Historica

Historica https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272965/bmid_historica-cFp-272965.jpg 5 21 5

Historica je encyklopedickou učebnicou svetových dejín. Viac ako 1 200 historických máp, všetky vytvorené po prvý raz pre túto knihu, viac ako 300 chronologických tabuliek a viac ako 20 000 historických faktov sprostredkúva dejiny sveta z globálneho hľadiska, vizuálne, tabuľkovo a pedagogicky. Pri tvorbe historických máp sa kládol dôraz na prehľadnosť. Záznamy sa optimalizovali tak, aby boli jednoznačné, ľahko zrozumiteľné a dali sa dobre zapamätať. Krátke záznamy v chronológii sa koncentrujú na dôležité udalosti dejín. Tam, kde je to potrebné, sú súvislosti vysvetlené v glosári na tej istej dvojstránke. Mapy vyplývajú z chronológie a opačne. Kartografia, chronológia a glosár sú v neustálom dialógu. Každá dvojstránka je sama osebe malou lekciou dejín.... celý text

Přidat komentář

jiho-cech
22.01.2021

Chtít si dělat názor na dějiny na základě jedné knihy není rozumné. Texty a komentáře k mapám sice umožňují základní přehled, ale dějepisné atlasy beru vždy jako doplněk ke studiu dějin z dějepisných knih. Každý autor či kolektiv autorů je poplatný názorům své země a doby. A v každém atlase bude vždy někomu něco scházet či přebývat. Takže je dobré vždy čerpat z více zdrojů. Velmi dobrý je také např. Velký atlas světových dějin od Readers Digest Výběr, který mohu vřele doporučit.

Ninash
04.10.2017 5 z 5

Kto potrebuje prehľad a veľa informácí v jednom j táto kniha dobrou voľbou...


braunerova
19.07.2016 2 z 5

Pro mě velké zklamání. Pod dojmem nadšených komentářů jsem očekával velké celostránkové mapy uspořádané v historických souvislostech. Místo toho je na každé stránce 3-5 mapek s textovým doprovodem. Obsah map je tudíž jen minimalistický. Dále kniha je uspořádána geograficky a teprve v rámci kapitol chronologicky. Výsledkem je, že např. mongolskou říši musíte hledat v několika kapitolách (Asie, Mongolsko atd.). Nejvíce mě však vadilo jak jsou informace seskupené. Číst si na levé straně o Čingischánovy a přitom na pravé koukat na Mongolskou socialistickou republiku, to už bylo na mě příliš.

R.E.M.
11.10.2015 5 z 5

Historica. Velký atlas světových dějin patří mezi velmi originální, přehledné a srozumitelné encyklopedie.

Na prvních stránkách vás přivítá soupis běhu vesmírného života naší Země a lidstva, pak dějiny světa v přehledu. Co dál můžete čekat? Kromě map z různých období s popisky třeba informace o nalezištích kosterních pozůstatků předků člověka, evropské objevitelské cesty, seznam členských států OSN, křižácké výpravy, přehledy vynálezů v době antiky, seznam nositelů Nobelovy ceny za mír, výběr významných válek a bitev v historii nebo mapu významných univerzit 13. - 15. století – výběr je skutečně bohatý a rozmanitý. Nečekala bych v knize tohoto typu seznam italských vládců a papežů, ruských panovníků nebo římskoněmeckých králů a císařů. Natožpak přehled federálních států USA s jménem hlavního města, rozlohou, obrázkem vlajky nebo výběr antických památek s mapou, obrázky a legendou.

Výborným nápadem je v úvodu každé kolekce map stručný a výstižný přehled a shrnutí historických faktů, týkajících se jednotlivých kontinentů a vybraných zemí.

Nestává se často, abych byla nějakou knihou takto nadšená. A platí tady podivná úměra. Čím větší nadšení, tím složitější popsat a zhodnotit dílo.

Závěrem - jedná se o jednu z nejkvalitnějších a nejoriginálnějších knih žánru literatury faktu, atlasů a encyklopedii. Takových mohu napočítat za posledních 20-25 let nemnoho, postačí mi prsty jedné ruky.

... … …

Doplnění: Postupem času se moje nadšení zmírnilo. Nevím, jest-li jsem tak náročná, začala jsem postrádat některé informace, určité mapky. Taky mě zamrzela chyba v názvu jednotky. Tipuji, že šlo pouze o překlep, to však nic nemění na snížení hodnoty informace pro čtenáře. A taky částečnou ztrátu důvěryhodnosti – podvědomě očekávám další chybu, častěji mě napadá, že bych si měla přečtený údaj zkontrolovat a ověřit z jiného zdroje. Pro objektivitu - pravdou je, že zatím jsem na další chybu nenarazila.

Znovu si pro sebe hodnotím knihu. Pořád Historicu vidím jako originální a bohatou encyklopedii, s úžasnými informacemi. Nelituji, že jsem ji koupila. Stále si ji vysoce cením. Jde o velmi dobrou knihu, výbornou vzhledem k množství údajů, zpracovaných dat a práci, kterou museli autoři odvést, ale… k absolutní dokonalosti knize ještě pár krůčků chybí.

fanous21
09.03.2012 5 z 5

Tato kniha je zázrak. Absolutně absolutní! Přes tisíc map mapujících historii světa, vývoje států, státních útvarů. Bere v potaz důležité bitvy, proměny a pohyby národů, objevování nových zemí, do toho slušné faktografické údaje; pro zájemce o historii a geografii, především pak pro historické geografy, popřípadě pro cestovatele se zájmem o dějiny je tato kniha naprostým blahem. Tleskám tvůrcům a především pak autorovi myšlenky takového velkolepého díla. O nějakém podobném jsem do této doby pouze snil. Fascinující počin!