Historie včel

Historie včel https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454913/mid_historie-vcel-9IG-454913.jpg 4 860 237

Klimatické kvarteto série

1. díl >

William je zklamaný biolog a obchodník s osivem, žijící v Anglii roku 1852. Právě se chystá postavit zcela nový typ úlu, který jemu i jeho dětem zajistí čest a slávu. George je včelař, žijící v USA roku 2007 a jeho farma bojuje o přežití. On ale doufá, že jeho syn bude pro farmu spásou. Tao žije v budoucnosti v Číně, v době, kdy již včely vyhynuly. Pracuje na ručním opylování. Víc než cokoli jiného chce pro svému synovi zajistit vzdělání, aby měl lepší život, než je ten její. Historie včel je román o vyhynutí včel. Všechny tři příběhy se navzájem prolínají, setkává se zde minulost, přítomnost i budoucnost.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: ekniha , Omega
Originální název:

Bienes historie , 2015


více info...

Přidat komentář

Christie2020
28.03.2024 4 z 5

Rozhodně zajímavý a alarmující příběh s koncem dávajícím naději. Všechny tři linie příběhu se nakonec propojily.

Jája92
09.03.2024 4 z 5

Knihu jsem objevila náhodou, aniž bych tušila, že se hodí do letošní výzvy. Kniha je vyprávěna ze tří rovin, nejvíce se mi líbil pohled Tao. Přiznávám se, že jsem měla při čtení napsané na lístečku, do které doby patří William a George, trochu se mi to při čtení pletlo.
Díky postupujícím čím dál kratším kapitolám, se dílo četlo poměrně rychle. Rozhodně je téma zajímavé a alarmující a bohužel velmi reálné. Přesto mi přišlo, že ke konci knihy trochu ztratila na čtivosti.


momo01
08.03.2024 3 z 5

Knihy, kde dojde k protnutí několika různých příběhů mám ráda a tak jsem na začátku byla natěšená, ale jak jsem četla dál, tak mě čtení už těšit přestávalo a začínala jsem se cítit frustrovaná. Psaní mi totiž přišlo až příliš jednoduché, opakující se a přehnaně „vysvětlující“ a někdy zbytečně zabíhající místo prohlubující. Jak to celé dopadne jsem tušila a místo toho, aby na sebe linky příběhu ladně navázaly, jsem měla na konci pocit, že autorka jednotlivé nitky chytla a svázala do uzlu.
Bohužel mi to přijde jako nevyužitý potenciál skvělého nápadu. Svět potřebuje příběhy s touto problematikou, jen si nejsem jistá, jestli se autorce povedlo ve čtenářích vzbudit ty správné otázky a nebo chuť cokoli dělat.

absa2611
03.03.2024 3 z 5

Kniha pěkná, ale to "aaach" na konci, které jsem očekávala po přečtení zdejších oslavných komentářů, se bohužel nekonalo.

sirojezkin
29.02.2024 5 z 5

Skvělá kniha, ač se to třeba nezdá , moc dobře se čte. Je to román, který se odehrává zároveň v minulosti, přítomnosti i budoucnosti. Pojednává o počátcích včelaření, rozvoji, zániku včelstev a o obnovení chovu včel. Autorka se zamýšlí nad tím, co by bylo se světem, kdyby najednou zmizely včely. Věnuje se ekologii, stejně jako u dalších románů: Modrá - co by bylo, kdyby ze Země zmizela voda a Kůň Převalského - kdy by vymřeli koně. Nabádá k zodpovědnosti lidí k přírodě. Knihy mají poutavý příběh několika generací, které se vždy snažily chránit přírodu.

Ticiana
24.02.2024 3 z 5

Nevim presne jak hodnotit knihu. Pribeh skvely a hodne k zamysleni, ale ty nesympaticke postavy mi teda hodne chuti ubrali. Nejvic se mi libil pribeh z budoucnosti. Vlastne me to bavilo az ke konci.

Renike
14.01.2024 5 z 5

Moc krásná kniha. Pokud bych si nevybrala do letošní výzvy (16.téma), asi bych to ani nečetla. Každopádně jsem ráda za výzvu. Zajímavá byla pro mě hlavně část o budoucnosti.

