Vražda v postranní ulici
Hercule Poirot série
Bohatou sérii detektivek Agathy Christie, královny tohoto žánru, jež vyšly v českém překladu, rozšiřujeme v této knize o soubor sestavený ze čtveřice kratších příběhů s Herculem Poirotem a nazvaný podle titulní z nich. V ní stejně jako v povídce Zrcadlo mrtvého muže stane tento Belgičan s nenapodobitelným šarmem a vyšetřovacími metodami před klasickou záhadou nevysvětlitelné smrti v uzamčené místnosti. V povídce pod názvem Podivná krádež pátrá po zloději nákresu přísně utajovaného bombardéru a během dovolené řeší – jak jinak, opět úspěšně – případ vraždy s podtextem nevěry nazvaný Trojúhelník na ostrově (televizní adaptace byla uvedena pod titulem Rhodský trojúhelník).... celý text
Originální název: Murder in the Mews, 1937
Komentáře knihy Vražda v postranní ulici
(SPOILER)
Většinou mě soubory kratších detektivních povídek moc nenadchnou a radši mám samostatný romány, ale tahle knížka mě bavila. Všechny čtyři příběhy mají zajímavou zápletku, je skoro škoda, že je autorka nenapsala delší, aby vyšly samostatně. Mám pocit, že některé z těchhle čtyř povídek vyšly nejdřív časopisecky, takže proto jsou kratší a máme je tu takhle souhrnně.
Titulní povídka Vražda v postranní ulici má podle mě fakt originální rozuzlení. S maskovanou sebevraždou sice už přišel Doyle v sherlockovské Záhadě na Thorském mostě, ale Agatha to na rozdíl od jeho zhrzené oběti aranžující svou smrt zahrála na blízkou mstitelku se spravedlivými úmysly.
Při čtení druhé povídky Podivná krádež jsem si ale hned říkala počkejpočkejpočkej… tohle je ale okatá doylovština. Zase se nám tu nad příběhem vznáší duch Sherlocka Holmese, tentokrát byly podle mě inspirací povídky Námořní smlouva Bruce-Partingtonovy dokumenty. Jde o to, že zmizí důležité vojenské dokumenty a Poirot pátrá po zloději mezi vysoce postavenými osobnostmi. Nakonec se to vyřeší tak nějak domluvou.
Zrcadlo mrtvého muže se odehrává naproti tomu ve stylu Christie: uzavřené prostředí, omezený počet podezřelých. A vražda, která se tváří jako sebevražda. Poirot je pozván do sídla bohatého a autoritativního sběratele umění, který má podezření na finanční podvody ve své firmě. Během návštěvy je boháč nalezen mrtvý ve své pracovně, se zbraní v ruce a dopisem na rozloučenou. Poirot však odhalí řadu nesrovnalostí, počínaje tím, že zbraň je v nesprávné ruce a zrcadlo je rozbité.
V posledni povídce Trojúhelník na ostrově řeší Poirot vraždu na slunném Rhodosu, kterou předpovídal, jakmile se s milostným trojúhelníkem, v jehož čele stála známá celebrita, na prázdninách seznámil. Během společného večera herečka vypije gin ze sklenky svého manžela a umírá na otravu. Podezření padne na jejího nápadníka, ale Poirot odhalí, že skutečný pachatel je někdo jiný a motiv je mnohem rafinovanější.
Skvělý soubor, jsem ráda, že jsem knížku sehnala aspoň jako anglickou e-knihu, a tak můžu číst hezky popořadě poirotovky dál.
Malé šedé buňky pana Poirota si tentokrát musí poradit hned se čtyřmi případy, navíc každý má úplně jiný charakter a v jednom vrah řádí dokonce na sluncem zalitém řeckém ostrově Rhodos. Samozřejmě, že to ten malý (velký) belgický detektiv zvládne bravurně a žádný pachatel ani tentokrát neunikne.
Agáta Christie sotva kdy zklame, povídky jsou skvělé, i když trochu nevyvážené. Za sebe mám ale vždycky raději její delší romány, chci se začíst a nechat se pěkně vést v pátrání po příčinách a následcích, abych se nakonec zase nechala nachytat.
Krátké povídky,asi sem jediná, která se do nich pořádně nezacetla.Radsi mám Poirota v televizi.
