Historie Jerusalémská

Historie Jerusalémská https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68794/historie-jerusalemska-68794.jpg 5 5 1

Svou kroniku Historia Hierosolymitana (Historie Jeruzalémská) Fulcher začal psát již na podzim roku 1100, nejpozději na jaře 1101 na popud svých přátel, se kterými cestoval na první křížové výpravě, včetně Balduina z Boulogne. Její původní verze se do dnešních dnů nedochovala, ale již za autorova života je kronika dostala do Evropy, kde byla upravována. Kronika byla již roku 1106 dokončena a sloužila jako podklad pro Guiberta de Nogent, Fulcherova současníka v Evropě. Fulcher ze Chartres měl přinejmenším na starosti jednu knihovnu v Jeruzalémě, ze které měl přístup k dopisům a různým materiálům týkajících se křížové výpravy. V jeho knihovně se nacházela díla jako Historia Francorum od dalšího kronikáře první křížové výpravy Raimonda z Aguilers, který byl ve službách hraběte z Toulouse Raimonda de Saint-Gilles a anonymní Gesta Francorum, které mu sloužily jako zdroj pro události, jichž nebyl očitým svědkem. Svou kroniku rozdělil do tří svazků. První pojednává o událostech od koncilu v Clermontu až do dobytí Jeruzaléma a zřízení Jeruzalémského království Godefroiem z Bouillonu. To zahrnuje také nadšený popis hlavního města Byzance Konstantinopole. Druhý svazek popisuje činy Balduina z Boulogne, který nastoupil jako král Jeruzaléma po svém bratrovi Godefroiovi od roku 1100 do roku 1118. Třetí a poslední svazek pojednává o životě dalšího jeruzalémského krále a bratrance Balduina I. Balduina II. až do roku 1127, kdy se v Jeruzalémě objevila epidemie, které podlehl i Fulcher ze Chartres. Druhý svazek kroniky je psán v rozmezí let 1109–1115 a třetí svazek v letech 1118–1127. Fulcherovo dílo je užito mnoha dalšími kronikáři, kteří žili v pozdějších dobách. Vilém z Tyru a William z Malmesbury používali jeho kroniku jako zdroj pro své vlastní práce. Jeho kronika je obecně vzato přesná, i když ne docela. Byla vydána v Recueil des historiens des croisades a Patrologia Latina a kritická edice latinského textu byla vydána Heinrichem Hagenmeyerem v roce 1913.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Družstvo přátel Studia
Originální název:

Historia Hierosolymitana , 1127


více info...

Přidat komentář

_Berry_
14.09.2012 5 z 5

Poutavá kronika z pera Fouchera de Chartres, který zde barvitě zaznamenává vše, co sám název napovídá. Kniha zcela samozřejmě není objektivním popisem, ale vykresluje děje zaujatě a nevyhýbá se ani hojnému využívání topos. Na první pohled zaujme nádherným provedením - díky kterému ji považuji za naprostou perlu ve své sbírce - a vytříbeným slohem. Posuďte sami:

".. Když toto a mnoho jiného náležitě byl vypověděl, všickni shromáždění, jak kněžstvo, tak lid, Bohu díky vzdávajíce, slovům pána Urbana Papeže ochotně souhlas na jevo dávali, a že ustanovení jeho dobře budou šetřiti, věrným slibem potvrdili. Ale zároveň také pověděl, že ještě jiné soužení, nemenší řečeného již, ba ještě větší a nejhorší, s druhé strany světové doléhá na křesťanstvo.."

Autorovy další knížky

Fulcher ze Chartres
francouzská, 1059 - 1127
1920  100%Historie Jerusalémská
1919  0%Fulchera Chartresského historie Jeruzalémská

Kniha Historie Jerusalémská je v

Přečtených4x
Doporučených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x