Vzdušné zámky

Vzdušné zámky https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/358064/bmid_vzdusne-zamky-VLn-358064.jpg 5 308 78

Hetty Feather série

1. díl >

Londýn 1876 Hetty Featherová je ještě docela malé miminko, když ji její zoufalá matka odloží do nalezince. V nalezinci je takových dětí mnoho – ale než začne Hetty chodit do školy, musí žít u pěstounské rodiny. Hetty je chudá, ale šťastná. Žije na venkově se svými „bratry“ Jemem a Gideonem. Pomáhá na poli a vymýšlí nejrůznější hry. Jednoho dne děti tajně navštíví cirkusové představení a Hetty uchvátí vystoupení krasojezdkyně madame Adeliny a jejích koní. Hettyino štěstí ale ohrozí návrat do nalezince, kde teď vládne velmi přísný režim. V den zlatého jubilea královny Viktorie dostane Hetty opět příležitost vidět madame Adelinu – a možná i najít svou pravou matku…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Hetty Feather , 2008


více info...

Přidat komentář

KajusaKil
29.03.2024 5 z 5

Hodně silné téma o nalezinci. Některé knihy Wilsonové mi přijdou vhodné spíše pro dospělé. Jako dítě jsem spoustu věcí nepochopila, anebo je převzala jiným způsobem. Je hezké si knihy přečíst po patnácti letech a vidět je jinýma očima.

kulatina
10.12.2023 5 z 5

Čtivý příběh z pohledu divky z konce 19.stoleti, která byla odložena do nalezince se četl sám. Zde je názorně popsáno, jak probíhala v té době pěstounská péče, a na druhou stranu organizovaný život v předchůdci dětského doma NALEZINCI.. Ani bych neřekla, že cílová skupina je mládež, ackoliv mám již davno dospělé deti, a další malé v pěstounské péči, pohled zpět na JAK TO BÝVALO KDYSI mne o moc obohatil. Děkuji autorce.


Kopretina
03.10.2023 5 z 5

Moje dcera sjíždí sérii podruhé a tak mi to nedalo a pustila jsem se do toho také. První díl jsem zhltla s napětím a už se těším na druhý!

Lovehorses365
26.05.2023 5 z 5

Naprosto nádherná kniha.
Celou knihu jako kdyby jsem byla Hetty.
Nádherně napsaný příběh o holce odložené do nalezince.

AnselmaAlois
28.09.2022 5 z 5

Proč jen jsou Hettyiny příhody plné zklamání? Prožívala jsem to skoro stejně intenzivně jako ona! Autorka opravdu vládne perem tak skvěle, že si brzy hlavní postavy oblíbíte a nemůžete přestat číst.
Rozhodně doporučuji celou sérii, ačkoliv se tváří jako odpočinková četba, nevěřte tomu!, protože místo odpočinku na vás čeká napětí jak blázen :D.

Štěpinambura
31.01.2022 5 z 5

Nejoblíbenější kniha od této autorky.

A.books
19.04.2021 5 z 5

Boží knížka

Elulilinka1
10.04.2021 5 z 5

Krásná kniha, pořád si pamatuju, jak mi před třemi lety učarovala...

vikaa
27.03.2021 5 z 5

Kniha pro mladé čtenářky mě zaujala a pobavila, přestože už dávno nepatřím mezi cílovou skupinu. Příběh malé, ale kurážné Hetty nás přenese do Anglie konce 19. století, kde je všechno o dost složitější, pokud se nenarodíte v té správné kolíbce. Ale touha po pravé mateřské lásce a po lásce vůbec trvá napříč věky a životním okolnostem...
Líbilo se mi, jak bylo vylíčeno prostředí nalezince a užívala jsem si i líčení oslav královny Viktorie v Londýně. S chutí si přečtu i další díly, pokud na ně někdy někde narazím.

sadlo
20.03.2021

Paní spisovatelka Jacqueline Wilsonová je PANÍ SPISOVATELKA. Její knihy může číst každá generace.Citlivé, čtivé, humorné, inteligentní. Kdo má rád např. Málinka a Lálinka, Madynka, Hra na Bets Bowovou, Táta Sekáč....Sáhněte po této knize a jejím pokračováním.Pořiďte si je do domácí knihovny.