Vyvážená sbírka čtyř detektivních příběhů v Poirotském župánku. I když se očekávané rozuzlení dovíme záhy (ideální, když máme na čtení vyšetřenou jen chvilku), tak rozhodně není nouze o vychytralé pachatele, množství nápověd a stop, geniálního sebestředného detektiva a inteligentní humor.
Čtyři povídky, v nichž Poirot řeší různé záhady. V první Vražda v postranní ulici musí přijít na to, zda mladou ženu někdo zavraždil, či spáchala sebevraždu. Ve druhé Podivná krádež odhalí, kdo ukradl důležitou listinu (to byla povídka špionážní a nudná). Ve třetí Zrcadlo mrtvého muže také musí rozhodnout, zda jde o vraždu nebo sebevraždu bláznivého starého muže. Ve čtvrté Trojúhelník na ostrově rozklíčuje, kdo vlastně tvořil partnerský trojúhelník, který byl vyřešen vraždou. Povídky byly opět zajímavé tím, jak Poirot došel k neobvyklým odhalením.
Uvedomila jsem si, ze jsem tuhle klasiku vlastne nikdy necetla, tak jsem po ni sahla v knihovne a je to opravdu perfektni. Velmi me prekvapilo, jak moderne je to vlastne napsane. V knize jsou 4 povidky, kvalita stabilni, velmi ctive, klobouk dolu.
Zelené záblesky v Poirotových očích čtyřikrát jinak. Titulní povídka a Zrcadlo mrtvého muže o něco poutavější než zbytek.
Skvělý Poirot. Kratší příběhy, které byly všechny zfilmovány. Výborně se čte i dívá.
Nanejvýš uspokojivé.
Detektívne príbehy na čítanie na dovolenku pri mori.
Pár krát som sa zasmial, ako si cez iné postavy dokáže robiť srandu z Hercula :-)
Poirot je prostě super detektiv a znovu to dokázal v krátkém zajímavě zamotaném příběhu. Tento rok čtu detektivky od Christie opravdu hodně a jedna je lepší než druhá. :)
Vždy pokud potřebuji nějakou zaručeně perfektní detektivku a nechce se mi přemýšlet, po čem šáhnout, knihy od mistryně, královny, bohyně detektivek nikdy nezklame.
Všechny jsou skvělé, žádná není špatná. Originální, skvělé, nepřekonatelné.
Opět příjemná napínavá sbírka čtyř povídek, které ale já neupřednostňuji před romány, protože mi přijde, že tam autorka nema takový prostor projevit svoji fantazii, kvůli krátké délce, ale i tak je to fajn čtení a příjemně to utíkalo a rozhodně nelituji času stráveného s knihou.
Povídková kniha, ale jak je ten Poirot takový komplikovaně čtivý, pro mě, tak formát povídek je pro mě daleko lepší.
Od Agathy Christie jsem toho moc nečetl a proto jsem byl rád že se mi tato knížka vešla mezi vybrané pro letošní Výzvu. Čtyři poměrně krátké jednohubky s Herculem Poirotem byly zajímavé, jako vždy jsem pachatele neuhodl a nejvíce se mi líbilo Zrcadlo mrtvého muže. Ale určitě to není moje poslední autorčina kniha, zalíbil se mi její styl i Poirot.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
vraždy povídky Hercule Poirot záhada zamčeného pokoje Zlatý věk anglické detektivky (1920–1939)Část díla
Agatha Christie také napsal(a)
| 2017 | Deset malých černoušků |
| 2003 | Vražda v Orient-expresu |
| 2004 | Smrt na Nilu |
| 2001 | Záhada na zámku Styles |
| 1986 | Zapomenutá vražda |

89 %
76 %

Pustila jsem se do fyzického vydání další povídkové sbírky od Agathy Christie. N2co jsem už znala z dřívějška, co jsem si vyposlechla jako audioknihy, něco jsem neznala.
Hercule Poirot je vždycky sázka na jistotu, že to nebude špatné. A i tohle je ten případ. Povídky byly moc fajn, bavila jsem se u nich a autorka mne uměla i překvapit tím řešením jednotlivých příběhů. To se mi pokaždé u detektivek líbí, když to neumím odhadnout.
Hodnocení dávám průměrné - mám od paní autorky oblíbenější díla, ale tohle je určitě také moc fajn, zvlášť pokud máte rádi kratší příběhy.