Tomk0
03.12.2023 5 z 5

Čekal jsem lepší propojení všech tří příběhů ale i tak mě to bavilo. Určitě vyzkouším i jiné autorčiny knihy. 80%

Imaginárium
02.12.2023 4 z 5

Tri príbehy z rôznych období a miest so spoločnou témou, a to včely. 1852 a depresívny William, ktorý skúma včely v Anglicku. 2007 a George, ktorý vedie farmu s včelami v USA a posledný rok 2098 v Číne, kde Tao pracuje v sadoch a ručne opeľuje stromy, lebo včely už neexistujú.

Každý príbeh opisuje komplikované medziľudské vzťahy a rozsiahly dopad bezohľadného ľudského správania na ekológiu. Najradšej by som si hneď postavila úľ na záhrade a starala sa o tie malé, pracovité zvieratká.

Kniha vo mne zanechala silný dojem, donútila ma zamyslieť sa a uvedomila som si množstvo súvislostí. Určite sa vrhnem aj na ďalšie knihy z Klimatického kvarteta, určite ma budú rovnako baviť.

Musím vyzdvihnúť samotné vydanie knihy: obal, ktorý je extrémne príjemný na dotyk, stránky sú z hrubšieho papiera a ladiaca záložka je už len zlatý klinec. Pôsobí tak kniha veľmi luxusne, takže som si čítanie užila ešte o trochu viac.

PetrazÚstí
01.10.2023 5 z 5

Krásná a dojemná kniha. Svíral mě pocit úzkosti. Velmi pravdivá ve všech ohledech.

MaggieR
29.09.2023 5 z 5

Výborná kniha, horšia ako Kôň Przewalského ale aj tak výborná. Veľmi ma zaujala celková myšlienka týchto kníh, ako sme vlastne každý dielikom niečoho dôležitejšieho a vždy sa oplatí snažiť. Nádhera.

Kamcatak
26.09.2023 4 z 5

Kniha se skládá ze tří oddělených příběhů odehrávajících se v různých časových obdobích a na různých místech. Jak kniha postupuje, jednotlivé příběhy se propojují.

V různých komentářích (nejen zde na databázi) jsem si všimla kritiky této knihy na základě nesprávných odborných faktů. S tím úplně nesouhlasím. Historický kontext a informace o včelařství, které jsou v knize prezentovány, jsou v zásadě správné a vychází z reálných znalostí o včelách a včelařství (alespoň dle toho, co jsem si já zjišťovala). Například popis včelařských praktik v 19. století nebo zmínky o problematice úhynu včel v současnosti mají své kořeny ve skutečných faktech.
Kniha je nicméně román a tak je zcela přirozené, že spousta detailů, ať už historických nebo jiných jsou předmětem fikce. Důležitější než doslovná historická přesnost je zde ale především sdělení knihy o vztahu mezi člověkem a přírodou, a o ekologických problémech, kterým čelíme.

Co bych knize ale vytkla, je docela pomalý děj. Než se ve všech příbězích dostaneme k nějakému vyvrcholení v ději, jsme už téměř u konce knihy.
První dva příběhy mají spoustu paralel a frustrace hlavních postav jsou v některých momentech až identické, což mě místy nudilo a nadávala jsem autorce, že si nemohla vymyslet originálnější linku své třetí postavě, ale na konci knihy jsem se musela přiklonit k názoru, že autorka chtěla ukázat, že lidstvo má tendence opakovat chyby svých předků, ale zároveň máme tu možnost tyto programy přerušit a přepsat.

Kniha je silným voláním po probuzení, po změně chování člověka k přírodě, ale i jednoho k druhým. Nutí nás ptát se, zašli jsme už příliš daleko, nebo máme ještě šanci něco změnit? Ačkoliv kniha ukazuje velmi nepříjemnou budoucnost, a může to být místy docela depresivní čtení, konec v čtenáři zanechává příjemný pocit naděje.


Kompletní recenze na mém blogu: https://shorturl.at/bjrIY

BabaJaga11
10.09.2023 5 z 5

Tak tohle mi neskutečně sedlo! O naší přetechnizované a namyšlené západní civilizaci přemýšlím často, plna obav, kam se to vlastně řítíme. Snažím se k tomu občas i něco napsat v rámci popularizačních článků ve svém oboru. Autorka však ve svém románu ukázala, že tuto problematiku lze podat velmi zajímavě, poutavě až napínavě, bez nějakého moralizování, ale s patřičným varováním, kde ovšem nechybí ani naděje. Velmi se mi tu líbilo prolínání tří časových rovin, a s tím i částečné prolínání osudů hlavních hrdinů, lidský rozměr celé knihy a paralely mezi životem včel a lidské rodiny. Postavy mi byly vesměs sympatické, i když výlevů vzteku u Williama i Georga, během nichž své životní dílo ničili, jsem litovala jako něčeho, bez čeho by možná všechno bylo nakonec jinak.