Audrey122
05.01.2021 3 z 5

Tyto knížky jsou prostě součástí mého já když jsem byla menší často jsem je četla, určitě moc doporučuji mladším čtenářům

EliškaHavlová
08.09.2020 4 z 5

Tyhle knížky jsou opravdu základem mého "dospívání". Četla jsem tedy jen tři díly, protože pak jsem přešla na něco jiného.
Se sestřenicí jsme je četly naráz a pak si o nich povídaly. Velké plus patří tomu, že život hlavní autorky nebyl vždy tak pozitivní a růžový, jak jsem si tehdy myslela, že normálně je. Dost to mladým lidem otevře oči. Doporučuji.

inachisio
18.08.2020 5 z 5

Tahle knížka patřila v dětství k mým nejoblíbenějším a stala se základem pro mnoho her. Přečetla jsem ji jedním dechem a ne jednou!

Ruru
01.07.2020 5 z 5

Přečetla jsem jedním dechem. Skvělý!!!

midone
04.05.2020 5 z 5

Jacqueline Wilson je skvělá autorka. Vzdušné zámky není jedna z takových těch young adult, ale ani to není taková ta hřejivá pohádka pro děti. Bude vás to bavit slibuji!

Hanule166
22.04.2020 5 z 5

Úžasné

ali_223
04.04.2020 4 z 5

Kniha mě překvapila a moc se mi líbila. Přečetla jsem ji doslova jedním dechem a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Moc se mi líbil dojemný závěr a i celá kniha.

nikikostadinova
16.06.2019 4 z 5

Nenechte se mýlit obálkou (ačkoliv je pěkná, může klamat), žádný infantilní příběh to není. Velmi věcně, pravdivě ale pro mladé dívky vhodně popsaný příběh hlavní hrdinky z konce 19.století, která utekla za cirkusem, dokonce dvakrát. Žádná velká legrace, ale velmi dobrá kniha.

Kupcovka
27.01.2019 5 z 5

Knížka byla nádherná. Já pro ni nemám slov. Hetty se mi líbila odhodláním, jak se šla v nalezinci podívat za Gideonem, a jak byla odhodlaná jít do cirkusu za Madame Adelinou, kvůli které se vydala přes půlku Londýna. J.W. píše krásné knížky, takže pro tuto knížku dávám 5 hvězdiček. Doporučuji!

Angie_Missfit
03.01.2019 4 z 5

Kniha mě bavila a myslím, že kdybych ji četla v mladším věku, Hetty by se stala mou absolutní favoritkou mezi knižními hrdinkami pro svůj úžasný temperament a osobnost. Teď už jsem na příběh nahlížela trochu dospělejším pohledem a možná proto mě mrzelo, že některé věci v příběhu nebyly úplně domyšlené, nebo vyzněly do ztracena. Každopádně jsem po přečtení litovala, že J.W. nepíše knihy v podobném duchu zaměřené na starší a dospělé čtenáře (páni, jak mě by bavilo číst trilogii o milostném trojúhelníku Hetty, Jema a Bertieho! O tom, koho z nich si nakonec vybere a jak s ním bude žít :-)). Musím se smířit s tím, že J.W. je především dětská autorka a některých věcí se v jejích románech zkrátka nedočkám. Vím, že existuje moře knih pro dospělé na podobné téma, ale prostě nejsou tak krásně napsané. Ještě musím vypíchnout hezké ilustrace a grafickou úpravu knihy. Podtrženo sečteno: jedná se o skvěle napsanou a čtivou knihu, na kterou navazují další (neméně kvalitní) díly. Rozhodně doporučuji.