Historie architektury

Historie architektury https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398043/mid_historie-architektury-g4I-398043.jpg 5 1 1

Přehledná a podrobně zpracovaná publikace mapuje průřez toho nejlepšího z architektury v průběhu věků. Skvosty sakrální i sekulární architektury různých civilizací ze všech koutů světa přibližují kvalitní fotografie, doplněné kapitolami věnovanými velikánům světové architektury.

Přidat komentář

ddkk
19.03.2021 5 z 5

Přehledná encyklopedie s mnoha výbornými fotografiemi i nákresy k lepšímu pochopení odborné terminologie. Část stránek má postranní sloupce s historickými údaji k doplňujícím architektonickým počinům. Kromě členění podle staletí a slohů, jsou v knize také zajímavé kapitoly o památkách světového dědictví, o tvorbě krajiny, o ekologické architektuře, i o hromadné bytové výstavbě a nových směrech v architektuře.

Moc zajímavé je i členění podle typů staveb: pevnosti a hrady, mosty (a tu, ejhle, Karlův most) a věže včetně mrakodrapů. A na závěr jako třešnička na dortu kratičká kapitola :Ztracené stavby-vizionářská a nerealizovaná architektura...

Publikace je vybavena i abecedním přehledem významných architektů s jejich známými díly, u těch nejvýznamnějších osobností jsou uvedeny jejich podrobnější životopisy (od Brunelleschiho a Palladia přes Wrena a Gaudího až po Zahu Hadid). Na konci publikace, kromě rejstříku, jsem našla i hodně poučný slovníček architektonických pojmů (třeba už vím, co jsou propyleje, triforium nebo tambur).

Publikace mě hodně zaujala. Doporučuji.

Štítky knihy

architektura

Autorovy další knížky

Edward Hollis
britská, 1971
2012  80%Skrytý život budov
2018  100%Historie architektury

Kniha Historie architektury je v

Právě čtených1x
Přečtených1x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst11x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x