči). a třeba slovo "kverulant" mi tam ke zbytku pak úplně nesedlo. Atmoška solidní, byť jsem se u toho nějak nebála.

PRASKLINA - KATEŘINA ŠARDICKÁ
Tahle povídka byla asi nejvíc můj šálek kávy. v tomto a podobném duchu bych si sbírku představovala možná i celou. Atmosféra zafungovala. Mám ráda techniku záměrného opakování slov či fráze. taky jí občas použiju. na "otec neměl rád" jen tak nezapomenu a stejně výborně tady funguje "Lup. Lup. Lup."

ČUBČÍ HROB - MAGDALÉNA MINTOVÁ
Nápad se sériovým vrahem mohl být vážně zajímavý. Autorka nevyužila potenciál atmosféry v lese. Zjištuji, že autorčiny postavy jsou mi dost nesympatické. Vlastně to ani není YA povídka. tématy (práce, zasnoubení) to spadá do new adult. vyškrtla bych to.

REZONANCE - LENKA POLÁČKOVÁ
Dlouhé věty a trochu poetiky v popisech... to já přesně potřebuju! víc takto napsaných kousků, prosím. Nebála jsem se, ale je to skvěle napsaný kousek s vážně zajímavým motivem. Katka Šardická a Lenka Poláčková by spolu možná měly napsat nějakou knihu. to bych si totiž celkem ráda přečetla.

DOKONALÝ DÁREK - SÁRA VŮCHOVÁ
Hodně zvláštní nápad. Oceňuju ho, ale ze sbírky bych ho úplně klidně vyškrtla. Dobře se to četlo, ale celkově mi to nesedlo. I když jsem si zvykla, že u fantasy či strašidelných povídek nedostatene kompletní vysvětlení či jasný závěr, tak tady mi to vyloženě vadí. asi právě protože nejde o paranormální téma.

V DOMU BEZ DVEŘÍ - PAVEL RENČÍN
Mimochodem nejkratší kousek ze sbírky (7 stran). Bezpochyby jde o vypsaného autora. Zajímavý námět. Bohužel na mě ale nedohlehla atmosféra, což připisuji tomu, že u tak krátkého textu (a tento je extra krátký) není nejsnadnější se do příběhu naplno ponořit a nechat se tím kompletně pohltit.

NĚCO ZA NĚCO - MARTINA MÁTLOVÁ
Vláďa je ****... na pěst, ale ti rodiče teda taky. pěkně disfunkční rodinka. Autorka se často opakuje (nic si z toho nedělal, zkažená vejce, štiplavý pach). Toho si nejde u tak krátkého formátu nevšimnout. škoda toho. Příběh se mi jinak líbil. Taková "předvánoční verze Sedmera krkavců" aneb dávej pozor na to, co si přeješ.

TOBY - ANA MUSILOVÁ
Textově v pohodě. neokouzlilo mě to (třeba atmosférou), ale ani mě tam nic neštvalo (například opakování slov a tak). Ten konec s odjezdem jsem asi zjevně nepochopila. Tipuju, že v posledních odstavcích mělo jít o nějaké šokující odhalení? PS: Nedostání všech odpovědí chápu, ale tady si vážně přijdu blbá já.

ÚTOČIŠTĚ - NICOLE ŠKORPILOVÁ
Oceňuju ty hodiny, byť jsem u toho musela myslet na čtvrtou sérii Stranger Things a silně přemýšlela, jestli to autorku inspirovalo. Je to taková... na mě až moc velká divnověc. třeba proto, že ta část s virem tam podle mě asi nebyla vůbec nutná. covid stranou... přišlo mi to jako nadbytečný dystopický (či scifi) prvek.

MIKULÁŠ NOSÍ SMRT - RADEK BLAŽEK
Šílenost, ale zase veselá. Vlastně je to SLASHER (podžánr hororu s psychopatickým masovým vrahem, jehož oběťmi jsou většinou teenageři, kteří jsou postupně povražďováni) a tak to taky beru.
Moc se mi líbila všechna ta vánoční přirovnání... jakýsi kontrast vánoční pohody s masakrem.

PODZIMNÍ LUCERNY - MÁRIO ITSAMI
Atmosféra bezvadná. Dýchla na mě. Neděsivé, ale mysteriózní. A i když jsem ten plot twist čekala, vůbec nic to povídce neubralo. Bylo to takové miloučké s pěkným nápadem, který mě udržel v napětí, jestli budu mít pravdu , což je přesně to, co mám ráda. Líbilo se mi to moc. Prostě super dušičkový nápad s odkazem na tradice.


Za knihu k recenzi děkuji společnosti Euromedia a Yoli.

Pitbullka
20.11.2022 4 z 5

Pro sbírky YA povídek mám slabost a zatím jsem od Yoli četla všechny a žádná z nich mě nezklamala. A Historky ze tmy byly zatím asi nejlepší, možná u proto, že horor je můj oblíbený žánr. Samozřejmě byly povídky lepší a horší, některé byly víc hororové, jiné měly pouze nepříjemnou atmosféru. Ale čtení mě bavilo, nejlepší byla povídka od Katky Šardické, Radka Blažka a Richarda Hotového, ty byly opravdu top.