Historie evropských duelů a šermu - Svazek II: Čas rváčů a duelantů

Historie evropských duelů a šermu - Svazek II: Čas rváčů a duelantů https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198554/bmid_historie-evropskych-duelu-a-sermu-s-kwI-198554.jpg 5 7 2

Postupem staletí se duel – ať již chladnou či střelnou zbraní – stal neodmyslitelnou součástí života vyšší společnosti, především šlechty a důstojnického sboru, ačkoliv nezřídka jej praktikovali i neurození občané. V určitých obdobích byl natolik rozšířeným jevem, že jej současníci přirovnávali k morové epidemii. Druhý díl projektu Historie evropských duelů a šermu popisuje „zlatou dobu“ duelů, spadající do 16. až 18. století, a obšírně popisuje vývoj šermířského umění v tomto období. Evropa byla tehdy svědkem nebývalého rozvoje šermířských škol, jejichž mistři nám zanechali řadu traktátů a učebnic šermu, doprovázených často ilustracemi pozoruhodné výtvarné úrovně. Samozřejmě se opět dozvíme podrobnosti o soubojích slavných osobností, ale také o ženách s kordem a mužích v sukních, o soubojích Napoleonových důstojníků, o soupeření jednotlivých šermířských škol. Dočteme se i o tom, jaké byly duelové zvyklosti, jak byly kodifikovány a jak se na celý fenomén dívali panovníci, církev a společnost, a to nejenom ve střední a západní Evropě, ale také v Rusku.... celý text

Přidat komentář

Hor89
18.01.2023 5 z 5

Druhý díl série je ze všech dílů nejzajímavější - velmi čtivě popisuje zlatý věk šermu a duelů od renesance, přes raný novověk až po Napoleonské války. Samostatné kapitoly jsou věnovány duelům v Rusku, zákazům soubojů a duelovým kodexům. Kniha je doplněna spoustou fotek, zajimavostí a ukázek šermířských technik z různých dobových kodexů.

IgorGebiza
02.04.2022 5 z 5

Co dodat Kovarik, meno ktore hovori samo za seba. Pre mna najlepsi historik a ked ho raz zacnete sledovat a citat budete si automaticky kupovat kazdu knihu, ktoru napise.
v druhej casti duelov sa zameriava na obdobie romantickych musketierov, ked stacil jeden blby pohlad a uz ste sa museli ohanat s kordom ak vam bol zivot mily.


Štítky knihy

sport šerm historický šerm souboje

Autoři knihy

Jiří Kovařík
česká, 1950
Leonid Křížek
česká, 1947

Kniha Historie evropských duelů a šermu - Svazek II: Čas rváčů a duelantů je v

Přečtených11x
Doporučených1x
Knihotéce25x
Chystám se číst11x
Chci si koupit7x