Hippokratův slib

Hippokratův slib https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327702/bmid_hippokratuv-slib-Fu3-327702.jpeg 4 101 6

Reprezentativním průřezem Součkovy povídkové tvorby je sbírka Hippokratův slib (Čs. spisovatel 1985), do níž byly zařazeny některé povídky z předchozích sbírek, jakož i povídky do té doby publikované pouze časopisecky.

Přidat komentář

vlaj
21.01.2023 4 z 5

Knížka mě vrátila o mnoho let zpátky, k "poctivé sci-fi" , která je plná fantazie, ale není to fantasy :-) Moc se mi líbily zejména povídky Zájem Galaxie, Služební cesta a Bílý na tahu.

Eicherik
28.09.2021 5 z 5

Velmi povedená sbírka povídek. Za nejlepší považuji tuto trojici: Modrý oříšek, který pochází z cyklu příběhů klubu Bratrů černé planety, dále Cesta domů, která je bradburyovsky nostalgická a Stejně mám tyhle šutráky nejradši, která je moje nejoblíbenější. Knihu doporučuji všem fanouškům tvorby Ludvíka Součka.


knihyKeMne
25.09.2021 3 z 5

Průřez povídkovou tvorbou pana Součka. Líbí se mi jeho styl vypravování, takový odlehčený, humorný, čtivý. Také náměty mě občas překvapily. Celkově mě to ale úplně nenadchlo.

Corso
26.08.2021 5 z 5

Pise sa rok cca 85-6. Toto bola prva kniha LS ktora sa mi dostala do ruky. Precital som cez prazdniny na uprsanej chate a myslim ze kniha moj literarny vkus formovala na dlhe roky dopredu. Ked na prazdninach prsi, ste radi ze ste sa po ceste zastavili v knihkupectve v nedalekom mestecku. Odvtedy na Soucka uz nedam dopustit a uz som potom zhanal Vtakov, Blaznov, Tusenia, Pripad jantarovej komnaty a tak dalej. V casoch ked nas nutili citat Sama Chalupku, Mnacka, Jana Smreka, fantastika mi otvorila okna do ineho sveta. Ludvikove ine svety v poviedkach k nam prichadzaju v takych beznych situaciach, ktore sa mozu stat aj vam. A to ma ocarilo. Moja policka sa zacinala zaplnat "dospelackymi knihami"!

ludek.n
01.04.2019 3 z 5

Nevážně i vážně, ale vždy s nadhledem a nadsázkou. Tak by se dala nejvýstižněji charakterizovat sbírka vědecko-fantastických povídek Ludvíka Součka, nazvaná Hippokratův slib. Tématem je nejčastěji otázka, zda jsou lidé ve vesmíru sami a zda Zemi navštívili mimozemšťané (Bubáci v Deception Bay, Modrý oříšek, Mimořádné znalosti, Železo přichází z hvězd, Zájem Galaxie…). Samozřejmě se objevuje i cestování časem (Jak to vlastně bylo s Odysseem, Služební cesta), biologické ohrožení (Hippokratův slib) nebo klasická space-opera (Válec, Cesta domů). Ve všech se autor snaží přetavit racionalitu vědeckého poznání v napínavý dobrodružný příběh, jemuž do vínku dá inteligentní zápletku. Z povídek zde uveřejněných nejvíce oceňují Cestu domů, Bílý na tahu a Bubáci v Deception Bay.

kattyV
19.02.2013 4 z 5

Výborné SCI-FI povídky. Titulní povídka - Hippokratův slib mne dostala.