Hetéry a jejich svět

Hetéry a jejich svět https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505512/bmid_hetery-a-jejich-svet-b6h-505512.jpg 4 3 2

Fiktivní korespondence starořeckých prostitutek - hetér. Alkifrón, řecký autor z 2. století n. l., se podle dochovaných informací specializoval na literární formu fiktivních dopisů. Tato kniha soustřeďuje listy, jejichž fingovanými pisatelkami či adresátkami byly řecké hetéry - od těch úspěšných a proslulých až po ty nejubožejší. Doprovázejí je listy stylizované tak, jako by pocházely od jiných autorů (rybářů, venkovanů a tzv. parasítů čili příživníků), dokreslující společenské prostředí placených společnic. Dopisy jsou tak svébytným svědectvím o soukromém i společenském životě v klasických Athénách.... celý text

Přidat komentář

ArkAngel
02.03.2023 3 z 5

Alkifron je pravděpodobně nejznámějším autorem fiktivních dopisů, kterého si můžeme zařadit do období antiky. I tak je ale bohužel zapomenutý, byť jeho tvorba pomohla k vývoji epistolárního románu jako takového. Skrze dopisy má čtenář možnost poznat obyčejné lidi různých profesí, kteří se nachází v různých životních situacích. Občas dojde také na odpovědi, ale pouze v minimální míře. Rozhodně se jedná o zajímavý a pro tu dobu netypický vhled do života lidu.

JulianaH.
13.11.2022 4 z 5

O Alkifrónových epištolách se psává, že jsou výborným pramenem pro poznání poklasické Attiky. A do jisté míry je to pravda, ale musí se s nimi zacházet opatrně. Nejen proto, že se v nich autor vrací půl tisíce let před vlastní narození (tedy do IV. století př. Kr.), ale také proto, že jsou jeho listy výrazně stylizované a artistní. Rybáři a venkované, případně jejich ženy a dcery, v nich například odkazují na různé mytologické či historické subtilnosti, což nepůsobí příliš autenticky.

Zato nám tento rétor napovídá, jak v antice mohla vypadat pubertální revolta proti rodičům. Otec o svém synovi, jenž se na návštěvě Athén zhlédl v kynismu: „[...] Potřásá střapatou hlavou, pohled má drzý, chodí polonahý v malém pláštíku, visí na něm mošnička a v rukou drží klacek urobený z plané hrušně, je bos, špinavý, nic nedělá, venkova a nás, svých rodičů, nechce znáti, ba zapírá nás říkaje, že všechno vzniklo přirozeně a smíšení pralátek že je příčinou vzniku a zrození, a nikoli rodiče.“ :DD

Alkifrón sám filosofy nemůže ani cítit (v čemž se možná shoduje s většinou starověkých Athéňanů). Chudáka Epikúra vykresluje — očima jeho hetéry Leontion — jako žárlivého „dědka“, „zavšiveného, věčně nemocného a porostlého docela vlnou místo chlupy“. Nebo paroduje různé filosofické školy tím, že líčí nemravy jejich zástupců na symposiu. Za vše pak mluví rada jisté hetéry mladičkému milenci: „Dej sbohem oněm bosonohým a bledolícím žvanilům, kteří se potloukají kolem Akademie, nic užitečného pro život neznají, aniž mohou konati, a jen se všetečně zabývají všelijakými povětrnými hloupostmi.“ (Proč zní jako grantová komise? =/)

Tu a tam se dozvíme něco z každodennosti: líčení u Řekyň (měšťanky „si barví tváře žlutí, bělobou a červení tak, že předstihují i obratné malíře“, brblá venkovan), vršení mohyl z kamínků na hroby milenců, antický ideál krásy (z kterého je vidět, že dnešní Řekové už bohužel patří k úplně jinému antropologickému typu). Některé listy přece jen vyznívají realisticky, například ten o bohatém mladíkovi, jenž chtěl strávit den hraním si na rybáře a jednomu z nich zaplatil, aby ho vzal s sebou na moře — samozřejmě v lodi plné koberců a pištkyň. :) Nejkrásnější mi ale přijdou láskyplné a vysokomyslné epištoly, které si se svými hetérami vyměňují velikáni antiky: dramatik Menandros s Glykérou a Lamia se seleukovským králem Demetriem Poliorketem.

Poznámky a doslov Ferdinanda Stiebitze skvělé!

* „Jeho rty rozkvétají růžemi, jež uloupil z ňader Afroditiných a na okraj rtů svých přiložil.“
* „Neznesvětíme bohů, které jsme sami stvořili.“
* „Její vlasy jsou přirozeně zkadeřeny, rusé bez barvení a splývají měkce přes šíji. Její oči jsou, při Artemidě, krásněji zakulaceny než úplněk měsíční; a sytou černí se černají zřítelnice a kolem nich nejbělejší úběl…“ (o hetéře Lais)
* „Nechci zaměniti [bohatství] za [...] gymnické závody v Lykeiu a posvátnou Akademii... Kdepak v Egyptě spatřím shromáždění národa a hlasování? [...] A Kerameikos a agoru, soudy, krásnou Akropolis, vznešené bohyně, mystérie, sousedku Salaminu, úžinu mořskou, Psyttaleii, Marathon, v Athénách celou Hellas, celou Ionii a všechny Kyklady?“ (Menandros odmítá pozvání do ptolemaiovské Alexandrie)


Štítky knihy

dopisy antika prostituce antická literatura starověké Řecko

Autorovy další knížky

Alkifron
řecká
1931  80%Hetéry a jejich svět
1923  0%Řecké hetery

Kniha Hetéry a jejich svět je v

Přečtených3x
Knihotéce10x
Chystám se číst4x
Chci si koupit3x