Historky před spaním

Historky před spaním https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344611/bmid_historky-pred-spanim-tG2-344611.jpg 4 3 2

Talent analytika, přesného pozorovatele a avantgardního umělce se promítá i do miniatur, které Friedrich Achleitner začal psát paralelně k průvodci po vídeňské architektuře 20. století na počátku nového tisíciletí: einschlafgeschichten (historky před spaním), und oder oder und (a nebo nebo a), der springende punkt [oč tu běží], wiener linien [vídeňské linky] a wortgesindl [slovní xindl]. Už motto historek před spaním odráží sebereflexi autora jako pozorovatele a pojetí textu jako konstruktu. Přesahy mezi profesí architekta a rolí autora se promítají do roviny tematické, výrazové i strukturální. Motiv architektury v krajině, velkoměstě či interiéru je spojen s úvahami o vztahu mezi stavbou a jejím pojmenováním či s reflexí funkčnosti architektury. Mimochodem, oblíbeným stylem architekta Achleitnera je funkcionalismus. Celá řada miniatur sebeironicky reflektuje proces psaní. Nahrazení neochvějné autorské instance pozicí pozorovatele, konstruktéra či montéra umožňuje hru s jazykem, ale i s čtenářkami a čtenáři a jejich ustálenými představami o podobě uměleckého textu. Literární jazyk se mění ve stavebnici, kdy základním stavebním prvkem není metafora, ale slovo. Pravidla hry pak vycházejí z jednotlivých jazykových rovin: fonetické, fonologické, morfologické, syntaktické, sémantické či kompoziční. Tyto různé úrovně se většinou prolínají a torpédují rovinu metaforickou, tedy v tradičním pojetí beletrie rovinu literární, rovinu přeneseného významu. Všechny historky spojuje radost ze hry, minimálně v oblasti recepce, a kritika ustálených postupů a nejen literárních klišé z pozice špílmachra, tedy architekta textu. Protože autor nebere sám sebe ani text vážně, jsou průvodním jevem jeho hrátek s jazykem komické efekty... celý text

Žánr:
Literatura světová

Vydáno: , Archa (ČR)
Originální název:

einschlafgeschichten; und oder oder und , 2003


více info...

puml
puml
08.12.2018 5 z 5

Pěkné mikropříběhy, které jsou vtipné ale zároveň se jedná leckdy o doslovný literární ekvivalent stavby; jen místo cihel a panelů jsou stavebními prvky autora slova, věty, souvětí a interpunkce. Doporučuji.

lentolog
lentolog
29.06.2017 4 z 5

Prenikavé miniatúry osviežia nielen v horúcich dňoch najmä čitateľov, ktorí majú radi ľudí, čo hovoria po každej vete však. Však? Alebo – pre zmenu – všakže. Všakže?


Štítky knihy

rakouská literatura

Autorovy knížky

Friedrich Achleitner
rakouská, 1930
2017  73%Historky před spaním

Kniha Historky před spaním je v

Přečtených4x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst4x