Historie světa v deseti a půl kapitolách

Historie světa v deseti a půl kapitolách https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495105/bmid_historie-sveta-v-deseti-a-pul-kapit-FM7-495105.jpg 4 72 8

Kniha Historie světa v deseti a půl kapitolách, která začíná vyprávěním nepravděpodobného černého pasažéra o životě na palubě Noemovy archy, představuje překvapivé, podvratné a fiktivní dějiny Země vyprávěné z několika různorodých perspektiv připomínajících kaleidoskop. Noe vystoupí ze své archy, ale on a jeho plavba nejsou zapomenuti: vrací se k nim v jiných staletích a v jiných podnebích – viktoriánská stará panna truchlící nad svým otcem, americký astronaut s obsesivním osobním posláním. Vydáváme se na Titanic, do Amazonie, na vor Medúzy a na církevní soud ve středověké Francii, kde se odehraje dosti bizarní případ...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

A History of the World in 10 1/2 Chapters , 1989


více info...

Přidat komentář

petrarka72
10.01.2023 5 z 5

Knížka, se kterou se nelze nemazlit. A která uspokojí smysly, emoce i rozum. Poprvé jsem ji četla jako svého prvního Barnese cca před dvaceti lety - a kupodivu jsem si pamatovala průvodce červotoče a plavbu (nejen) po moři jako metaforu života i smrti. Připomněla jsem si nejednoznačnost starce Noema, drama ztroskotání Médusy (díky za Géricaultův obraz Výjev ztroskotání lodi přímo v knize), nekonečné úvahy nad vztahem skutečnosti, historie, vzpomínky, obrazu a umění a podivnost závěrečného snu o ráji. Ano, je to román, ale román v povídkách, a tak mě kromě hledání průběžných motivů a různobarevných nití baví i žánrová pestrost, ta procházka od apokryfní bajky přes tragikomickou reportáž, dobrodružnou povídku, esej nebo grotesku po deník. Tentokrát si budu dlouho pamatovat žalostnou Trosečnici a ironickou Proti proudu! - tyto dvě se trefily do momentální nálady; za vrchol ale považuji stále ústřední Ztroskotání lodi.

netopýr088
15.01.2020 5 z 5

Julian Barnes ako ho mám rád. Zdanlivo kniha poviedok, ale v skutočnosti román v poviedkach-kapitolách, kde sa striedaním rozprávačských rovín, štýlov a foriem (raz je to bájka, inokedy poviedka v dopisoch...), podobne ako vo Flaubertovom papagájovi, dosahuje výnimočného efektu spoločného osudu ľudí a zvierat po potope sveta, ktorá je východiskovým bodom knihy. V každom príbehu však hlodá nejaký neviditeľný črvotoč (tu opísaný ako čierny pasažier archy Noemovej) ako v každom z nás.
Kapitoly histórie sveta nám v podaní pána Barnesa majú jeho slovami slúžiť čoby „modelové situácie, podľa ktorých by sme sa mali vydať do budúcnosti“. A ten črvotoč je ti tik tik tik tak, Láska.
Odporúčam všetkými piatimi hviezdami, ktoré mám k dispozícii.


Jonny
08.05.2018 3 z 5

Ze začátku jsem byl nadšený, ale kapitoly v druhé polovině mi přišly slabší. Hezké bylo jak na sebe některé příběhy navazovaly, resp. spíš jen dělaly vtipné narážky.

Podpovrchem
14.05.2016

Neuchopitelnost pravdy, jemná ironie, fabulace a v jistých momentech selhávající rozum jsou průvodci touto knihou. Svět, který nám autor předkládá, je paralelním místem, kde se odehrává život.

Gracian1964
12.08.2015 4 z 5

Toto bola tretia kniha od Barnesa, co som precital... Velmi kvalitne a erudovane napisane. Niektore poviedky ma bavili viac, ine menej, ale nakoniec som sa uspesne prehryzol az k zaveru.

knedlik
21.02.2015 5 z 5

Ironií prosáklých 262 stránek s povídkami vážně vtipnými, ale i naprosto vtipně vážnými. A všechny jsou důmyslně propojeny, ať už jen narážkou nebo rovnou celým motivem. Historie světa v 10 1/2 kapitolách je kniha, nad kterou mnohdy musíte uznale zamručet a nebo se pousmát nad enormně výstižným přirovnáním. A ve všem se zrcadlí ta obrovská ironie, ten paradox, ignorance lidí, jejich naivita zaobalená v ideálech.. Hodnotím pěti - za to mrazení v zádech při čtení o sobech s modrými pruhy, stejně tak ale i za celkově úsměvný náboženský spor s bestioles, a za tu inteligentní cyklickou provázanost.

"A co pak? Všichni zmoudřeli? Lidi přestali stavět nová ghetta, ve kterých se praktikují staré perzekuce? Přestali dělat staré chyby nebo nové verze starých chyb? (A opakují se dějiny, poprvé jako tragédie, podruhé jako fraška? Ne, to je příliš velkolepé, příliš chápané jako proces. Dějiny jen prdí a my znovu ochutnáváme ten chleba se syrovou cibulí, který spolkly před mnoha staletími.)"

Juki
08.05.2014 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla. Barnes se zařadil razem mezi mé oblíbené spisovatele.

Alma-Nacida
20.01.2012 4 z 5

První kniha, kterou jsem od Barnese četla už asi před 15. lety. Fascinuje mě, jak původně nesourodé povídky postupně zapadnou na své místo v mozaice příběhu o omylech, podvodech a skutečnosti.

Štítky knihy

anglická literatura povídkové romány

Autorovy další knížky

Julian Barnes
anglická, 1946
2012  83%Vědomí konce
2019  73%Jediný příběh
2016  81%Flaubertův papoušek
2015  77%Stolek s citróny
2018  67%Než potkala mě

Kniha Historie světa v deseti a půl kapitolách je v

Právě čtených4x
Přečtených87x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených5x
Knihotéce64x
Chystám se číst99x
Chci si koupit32x
dalších seznamech1x