Mocnosti Osy 1

Mocnosti Osy 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65520/hetalie-mocnosti-osy-65520.jpg 4 54 4

Hetalie série

1. díl >

Představte si historii, v níž by každá země byla krásný mladík oplývající typickými národními vlastnostmi a v této podobě prožívala zásadní historické události. Hlavní hrdinou je naprosto neschopný Itálie (odtud název Hetalie - z japonského "hetare", což znamená neschopný + Itálie). Ale rozhodně není sám. Na straně Osy se setkáte také s pedantským Německem a rezervovaným Japonskem, na straně Spojenců pak s naivní Amerikou, věčně flirtující Francií, roztomilým, ale krutým Ruskem, konzervativní Anglií a 4000 let starou Čínou.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Zoner Press
Originální název:

Hetalia - volume 1. , 2008


více info...

Přidat komentář

RemiBlack
20.10.2018 4 z 5

2018/50
Na začátek je asi potřeba říct, že mangu obecně hodnotím jaksi shovívavěji. ;)
Tahle knížečka je docela příjemná a místy i oddechová záležitost. - Obzvláště pokud si libujete v historii. Považuji se v dějepise za lepší průměr, ale i tak mě dost (jistě velmi vtipných, chápete-li pointu) příběhů minulo. Ten zbytek za to ale stojí.
Příběhy jsou krátké, ale absolutně na sebe nenavazují a tak nepočítejte s nějakým uceleným historickým zážitkem (upřímně, nejsem si jistá, že se některé informace dají v hodině dějepisu využít).
Samotný nápad se zosobněním zemí se mi zdá úplně geniální a postavy jsou to opravdu perfektní. Snad není země, kterou byste si nezamilovali. - Moji favorité jsou ale každopádně členové Osy, popř. Francie a Sealand. Obzvlášť Německo, jak se neustále snaží zbavit/pomoct Itálii... ("Německo? Jsem v severní Africe a nemůžu si zavázat tkaničky!) Vtipné, originální, geniální.
Kresby jsou fajn, ale už si mě tolik nezískaly (nevím, asi je to vada českého vydání...) - někdy jsou rozmazané a krom překladu jsou občas po stranách japonské dodatky.

A pocity po dočtení?
- chci vííííc, dejte mi vííííííc!
- z každé zmíněné země přijel do Japonska velvyslanec a společně zfackovali autora ;)
- pokaždé, když teď slyším o nějaké zemi, vidím v dané situaci jejího představitele z Hetalie. ("Etiopie byla za 2. světové okupována Itálii" - ta představa... ne, prostě nemožná :D))

Y2T
08.06.2017 2 z 5

Tahle kniha mě nijak nenadchla. Děj je jen omýlání stereotypů, kresba tuctová. Pro lidi znalé jen české školní verze dějin může být zajimavé, že jinde vidí něco jinak, ale Hetalia nejde nijak moc do hloubky a spíš než odlišný poled na dějiny (který má Japonsko, stejně jako sposta jiných zemí) v ní poznáte spíš autorovu neznalost podrobnějších detailů dějin Evropy. Představte si, že by Středoevropan napkreslil knihu vtipů o národních stereotypech a dějinách národů jihovýchodní Asie, subsaharské Afriky nebo jižní Ameriky. Tak asi tak je to výstižné, vtipné a přesné.

Asi tak nejzajimavější je tam postava japonska, která do značné míry přibližuje, jak se sebevnímají Japonci.


Kaštaka
03.08.2015 4 z 5

Dějepis jsem měla ve škole vždycky nejradši a má oblíbená blogerka dělala na Hetalii neustále narážky, tak jsem si ji nakonec přečetla a nemohla jsem věřit vlastním očím. Himaruja Hidekaz téma zpracoval vskutku netradičně. Dějová linie se dá sledovat jen těžko (prakticky je to jen série krátkých stripů, autor skáče z jednoho historického období do druhého a některé stripy historii vynechávají úplně a jsou jen o národnostních stereotypech) a při vymýšlení situací a postav nemá autor skutečně žádné zábrany. Mě se to ale líbí. Hetalia je mi nesmírně sympatická, je originální a zábavná (i když dějepis se z ní nenaučíte). Také mě potěšilo, že i podoby postav jsou originální (většinou se neopírají o klasické zobrazování národností, ale stále se dají poznat) a že personifikace žijí ve světě, který se moc neliší od našeho, takže se v manze objevilo i několik historických postav.

Muhibbis
23.03.2015

Asi jediná manga, ktorú bude kedy čítať, ale čert to ber, už som videla aj anime, a nezaškodí trochu si pripomenúť začiatky tejto šialenosti. Podľa mňa je to celé trochu ako Monthy Python's Flying Circus - vtipná šialenosť, ktorá nemusí každému sadnúť, aj keď nie prirodzene taká inteligentná. Taliansko s bielou vlajkou, Japonsko so samurajským mečom a Čína s naberačkou a wok panvicou - všetci vojaci uletenej japonskej autorky sú nastúpení v rade a čakajú na požehnanie od svojej panej, aby ich vyslala na misiu plnú cannonov, dadaistických momentov a úžasných gagov, ktoré len tak neomrzia... (V pekle sú Angličania kuchári, Švajčiari milovníci, Francúzi inžinieri...)

Štítky knihy

manga

Autorovy další knížky

Himaruya Hidekazu
japonská, 1985
2010  77%Mocnosti Osy 1
2010  78%Mocnosti Osy 3
2010  78%Mocnosti Osy 2

Kniha Mocnosti Osy 1 je v

Přečtených82x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce26x
Chystám se číst5x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x