Historie vietnamské války

Historie vietnamské války https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80127/bmid_historie-vietnamske-valky-kDj-80127.jpg 4 9 3

Přehled dějin války ve Vietnamu od 2. poloviny 40. let 20. století po dobytí Jižního Vietnamu roku 1975. Podrobná historie dlouhodobého konfliktu v jihovýchodní Asii od první války Francie v Indočíně až po zapojení jejích spojenců do války ve Vietnamu. Kniha obsahuje čtrnáct chronologicky řazených kapitol mapujících vývoj tohoto tragického a finančně náročného konfliktu a je doplněna více než čtyřiceti podrobnými popisy významných událostí a také životopisy nejvýznamnějších osobností, které konflikt zásadně ovlivnily. - Kompletně zpracovaná historie vietnamské války - Známé i doposud nepublikované fotografie - Graficky zpracované mapy největších bitev... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Brána
Originální název:

Illustrated History of Vietnam War , 2008


více info...

Přidat komentář

Akana
18.06.2022 3 z 5

Moje povědomí o vietnamské válce sestávalo dosud jen s neuspořádaných střípků posbíraných ve filmech nebo literatuře. Hledal jsem tedy nějaký vhodný souhrn, ale asi jsem nezvolil úplně ideální zdroj informací. Tedy abych byl spravedlivý, informací je tu dost a celkový obrázek si člověk udělá, ale kniha je určená hlavně příznivcům military čtiva, mezi které se zrovna nepočítám. Najdeme zde tudíž spoustu technických údajů týkajících se výzbroje, ale už méně geopolitických souvislostí a analýz. Hlavním kamenem úrazu je ovšem místy až strašidelný překlad, plný krkolomných nebo přímo nelogických formulací, což četbu hodně znepříjemňuje.
Autoři se na téma dívají dost zprava, takže třeba tehdejší protiválečné hnutí jim je vyloženě trnem v oku a dokonce ho pokládají za jednu z hlavních příčin konečného vojenského neúspěchu. Těžko objektivně rozhodnout a otázek kniha vyvolává víc. Například nakolik oprávněná byla americká podpora evidentně zkorumpovaného a nepopulárního režimu Jižního Vietnamu nebo nakolik byla idea boje proti postupujícímu komunismu jen maskováním obyčejného mocenského přetahování nebo jestli vlastně nebyla celá válka ještě napůl koloniální. Na tyhle tenké ledy se autoři příliš nevydávají, ale na to mají koneckonců nárok. Zásadním problémem pro mě zůstává odfláknutá ediční práce českého vydavatele.

opic 12
13.01.2020 5 z 5

Všechno,co jste kdy chtěli vědět o Vietnamu,ale báli jste se zeptat.
Vše podstatné o bojích v oblasti jihovýchodní Asie,přes politickou situaci a atmosféře v USA.Dopady podivně vedené války a jeden z dalších velkých průšvihů dvacátého století.Odpor k válce.Druhá fronta a nepokoje v Americe.Kontext o bouřlivé době konce let šedesátých není opomenut.
Souvislosti,které vedli i po pádu Jižního Vietnamu k dalším konfliktům v tamní oblasti.Genocida v Kambodži.Další miliony životů.
Drtící věci jako strategické bombardování,bojové podmínky v deltě řeky Mekongu,tunelová válka,rozprašování agent Orange,atd. Tyto zajímovosti,by každá vydala na samostatnou kapitolu.
Vhodné jako studijní materiál,rozsšíření povědomí o tématu a hlavně k zamyšlení.
Memento války.Důkaz šílenství.


Lev
10.07.2014 5 z 5

Autoři se tu uceleně věnují válce ve Vietnamu a také bojům v Kambodži a Laosu. Konflikt je zde popsán od střetů s Francouzi po 2. světové válce, přes celou americkou intervenci až po pád Saigonu a dobytí Jižního Vietnamu komunisty, přičemž je zde stručně popsána i poválečná situace a následující střety v jihovýchodní Asii. Celá práce je vhodně doplněna dobovými fotografiemi, mapami a řadou dalších zajímavostí (např. o bojové technice). Myslím že kniha je vhodná nejen pro doplnění informací pro sečtělé zájemce o tento konflikt, ale díky přehlednosti a poměrně čtivému obsahu, může být klidně i první knihou pro získání základního přehledu o této válce.

Štítky knihy

Vietnam války válka ve Vietnamu (1959-1975)

Autoři knihy

Andrew Wiest
americká, 1960
Chris McNab
americká, 1970

Kniha Historie vietnamské války je v

Přečtených9x
Knihotéce11x
Chystám se číst10x
Chci si koupit9x