KingNut123
06.09.2023 3 z 5

Historie včel mě zaujala svým názvem. Původně jsem očekával strhující sci-fi, ale nakonec jsem dostal ubohý počin o lidských starostech a mezilidských vztazích. Historie včel by se mohla jmenovat úplně jinak. Včely nejsou hlavním tématem knihy, jsou to lidé. Myslím, že kdyby autorka zvolila vhodnější název, určitě by zvýšila mé očekávání.

Neustále mi vadilo, že si každá ze tří postav na něco stěžuje. Bohužel takovým způsobem, kdy to začíná být až otravné. Ano, postavy se nacházejí v krizi a řeší různé starosti, ale jejich emoce a jednání jsou popsány až moc infantilně a apaticky. Postava George byla z celé knížky nejlepší. V podstatě se jedná o normálního člověka, kterého potkáváte na ulici. Williamova linie mi z počátku přišla zajímavá, ale dost nevyužitá. Autorka se mohla víc vyřádit na Williamově charakteru a příběhu. Jeho neustálé lamentování a deprese mě doháněly k šílenství. Dokonce i jeho rodina (hlavně Williamova dcera, se kterou si tak dobře rozuměl) byla v některých momentech na zabití. K Tao jsem si nedokázal najít vztah. Nejzbytečnější a zároveň nejotravnější postava z celé knihy. Autorka už od první kapitoly dává najevo, že se celá knížka bude točit jen kolem Tao, a zbylé postavy nejsou po zbytek knížky využity. Tao je doslova ocejchována titulem "spasitelka", na kterou si v některých částech hraje.

Na co chtěla paní autorka upozornit? Nemám tušení, ale OCD to nejspíš nebude. Včely tu vlastně nehrají velikou roli. Hlavní náplní této knížky jsou lidé a mezilidské vztahy. Bohužel i toto téma není dobře prozkoumáno a zpracováno. Celkově se jedná o jednoduché čtení, které se dobře čte, ale postrádá kouzlo zážitku a emocí.

neal_cz
26.08.2023

(SPOILER) Autorka chtěla vykreslit temnou budoucnost bez pilného hmyzu. Googlení během čtení prvních stránek ale zapůsobilo trochu jako Riddikulus. Vracet se už ke knížce asi nebudu.

freejazz
18.08.2023 4 z 5

keď sme sa naposledy pozerali s včelárom do nášho úľa, mali sme len tri rámiky akotak zaplnené, zvyšok prázdny. nadstavec o včelách ani nechyroval. pritom záhrada plná kvetov, levandule začínali svoj mesačný balet farieb a vôní, v bylinkovej záhrade na výber od tymiánu cez materinu dúšku, nechtík, divozel, kapucínku, yzop, dokonca ešte dokvital aj rozmarín, santolina, echinacea, medovka, mäta, divozel, nádherne sa rozbiehala budleja, tráva plná hlávok ďateliny a kam som sa pozrel, všade ľubovník, otvárali sa veľké slnečnice, cínie, ostrôžky, druhá várka orlíčkov... jednoducho človek by si povedal, že tie včely musia byť objedené a nevládzu vláčiť do úľa vedrá nektáru a peľu.
a nič.
a potom som sa dočítal, že to môže byť spôsobené aj charakterom leta - je sucho alebo daždivo. kvety síce kvitnú, ale nemajú nektár, sú suché. a tak sú včely vlastne podvyživené. (čo im ale nebránilo, aby na mňa vystrčili svoje žihadlá a položili život pri ochrane úľa. jedno som dostal do čela, druhé do chrbta ruky. a opuchol som, až som bol smiešny, nejako sa u mňa rozvinula alergia na včelí jed. asi vekom.)

