Zlo pod sluncem

Zlo pod sluncem https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61638/bmid_zlo-pod-sluncem-oz5-61638.jpeg 5 608 82

Hercule Poirot série

< 22. díl >

Hercule Poirot se domníval, že si na Pašeráckém ostrově bude užívat zasloužené dovolené, ale vražda krásné Arleny Marshallové mu tyto milé plány překazí. Prostě je zatažen do vyšetřování, a – jak se postupem času ukazuje – nijak snadného vyšetřování, protože Arlenu Marshallovou si přála odstranit velká spousta lidí. Láska, nenávist, žárlivost, dokonalé alibi, touha po penězích – s tím vším se velký detektiv musí potýkat a je snad zbytečné doplňovat, že nakonec odhalí pravdu a nic než pravdu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Evil under the Sun , 1941


více info...

Přidat komentář

sgjoli
24.03.2024 3 z 5

Další příběh s Poirotem, který jsem viděla zfilmovaný, ale kde jsem si takřka nepamatovala, o co tam vlastně jde. Díky audioknize jsem si to mohla zase připomenout.
Poirot se očividně nenudí ani na dovolené - jako by ten zločin snad přitahoval či co. Podobně jako u "Vražd podle abecedy" tu Poirot využívá postav a jejich ochoty spolupracovat, vyšetřovat. To mi přišlo jako docela zábavný prvek. Líbilo se mi také exotické prostředí Lamanšského průlivu - ostrov, slunné počasí.
Přesto hodnotím průměrně. Zápletka mi osobně tolik nesedla, jako to je u jiných děl Agathy Christie, a některé postavy mi docela dost lezly na nervy. Obdivuji Poirota a jeho trpělivost s různými lidskými povahami.
Nakonec 3 hvězdy z 5.

Emik87
14.02.2024 5 z 5

Spousta lidí na jednom ostrově, včetně malého detektiva, a hned se stane vražda. Ne, Poirot si prostě neodpočine. Opět dokonale vymyšlená zápletka. Prostě doporučuji.


Aligator805
25.10.2023 5 z 5

Opět skvělý příběh s geniálním Herculem Poirotem. Krásné místo, spousta postav, zapeklitý případ, kde má každý motiv. Za mě jeden z nejlepších případů H.P. Velmi pěkné je také filmové zpracování s D. Suchetem nebo P. Ustinovem.

Jiho226
02.09.2023 5 z 5

Další velmi čtivá Agatha Christie, baví mě moc, i když se občas musím pousmát náhodám jako je třeba moment nasazení či nenasazení koupací čepice a nebo předpokládanému chování zúčastněných postav, které opravdu dělají vše přesně tak, jak si pachatel při přípravě vraždy naplánuje. Přesto super čtení.

Ava365
27.08.2023 5 z 5

Skvělá detektivka odehrávající se v atraktivním prostředí Pašeráckého ostrova. Nad některými momenty v knihách této královny detektivky však musíme lehce přivřít oko ;-)

Sammy.Boy
30.07.2023 5 z 5

Zrovna jsem si tuhle říkal, že bych si rád přečetl něco od "královny britské detektivky". Kromě seriálového a filmového seznámení s geniálním Herculem Poirotem, je tohle poprvé, co jsem se ponořil do tajů vyšetřování vraždy prostřednictvím jedné z jejích knih. A nemůžu jinak, než pět ódy ve všech směrech! Velmi mě bavilo skládat jednotlivé kousky mistrně vystavěné mozaiky zločinu a následné odhalení toho, kdo ztělesňuje ZLO POD SLUNCEM.

janina66
05.07.2023 4 z 5

Skvělé prostředí k vraždě. Jen na začátku tušíme, kdo bude zavražděn. Ostatní jsou samé ?????

astroweb
28.05.2023 4 z 5

Viděl jsem film, byl jsem zvědavý v čem a jak se liší od knihy, v podstatě moc ne, zajímavé bylo číst podrobné rozuzlení.

Kerriova
11.05.2023 5 z 5

Další z mých oblíbených případů s Poirotem v hlavní roli. Jako vždy skvěle propracované postavy, pěkně popsané prostředí, člověk se skoro na té pláži vidí, téměř po těch skalních žebřících sám leze. V tom odporném studeném počasí mi to prohřálo kosti. Ale tentokrát mi trochu víc sedlo filmové zpracování, které mi připadalo přehlednější. Přece jen hrátky s posunem času je lepší vidět, než si tu časovou osu kreslit jen v hlavě. A postav tam bylo habakuk, chvilku trvá, než se jeden zorientuje. Přesto jsem si čtení moc užila, případ je zapeklitý, hezky promyšlený a nápaditý. Závěr byl krapet zamotanější, postup vyšetřování se mi nezdál tak otevřeně popsán jako jindy, ale stejně mě to bavilo. Podezřelí jsou prakticky všichni. Tak kdopak je náš vrah

