Záhada na zámku Styles

Záhada na zámku Styles https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231299/bmid_poirot-zahada-na-zamku-styles-231299.jpg 4 1351 212

Hercule Poirot série

< 1. díl >

Nejznámější postava z pera královny zločinu se vrací… v nové speciální edici. Záhada na zámku Styles je prvním románem Agathy Christie s tímto jedinečným a dnes již legendárním belgickým detektivem. Debutující spisovatelka mu hned na úvod připravila nelehký úkol: Když v rozlehlém sídle za podivných okolností umírá jeho postarší, křehká, leč bohatá majitelka, podezření, že byla otrávena, se brzy změní ve skutečnost. Kdo je však vrahem? Manžel Alfréd? Nevlastní syn John Cavendish? Jeho krásná tajemná žena Mary? Nebo snad rodinný lékař? Důmyslný a napínavý příběh, na němž Christie pracovala během první světové války, nejprve vydavatelé odmítali. Nakonec vyšel až v roce 1921 – a zahájil kariéru nejprodávanější prozaičky na světě všech dob.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Mysterious Affair At Styles , 1920


více info...

Přidat komentář

ivetka859
07.03.2024 5 z 5

Tohle se četlo jedním tahem! Jmen bylo tak akorát, a i když jsem si je na začátku musela pečlivěji přečíst a utřídit, tak pak většinu knihy nebyl problém. Ladilo to k jednotlivým charakterům a dobře se to pamatovalo.
Stáe jsem si představovala Poirota, jak ho znám z filmů z dětství, to mi určitě taky zlepšovalo dojem z knížky a náladu. Bavilo mě chytat se náznaků a detailů v příběhu, slovíčkaření. Vzbuzovalo to fantazii a snažila jsem se podle toho uhodnout vraha. No, neuhodla jsem. Klasika :)

Emik87
13.02.2024 5 z 5

Skvělý příběh, dokonalá zápletka, perfektní odhalení pachatele. Za mě jedna z nejlepších Agathiných knížek.


pepa4081
27.01.2024 4 z 5

Výborná detektivka. Velmi dobře se četla.
Velmi uspokojivé.

katallinka
30.09.2023 4 z 5

Mám tyhle klasické detektivky moc ráda a Hercule Poirot je sázka na jistotu. Skvělý a napínavý příběh!

Malinka777
21.08.2023 5 z 5

Napínavé, prostě skvělé.

oleg121
23.07.2023 4 z 5

Klasická kvalitná Poirotovka, ktorej hlavným neduhom sú- tak ako pri mnohých ďalších príbehoch od Agathy Christie- príliš veľké množstvo postáv a prílišná prekombinovanosť.

PPardinio
17.07.2023 4 z 5

ZÁHADA ZÁMKU STYLES je prvotina od A.Christie, ale pro mě jde již o 33.knížku, kde se setkávám s tvorbou královny detektivek. H.Poirot a A.Hastings mají vše pevně v rukách, ale občas malinko pochybuji o skládání důkazů k odhalení vraha. Jinak je zde ale vše, co mám na knížkách od autorky rád - anglický venkov, šlechtické sídlo, služebnictvo, čaj, rozhovory, dedukce a snaha si hrát s motivy vraždy. Lepší 4*

Nunynka
28.06.2023 5 z 5

Miluju Hercula už od malička,kdy jsem se s tátou dívala na vynikajícího Davida Sucheta coby Hercula Poirota. A kniha,ta je samozřejmě milionkrát lepší a propracovanější. Agatha patří k mým srdcovkám a vždy se k ní budu velmi ráda vracet.

Jiruka Kareru
27.06.2023 5 z 5

Famózní. Detektivní příběhy H. Poirota mám nakoukané z televize, Suchet jej zahrál skvěle. Konečně jsem se dostal k jejich předloze. Dílo p. Christie je skvělé. Krásné uvedení do této série.

martiline
18.05.2023 5 z 5

Moje první přečtená kniha od Agathy Christie ... Já si kdysi ve studentských letech půjčila nějakou detektivku, ale nedočetla, zdálo se mi složité pamatovat si jména, postavy, u toho přemýšlet ...
Ale teď když tak znám Hercule Poirota z filmového zpracování - teď jsem si doslova užívala každou větu.
Fenomenální ... nemám jiných slov a moc se těším, co dalšího si od A. Christie přečtu ... :-)

Mi-šu-le
15.03.2023 4 z 5

Na to, že je to A. CH. první detektivka, je to super čtení. Na druhou stranu nutno podotknout, že další případy jsou promyšlenější. Někdy se mi příběh zdál takový nepřehledný nebo snad krkolomný. Ale jistě stojí za přečtení.
Možná by stálo za to, přečíst knihy postupně tak, jak byly napsány. Tam by se dalo krásně sledovat zlepšování a promyšlenost zločinů a příběhů jako takových. Ale to už je pozdě.