prečo taký dlhý úvod?
ide opäť o knihu, ktorá sa viezla na módnej vlne a pchali ju do každej relácie. v ničom to nepomohlo normálnemu premýšľaniu o stave planéty. a v ničom to nepomohlo ani knihe, lebo ľudia ju hltali ako módnu a trendy záležitosť. pritom tá kniha vôbec nie je zlá, je priam výborná.
jej takmer spomalený dej dáva čitateľovi možnosť zamyslieť sa. a nielen nad stavom včiel. tri príbehy akoby z troch iných planét, pritom živé a uveriteľné (až na detaily - aby otec nevidel, že jeho syn si prechlastáva ledva začatý život sa mi videlo dosť nepravdepodobné). navyše tu chýbal akýkoľvek hysterický apel na ochranu a záchranu sveta a civilizácie. na to, že sa deje niečo nie celkom dobré, dokonca ohrozujúce i keď takmer nebadateľné, musí prísť každý sám.

aj keď údajne v celosvetovom meradle tvoria včely iba 9 % opeľovačov (bez záruky, neviem, či si to dobre pamätám), ich strata by bola pre planétu katastrofou. vypadol by totiž celý jeden článok ekosystému. že sa v knihe časť deja odohráva v Číne je dobré. možno si niekto spomenie na neľútostné ťaženie súdruha Mao Ce Tunga proti vrabcom, ktoré vraj oberali poľnohospodárov o úrodu. pretože to Číňania vtedy zobrali pevne do ruky, dokázali vyhubiť dve miliardy vrabcov a vlastne všetkých malých spevavcov. dva roky na to zomrelo v strašidelnom hladomore 40 miliónov Číňanov - úrodu im zožral hmyz, ktorý bol predtým potravou vrabcov... potom začali vrabce dovážať...

takže keď teraz vidím nadšených Izraelcov, ktorí opeľujú ovocné sady s pomocou traktorov, je mi mierne mdlo. človek je skutočne nepoučiteľný.

príbeh včiel sa končí akoby šťastne, mne však zostala pachuť na jazyku. nielenže nie sme schopní poučiť sa na vlastných chybách, ešte aj regeneračnú schopnosť prírody sa snažíme využiť v prospech svojej ideológie.

Hana62
09.08.2023 4 z 5

Zajímavé pojetí, jak přiblížit život včel. Já je nesmírně obdivuji pro jejich pilnost, organizaci, užitečnost. Jsou prostě úžasné. Mají můj respekt a doufám, my jim svým chováním nenarušíme jejich svět.

Agatha84
01.08.2023 3 z 5

Rozhodně jsem očekávala něco trochu jiného. Tři zdánlivě nesouvisející příběhové linie plynou velmi pozvolna, takřka bez jakéhokoli významnějšího dějového posunu, občas jsou obzvláštněny vsuvkou týkající se života včel. Ještě aby ne! (přesto bych ocenila větší záběr, pokud hovoříme o environmnetálním románu). Asi nejvíce mne iritovaly ty podivné, unylé postavy, které po chvíli dávají zapomenout tomu, co bylo přečteno. A to je mi líto, přítomné varování pak může snadněji uniknout.

Monačte
20.07.2023 5 z 5

Po Modré jsem hned sáhla po tomhle bestselleru a zároveň prvním dílu klimatické série (která nenavazuje, takže ji můžete číst v pořadí, jak vám přijde pod ruku). Už to naznačuje, že jsem věděla do čeho jdu a že jsem z psaní paní Lunde byla dost nadšená už napoprvé. V tomhle včelím příběhu ale předčila mé očekávání a naprosto mě nadchla pro toto téma (takže teď budu beletrii chvíli nevěrná, protože si musím nutně přečíst nějaké odborné knihy o včelách a včelaření). Kniha se čte skvěle, 3 časové roviny se střídají po krátkých kapitolách. Zároveň každý z příběhů (minulost, současnost, budoucnost) gradují vyváženě a vrcholí v jednu chvíli, takže nemáte tendence přeskakovat některý z nich, protože vás zajímá, co se děje v jiném. No, co si budem, jdu si koupit Koně Převalského...

Eva193
17.07.2023 2 z 5

(SPOILER) Knihu jsem četla do čtenářské výzvy. Jsem trochu na rozpacích jak knihu hodnotit. Byly pěkně a věrohodně popsány rodinné vztahy i když to bylo dost depresivní. Kniha není ani tak o včelách, spíš o vztahu lidí ke včelám a včelaření. Příběh Tao byl přitažený za vlasy, předvídatelný a opravdu smutný. Nejvíc se mi líbil příběh ze současnosti. Řekla bych, že kdyby autorka jen napsala román o rodinných vztazích a nepletla do toho klima krizi a sci-fi, tak udělá lépe.