Herzl: Evropský příběh

Herzl: Evropský příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/438574/bmid_herzl-evropsky-pribeh-yuO-438574.jpg 4 13 6

Černobílý komiksový román staví proti sobě dvě stránky židovského života: diasporu a návrat do Svaté země. Skrze osudy Ilji Brodského, který spolu s nespočtem dalších musel po vlně pogromů emigrovat z carského Ruska, sledujeme osudy evropského židovstva v prvních dekádách dvacátého století. Iljovým životem se vine jeho fascinace osobou a myšlenkami Theodora Herzla. Tuto kapitolu evropských dějin poněkud překryly pozdější strašlivé události, ale i vzhledem k současnému antisemitismu je dobře ji znát.... celý text

Literatura světová Komiksy Historie
Vydáno: , Argo
Originální název:

Herzl : Une histoire européenne , 2018


více info...

Přidat komentář

Jizi
15.10.2023 2 z 5

Pravděpodobně nejnudnější grafický román, jaký jsem kdy četla. Dočíst mě ho přiměl jen fakt, že momentálně ležím v komoře s nožkama nahoře a nemohla jsem vstát a odložit ho.
Sépiové fotky upomínající okrové kolorování a fakt, že všechny postavy vypadají v zásadě stejně, hlavní postava v první dějové rovině vůbec nestárne (byť uběhne nějakých jedenáct let) a všechno je to prostě jen černookrové a okrovočerné, vedlo k tomu, že jsem se poprvé při čtení komiksu soustředil výhradně na bubliny. A ty nám odvypráví příběh osiřelého ruského žida Ilji, který se svou starší sestrou Olgou prchá po jednom z mnoha pogromů na konci devatenáctého století z Ruska nejprve do Vídně a poté do Londýna. V dospělosti se začne zabývat osobností architekta židovského státu, Theodora Herzla, jeho životem a motivacemi.
Kritický přístup k Herzlovi a sionistickému hnutí chválím. Zbytek už méně.

bob0985
04.07.2023 4 z 5

Dočteno v den výročí úmrtí T.H. A teď ke knize. Podle mě je velmi těžké napsat comics, který má vystihovat toto téma, tedy politicko-právně-kulturně-filozofické, ve kterém se konflikt odvíjí na pozadí a není úplně hlavním tématem, ač je všudypřítomný. Melancholií prostoupená kniha, psána na žlutavém pozadí (dle mého mínění to mělo navozovat staré fotografie), která stojí za přečtení, ale doporučoval bych k tomuto tématu i jiné historické knihy.


zuzi.kovar
19.06.2022 5 z 5

Kniha mě ohromila především svým rozsahem. Jedná se o židovské dějiny v kostce. Když jsem si knihu z knihovny půjčila, myslela jsem si, že se jedná o prostý příběh jednoho člověka, který skončí sebevraždou. Nedošlo mi, kdo je Theodor Herzl a že značná část knihy bude pojednávat o jeho díle. Na komiks obsahuje kniha příliš mnoho textu, přesto si myslím, že zvolená forma je správná. Kdo by četl beletristickou knihu na podobné téma? Zatímco smyšlené příběhy z druhé světové války lákají širokou veřejnost, všeobecné povědomí o Židech a o tom, co to vůbec znamená být Židem, jaksi chybí. Zdá se mi, že v našich myslích je judaismus spojován s druhou světovou válkou a založením státu Izrael. Tato kniha pojednává o situaci evropských Židů na přelomu 19. a 20. století. Kniha byla poměrně složitá – nejen kvůli šíři tématu, ale také střídáním časových rovin. Prolíná se zde osud Ilji Brodského zastupujícího ruské utečence bez domoviny s osudem Theodora Herzla zastupujícího asimilované dobře situované Židy. Kniha rozhodně stojí za nejedno přečtení.

Denny456
07.06.2021 3 z 5

Příběh, příběh, příběh. Kresba je na mě moc jednoduchá a nijak mě neoslovila, ale příběh je super. Konečně něco co není holocaust. Je prada, že by to mohlo být občas i lehce pokráceno a bylo by to lepší pro srozumitelnost, ale stejně dobrý.

Vlasta158
03.04.2021 4 z 5

Velmi dobrá kniha, jak jednotlivec může ovlivnit osudy jiných lidí . Můžeme aplikovat na každou dobu. Graficky výborně zpracované.

Zrzka1
08.03.2021 4 z 5

Cením si každého díla, které reflektuje jinou část židovské historie, než holocaust. Těch je totiž stále nedostatek. Až na drobné překladatelské chyby a přílišné opakování některých myšlenek, jde o dílo dosahujících vysokých kvalit jak grafických, tak literárních. Pěkná práce s motivy

Štítky knihy

Židé Rusko komiksy pogromy Svatá země grafické romány

Autoři knihy

Camille de Toledo
francouzská, 1976
Alexandr Pavlenko
ruská, 1963

Kniha Herzl: Evropský příběh je v

Právě čtených1x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce14x
Chystám se číst22x
Chci si koupit8x