Historie kanibalismu aneb Ochutnej svého souseda

Historie kanibalismu aneb Ochutnej svého souseda https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29349/bmid_historie-kanibalismu-aneb-ochutnej--xYA-29349.jpg 5 50 4

Lidské maso může být konzumováno z prostého hladu, v době bídy, hladomoru, nemocí či válek, kdy lidem jiná možnost obživy nezůstane. Může ale jít i o akt náboženského či magického významu. Vedle toho může být kanibalismus také prostředkem vyjádření moci v představách psychosexuálního devianta či sociopatického masového vraha. Daniel Diehl a Mark P. Donnelly zkoumali význam pojídání lidského masa a kulturní a antropologické pozadí kanibalismu a kromě toho také pátrali v novodobých dějinách lidstva po jedincích, kteří nechvalně prosluli svými neobvyklými stravovacími návyky – od pololegendární postavy skotského Sawneyho Beana přes Margery Lovettovou (partnerku mnohonásobného vraha Sweeneyho Todda) a její slavné koláče s masovou nádivkou, Eda Geina, jehož děsivé činy inspirovaly Hitchcockovo Psycho a Texaský masakr motorovou pilou, až k nejznámějšímu případu současnosti, případu Armina Meiwese, který svou oběť, ochotnou nechat se sníst, našel na internetu. Kniha (název knihy) není sice příliš vhodným čtivem pro citlivější povahy, nicméně poskytuje bezpochyby zajímavý vhled do temných zákoutí mysli těch, kteří překročili nejpřísnější tabu lidské společnosti, a nepochybně uspokojí všechny čtenáře, kteří lační po pohledu do nejtemnějších hlubin lidské povahy.... celý text

Přidat komentář

KaryAestas
24.03.2024 4 z 5

Kniha jen pro otrlé. Líbí se mi styl psaní, spíše hovorové vyjadřování působí při vyprávění skutečných událostí realističtěji. Ke konci knihy mi však čtení kazily chyby v datech a záměny jmen. Nicméně pro lidi, kteří se o tato témata zajímají, je to skvělé zpracování. I když bych trošku rozšířila úvodní část knihy o historii.

key.maker
08.08.2016 4 z 5

Zajímavý přehled zaznamenaných případů kanibalismu v afrických kmenech, ve válkách či v případech masových vrahů (Andrej Čikatilo, Jeffrey Dahmer, Albert Fish, Armin Meiwes, Issei Sagawa a další).


knedlik
01.08.2016 2 z 5

Řekněme, že jsem měla asi příliš velká očekávání. A těm se kniha moc nepřiblížila. Předně jsem čekala zevrubnější zabroušení do historie, které se konalo jen letem světem (název tedy dost zkresluje). Ale budiž, autoři se za to i omluvili. Co se výběru hororových kanibalistických příběhů týče - mnohé mi přišly na jedno brdo. A tím teď nemyslím (jen) obsahovou stránku, ale i způsob zprostředkování příběhu a především vysvětlení a objasnění psychologického pozadí. Z mého pohledu bylo tohle vůbec nejslabší stránkou knihy. A přitom je o co se opřít a mnohé příběhy by šly pěkně rozpracovat. Nevyužitý potenciál.
Pominu fakt, že spousta uvedených zdrojů je dost pochybná.
Vzhledem ke zklamání a nucení se do posledních stran hodnotím ještě o hvězdu méně, než by si obdobná průměrná hororová povídková knížka zasloužila.

Nikoleta87
13.03.2013 4 z 5

Kniha je čtivá, ani se nechce věřit, že autoři popisují skutečné příběhy. Doporučuji přečíst všem čtenářům, kteří na to mají žaludek ..... :-)

Štítky knihy

vraždy kanibalismus rituály a obřady

Autoři knihy

Daniel Diehl
britská, 1948

Kniha Historie kanibalismu aneb Ochutnej svého souseda je v

Přečtených77x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených7x
Knihotéce26x
Chystám se číst17x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x