Historická antropologie

Historická antropologie https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23607/bmid_historicka-antropologie-oou-23607.jpg 4 26 5

Vývoj - Problémy - Úkoly. Kniha je prvním českým titulem, který se metodicky zabývá tématem historické antropologie. Kromě přehledné definice historické antropologie a vymezení jejího vztahu k ostatním disciplínám - sociálním dějinám, etnologii, mikrohistorii atd. - přibližuje její zaměření na opomíjenou problematiku historického poznávání, zejména orientaci na člověka jako aktéra dějin, na kulturu, životní styl, úlohu subjektivní zkušenosti, význam tradic, globalizaci světa. V závěru vymezuje dosud málo rozpracovaná témata, kterým by se historická antropologie měla v budoucnu podrobněji věnovat: formy násilí, magii, čarodějnictví, lidé na okraji společnosti, proměny sexuality, gender, úloha cizinců a emigrace, paměti a osobní písemnosti, úloha médií atd. Richard van Dülmen je profesorem na univerzitě v Saarbrückenu.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Věda

Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Historische Anthropologie


více info...

Přidat komentář

Sisssi
11.04.2022 5 z 5

To nejdůležitější o HA a odkazy na spoustu další zajímavé literatury. Škoda, že některé důležité tituly nebyly do češtiny nikdy přeloženy.

medvedice3
25.03.2018 4 z 5

Kdo potřebuje úvod do této vědní disciplíny, je tato knížka naprosto vhodná. Stručná, přesto výstižná a srozumitelná.


Dandulka
04.12.2017 5 z 5

Netušila jsem, že antropologie může být tak zajímavá! Moderní dějiny se v poslední době zabývají výzkumem obyčejných lidí a jejich způsobem života. Pro mne je to velmi zajímavé. Koho tato problematika zajímá, měl by si tuto knihu rozhodně přečíst!

Mikino00
07.05.2015 3 z 5

Tato kniha mající sloužit jako stručný úvod do svět historické antropologie nenaplnila má očekávání. Autor se hodně zaměřil výhradně na německy mluvící autory a prezentuje zde spíše své závěry než přehledný úvod. Ale i přesto se jedná o pomůcku, která pomůže čtenáři jako naprostý základ historické antropologie.

flanky
05.12.2014 3 z 5

Kniha je psána odborně, ale pořád se jedná o jazyk, který je poměrně snadno pochopitelný a dobře zpracovatelný. Co se týče samotného textu, tak zde najdete informace, co je to historická antropologie, kdy a jak vznikla, jak se vyvíjela, jaká témata jsou předmětem bádání a také možnosti dalšího rozvoje. Připomíná to spíše takový úvod do historické antropologie.