Historie a současnost podnikání na Frýdecko-Místecku

Historie a současnost podnikání na Frýdecko-Místecku https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395139/bmid_historie-a-soucasnost-podnikani-na--Bro-395139.jpg 4 1 1

Přidat komentář

lepe80
17.06.2019 4 z 5

Kniha je poměrně dobrým příspěvkem pro zájemce o studium dějinného vývoje Místku, Bahna, Koloredova, Frýdku, Bašky, Starých Hamrů, Dobré, Sedliště, Čeladné, Hukvald, Vratimova, Paskova, Frýdlantu, Fryčovic, Lubna, Raškovic a dalších míst na Frýdecko-Místecku. Historická popisná část je popsána čtivě a zajímavě (je zpracována Mgr. Petrem Juřákem, historikem Muzea Beskyd).

Popisuje dějinné souvislosti politické a společenské, které měly vliv na utváření podnikatelského prostředí. Vypráví o společnostech a firmách, dále také o významných živnostnících a osobnostech, které v konkrétních lokalitách v průběhu času působili. Vypráví ale také například o historii spojení mezi dříve samostatným Místkem na levém břehu řeky Ostravice s Frýdkem, který leží na opačném břehu a historii Frýdeckého zámku.

Historická část má celkem 145 stránek, informace jsou dosti zajímavé. Menším nedostatkem je snad jen časté "přeskakování" mezi různými staletími sem a zase tam, takže zorientování se v určitých souvislostech vyžaduje dávku úsilí a trpělivosti. Trošku je škoda, že není obsažen žádný rejstřík a že některé pasáže a témata nejsou rozvedeny podrobněji.

V druhé části je již moderní podnikatelská současnost, která je zobrazena na 100 stranách knížky - autorská spolupráce Jana Janošcová, ing. Ctirad Havelka a zúčastněné firmy - současné podnikatelské subjekty v regionu, které jsou představeny profilově a jsou popsány žurnalistickou formou.

Štítky knihy

podnikatelé regionální literatura Frýdek-Místek historický místopis

Autoři knihy

Petr Juřák
česká, 1973

Kniha Historie a současnost podnikání na Frýdecko-Místecku je v

Přečtených1x
Chystám se číst1x