Historie o doktoru Faustovi

Historie o doktoru Faustovi https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430914/bmid_historie-o-doktoru-faustovi-7iE-430914.jpg 4 8 6

Historie o Doktoru Faustovi, slavném černokněžníku, čili, Vypsání jeho života, skutkův i přehrozného do pekelné propasti uvržení. Písmem A. Haase. Tištěno švabachem.

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Ignác Herrmann
Originální název:

Historie o doktoru Faustovi, slavném černokněžníku


více info...

Přidat komentář

Česneksmedem
14.01.2024 5 z 5

Zjistil jsem, že Faust zřejmě trpěl klaustrofobií. Klaustrofobie, jak známo, je strach z uzavřených prostor. No a Faust se bál, že bude mít jeho oblíbená hospoda u „Šilhavé žáby“ zavřeno.
Jinak parádní úsměvné čtení. Někdo se i poučí, například kdo byl fámulus (křížovkáři jistě znají) nebo co znamená kalivarda.
Nejprve jsem chtěl dát čtyřku, ale díky parádním rytinám Josefa Mánesa dávám plný počet. Na závěr jedno skotské přísloví: „Raduj se, dokud jsi na živu, mrtvý budeš déle, než je ti milé.“.

Naďa2411
15.12.2023 5 z 5

V aknize, se kterou jsem se již setkala na střední škole, vystupuje Faust, jenž vlastní krví zpečetí svůj osud pekelnému Mefistofelesovi. Po dvacetičtyřech letech užívání se v blahobytu má nastat doba, kdy si pekelník má přijít pro jeho duši. Faust má jedinou prosbu vůči svým studentům ....nastává poslední dvanáctá hodina.....Pěkné, poučné i dnes tak spousta lidí smýšlí pro pár zlaťáčků.


Atanone
07.09.2023 4 z 5

Takové kratochvilné čtení. 4 dávám spíš z nostalgie, ale moc ráda.

kuruteku
18.08.2023

No, nejlepší byl loutkový Faust a Kašpárek. Pak možná komixový, Jirásek to značně zkrátil. Ignát Herrmann se hodně rozepsal a zahrnul všechno, jenom mi nějak neštymuje, jak se Faust vrátil domů do Prahy, když žil ve Wittenbergu. A Mánesovy rytiny jsou nádherné. Takže nakonec přelouskáno, k uvážení, zda se pustit ještě do Geotheova Fausta.
---
Vlastně ne loutkový, ten semaforský, ten byl nejlepší - zvláště scéna s globusy, na kterých chyběla Amerika.

Rup
10.05.2023 4 z 5

Využívaje staré legendy, zdařile a odvážně se pustil autor, byť poněkud zastřeně, do kritiky babských povídaček, kléru, německého živlu (doba obrození) a společenských poměrů vůbec. Želbohu nedotáhl své úsilí do zdárného konce a závěr až příliš kopíruje předlohu. Nicméně profesionalita, vtip a skvělý jazyk se upřít nedá. Ač nedávám plný počet, doporučuji.

Kerberos
06.02.2019 4 z 5

Poslouchala jsem audioknihu-pěkný hudební doprovod.

Štítky knihy

legendy o Faustovi

Kniha Historie o doktoru Faustovi je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce12x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x