Historické toulky Šumperskem III

Historické toulky Šumperskem III https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397274/mid_historicke-toulky-sumperskem-iii-HIi-397274.jpg 5 5 2

Třetí díl úspěšné edice šumperského historika obsahuje tři desítky historických zajímavostí z Branné, Velkých Losin, Oskavy, Rapotína, Nového Malína, Libiny, Šumperka a dalších obcí.

Přidat komentář

bazyk21
23.08.2021 5 z 5

Výborně vypointované historické příběhy s detektivním nádechem, tak, jak to autor umí. Určitě doporučuji k přečtení. Těším se na čtvrtý díl.

Kakho-Oto
27.01.2020 4 z 5

Stejně jako v případě druhého dílu jsem ani v tomto případě nečetl všechny kapitoly. Z třiceti jsem jich přečetl rovnou dvacítku. Výrazná část kapitol se týká dějin raného novověku, církevních dějin a kunsthistorie (řada kapitol snoubí tyto tři prvky dohromady). Nejvíce mě zaujal zřejmě příspěvek o atypickém zobrazení Nejsvětější Trojice umístěný v kostele v Kopřivné. Další velmi zajímavé kapitoly: průkopník létání (a nacista) Fritz Schuster, zápasník Koczaj (častý a neúspěšný vyzývatel Gustava Frištenského), výměna sloupů na zámku ve Velkých Losinách v 60. letech 20. století. Třetina kapitol mě nezaujala tématem, nicméně zájemcům o dějiny Šumperska lze publikaci stoprocentně doporučit.