Lolila
13.03.2023 5 z 5

Opäť skvelá detektívka. Nie je čo viac dodať.:-)

E_Lan
08.03.2023 3 z 5

Příjemná stará klasika, která docela baví, neurazí. Sice už nic moc nového nepřináší, ale přesto je to zajímavý výlet do vkusu čtenářů minulého století z celého světa. Navíc mé první knižní setkání s Herculem, a vůbec ne špatné.

cukrovka
24.02.2023 5 z 5

Opět skvělá A.Christie a její Hercul Poirot. I když jsem se na začátku ztrácela v postavách, užila jsem si zajímavou detektivku.

Margherita_N
25.12.2022 5 z 5

(SPOILER) A zase nenechali Hercula Poirota si na dovolené odpočinout. Nejvíc mě naštvalo, jak vrah ještě při tom všem, co způsobil, musel vystresovat mladou citlivou holku, až chudák nevěděla, čí je, a sama by se přiznala k zabití matinky. Nechápu, na jakých otáčkách pracuje Poirotův mozek, odhalit zásadní posunutí času asi o čtvrt hodiny, to byl opravdu majstrštyk. Moc dobré.

milary
05.10.2022 5 z 5

Jeden z majstrštyků Agathy Christie, tentokrát jako audiokniha načtená Lukášem Hlavicou. Báječná kombinace.
Mnohokrát jsem viděla film; jak s Davidem Suchetem, tak s Peterem Ustinovem. Knihu jsem četla taky víc než jednou, ale už před lety. Moc ráda jsem si tedy znovu dopřála plné znění příběhu se všemi detaily a finesami, které jsou v adaptacích umenšeny, nebo pominuty.

Nelze se neopakovat. Ta atmosféra... Nebyli jste letos u moře? Tak budete. Během pár stránek se ocitnete na ostrově v hotýlku, člověk sedí na terase a blahořečí si. Ještěže mi tohle skvělé místo neuniklo! Určitě se musím co nejdřív podívat na... Jo vlastně, vždyť já si jen čtu. Achjo.
Jenže nemáte čas, být rozmrzelí, neviděni, pohybujete se mezi hosty, nasloucháte hovoru, bavíte se. Cítíte vůni opalovacích olejů, hodnotíte plážové kreace, máte chuť nechat si namíchat si drink, zvednout spadlé klubíčko vlny...
A jako vlna se odvíjí děj. Předehra, vedoucí k šokující smrti v letovisku, vy vraždu čekáte, samozřejmě, ale - čert to vem, že jen čtete! - i tak bez skrupulí fušujete "ruce zákona" do řemesla a Poirotovi v patách (sváděni nesčetnými odbočkami) spěcháte za vyřešením záhady. A že k němu dojde, to se samosebou rozumí, ať je spleť otázek sebeneprostupnější.

Drobounkou pihou na kráse pro mě bylo pár vět, ženskými ústy vyslovených v úplném závěru, jinak zcela uspokojivém :) Trochu mi zatrnulo, a nějak mi to s Agathou nešlo dohromady. Ale možná je na vině knížka Feminismus je pro každého, kterou jsem právě přečetla :) A doba. Tehdejší, samozřejmě. :)))

martinaandulka
26.06.2022 5 z 5

Hercule Poirot a vražda na ostrově, opět dobře napsané a propletené zkrátka Agatha uměla detektivky psát.

Čmeláček
11.05.2022 5 z 5

Vražda na ostrově? A proč ne? :) Vynikající!

Burák
23.02.2022 4 z 5

Klasický detektivní příběh z pera královny detektivek. Nemůžete udělat chybu, když po téhle knize sáhnete a zpříjemníte si tak třeba vaši dovolenou. Stejně tak to ale bude fungovat i pro potěšení z všedních dní.

zimka.r
09.02.2022 4 z 5

Já se prostě snad vždy v knížkách ACH ztrácím v postavách! Ze začátku určitě! Naštěstí to pak plyne a člověk si urovnává kdo je kdo :) Už teď se těším na další kousek :)

annes
27.01.2022 5 z 5

Zase jsem si celou dobu myslela, že je vrah uplnenekdo jiný:-D vážně nechápu jak Agáta mohla vymyslet tolik originálních zápletek. Prostě smekám!

Terezaazeret
12.11.2021 5 z 5

Miluju Agathu. Vše, co napsala, takhle kniha je ale jedna z mých nejoblibenějších.