Aligator805
01.03.2023 5 z 5

Opět skvělé. Nic není takové jak se na první pohled zdá. Vše zamotané a jediný kdo zvládne vše vyřešit je Hercule Poirot.

drakamena
14.02.2023 4 z 5

Skvělá detektivka, navíc skvěle načtená panem Medunou. Její poslech stál vskutku za to a odhalení vraha bylo nanejvýš překvapivé. Ačkoli je tato kniha velmi stará, zfilmovanou jsem ji nikdy neviděla, takže pro mě bylo rozřešení opravdu něčím novým. Velká spokojenost.

nevimcoctu
07.02.2023 3 z 5

Určitě jsem už od paní Christie měla tu čest číst lepší knihy - tenhle specifický příběh mě místy ztrácel a chvílemi přestával zajímat. Co musím ocenit je krásně vykreslený vztah mezi Hastingsem a Poirotem, tím spíš, že jde o knihu první. Humor na jedničku.

Lena79
12.01.2023 5 z 5

Ihned v 1. kapitole jsem se ztratila v postavách. Ale to nic neubírá na kvalitě celého díla.
Však ho také psala královna detektivek. A napsala ho skvěle, protože ačkoliv jsem měla tip na pachatele, byla jsem vedle jak ta jedle. A to je zárukou kvalitní klasické detektivky.

Pavlina50
09.12.2022 3 z 5

Detektivka z doby, kdy pro vyšetření zločinu a usvědčení pachatele ještě nebylo rozhodující žádné DNA, ale stačily náhodná slova, výrazy tváře a další drobné detaily, jako třeba jeden chybějící hrníček a podobně.
Zamotaná vražda, prostředí britské aristokracie, velká rodina a její složité vztahy, z čehož pramení dostatek podezřelých, a závěrečné rozuzlení při účasti téměř všech postav, které se knihou mihly - klasická šablona, kterou si Agatha Christie vytvořila a používala téměř ve všech svých detektivkách.
Je to naprostý opak k dnešním krimi, kde je spousta (někdy až zbytečné) akce a minimum konverzace. Tato klasika staví vše naopak téměř výhradně na dialozích, akce se tu téměř najít nedá.
Agatha uměla psát čtivě, i přes stáří knihy jazyk nevyznívá nijak zvlášť archaicky, umím pochopit to velké množství jejích obdivovatelů.
Občas po nějaké knize od této slavné autorky také sáhnu, ale opravdu spíš jen sem tam. Daleko víc bližší jsou mi přece jenom ty knihy soudobé.
Bylo to takové……asi dobré.
Tři hvězdy.

Sandik
27.11.2022 4 z 5

Na knize je znát že to Aghatina prvotina i to jak moc je ovlivněna A. C. Doylem a konkétně například jeho Psem Baskervillským. Shodná já je samozřejmě nejen kulisa anglického venkovského šlechtického sídla, ale především to že příběh vypráví "doktor Watson", který se současně snaží i velmi neúspěšně vyšetřovat. Pro změnu v jiných Watsonových příbězích Sherlocka Holmese najdeme zase formuli, podle níž Watson své příběhy píše proto aby "vyvrátil nejrůznější fámy, které se před časem kolem celého příběhu vyrojily". Co u Doyla naopak nenalezneme a co je pro změnu zcela typické pro Agathu Christie, to je značná komplikovanost (a tedy v zásadě i nepravděpodobnost) celého příběhu. Vymyšlené je to ovšem skutečně výborně a sympatické je i to, že Poirot je zde už vystižen jako zcela hotová literární postava. Celkový dojem: 80%

HadleysHope
01.11.2022 5 z 5

Miluji když je vše propracované, vtipné a logické. Moje první seznámení s Herculem Poirotem a hned jsem totálně nabažen po dalších případech. Tohle je skoro geniálně vymyšlené a do podslední chvíle skoro neprůstřelné. Uhádnout vraha předem je opravdu velký oříšel.

munka
30.10.2022 5 z 5

Neodolala som a musela som prečítať aj prvý prípad Hercula Poirota. Bola som zvedavá ako sa to začalo a nesklamala som sa. Super čítanie.

Sova15
21.10.2022 5 z 5

Přesně - Agata Christie nikdy nezklame. Hastigse mi taky bylo někdy líto, ale byl to jeho první případ s Poirotem, a ten je stále svůj. Pracují mu šedé buňky mozkové naplno. Knížku jsem poslouchala na CD, takže postavy ke mě vstupovaly domů a strávily se mnou pár hodin.