Třetí dívka

Třetí dívka https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105999/bmid_treti-divka-B95-105999.jpeg 4 440 55

Hercule Poirot série

< 33. díl >

Hercula Poirota navštíví dívka, jež tvrdí, že možná spáchala vraždu. Než se však detektiv stihne vyptat na podrobnosti, mladá dáma si vše rozmyslí a odejde. Zmatený Poirot se vzápětí dozvídá, že slečnu Normu Restarickovou za ním poslala jeho přítelkyně, spisovatelka Ariadne Oliverová. Když se oba rozhodnou přijít záhadnému případu na kloub, zjistí, že Normu už delší dobu nikdo neviděl – a nikdo ji ani příliš nepostrádá. Dívku sice šťastnou náhodou vypátrají, ta však upadá do stále hlubších nejistot o tom, co se s ní a kolem ní děje…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Third Girl , 1966


více info...

Přidat komentář

Emik87
20.02.2024 4 z 5

Agatha napsala i daleko lepší příběhy. Tady je to chvílemi hodně zmatené.

hledaseniki
02.09.2023 3 z 5

Jsem velkou obdivovatelkou Agathy Christie a Hercule Poirot byl vždy mým velkým oblíbencem. Přečetla jsem toho od ní mnoho a málokdy nebo spíš nikdy mě její knihy nezklamaly až do Třetí dívky. Co tohle vlastně bylo?! Jestli jste její milovníci jistě Vám neuniklo ani filmové zpracování a Třetí dívka se mi líbila, proto jsem byla nemile překvapená knihou.
Když to řeknu velice stručně, tak v příběhu se vůbec nic nedělo, většinu času Poirot přemýšlel o tom, co mu tam chybí, co mu tam nesedí a celková zápletka se nedá nazvat ani zápletkou, jelikož se nedá mluvit ani o vyšetřování, protože svým způsobem nebyl zločin. Všechno se pořád točilo v kruhu. Velkou výhodou bylo, že se v příběhu kromě Poirota objevila i paní Oliverová, která to zase obohatila svým osobitým způsobem. Kdyby tomu tak nebylo, tak to hodnotím o něco hůře.
Je mi to líto, ale Třetí dívka je podprůměrná kniha, kterou bych ani nenazvala detektivkou.


zipporah
08.08.2023 3 z 5

Oddychovka, ale nečakajte priveľa... zápletka nedosahuje úroveň ako príbehy Smrť v oblakoch či pani McGintyovej, 10 malých černoškov , Po pohrebe.. to sú stále u mňa topky.

Ivan F
25.02.2023 3 z 5

Z môjho pohľadu je kniha sklamaním, nebavila ma a nebyť toho, že je to detektívka zo série s H.P., tak ju asi nedočítam. V knihe sa dohromady nič nedeje a celkovo je to také prázdne čítanie, ktoré ani zďaleka nedosahuje kvalít iných autorkiných kníh. Je cítiť, že pani Agatha mala v dobe písania tejto knihy svoje najlepšie spisovateľské roky za sebou a svet šesťdesiatych rokov dvadsiateho storočia je od nej veľmi generačne vzdialený. A Poirot? Ten má hádam sto rokov, no myslí mu to stále, ale takpovediac starosvetsky, avšak neuveriteľne. Sympatické bolo, že sa v knihe objavuje pani Oliverová, z ktorej energia len tak srší, no má hádam toľko rokov ako Poirot, ale aj tak celkom dobre prežije jedno malé tresnutie po hlave. Len či jej neublížilo, toť otázka, lebo pani spisovateľka z nej spravila natvrdlú kozu a to bolo pomerne nefér - ale autor si môže robiť so svojimi postavami, čo chce.

dalia1769
18.01.2023 5 z 5

Podle mne jeden z nejlepších příběhů s Poirotem, navíc mám ráda Ariadne Oliverovou.

Christie2020
19.11.2022 3 z 5

Už jsem četla lepší autorčiny knihy. Zdálo se mi, že se v ní stále nic pořádně neděje.

VeruMalfoy
24.06.2022 4 z 5

Líbilo se mi, jak si lidi okolo Poirota myslí, že už na svou práci starý a on je na konci znovu bravurně překvapí. Dokonce vše plánuje už od začátku a ví o tom jenom a pouze on, i když mu po boku pomáhá jeho přítelkyně, tak dokonce i jí neříká všechno. Autorka mě opět nadchla svou brilantní propracovaností příběhu.

Usire
25.05.2022 5 z 5

Totální chaos, vůbec jsem se nechytal. Nikde jsem nemohl najít spojovací články a pěkně jsem se v tom plácal. Naštěstí mě můj oblíbený detektiv opět ukázal, jak to bylo doopravdy.

Čmeláček
24.05.2022 5 z 5

Vynikající Poirot zase v akci. Jedna z nejlepších od paní Christie.

Andrea864
20.05.2022 5 z 5

Skvělá detektivka se zajímavou zápletkou. Rozuzlení až v samém závěru potvrdilo mé podezření jen částečně. Mám ráda Agathu Christie a nezklamala ani tentokrát.

alabra
30.04.2022 5 z 5

Zajímavý průběh knihy mé oblíbené autorky, až dokonce samé domněnky, neurčitosti, přesívání osob, charakterů, možných činů a nakonec překvapivé rozuzlení. Opět výborné.

Jessica007
23.03.2022 5 z 5

Detektivka od mojí oblíbené autorky. I tato se mi líbila. Hercule Poirot, tentokrát i spisovatelka paní Oliverová, dále dívka, která.. Přečtěte si...

intelektuálka
07.03.2022 4 z 5

S Agathe Christie a Herculem Poirotem je to setkání na jistotu ....

Pátrání po vraždě , která se stala či nestala .... a postava zmatené dívky, která je využívána .... protože ve hře je velký majetek ....

Ovšem Hercule za pomoci své přítelkyně případ rozlouskne ....

A tak mne napadá, jak ráda bych byla, kdyby Poirot svou logičností napomáhal i ve dnešní době ....

Agathu vždy doporučím.

Kontryhelka
23.01.2022 5 z 5

Další příjemná detektivka. Vrah a rozuzlení jako vždy perfektní.

Marfiel
21.01.2022 4 z 5

Pozdní Agatha, ale pořád má co nabídnout pro milovníky detektivek. Poutavý příběh, záhadná dívka, atraktivní prostředí a čtenář do poslední chvíle v napětí, jak to dopadne... Přesto z mého pohledu jsou zde určité nelogičnosti a možná až příliš náhod. I to rozuzlení bylo tentokrát snad až příliš překvapivé...

Kopretina
31.10.2021 4 z 5

Jest to tak, že téměř do poslední stránky neznáte nejen vraha, nýbrž i vraždu, jen několik výslechů a domněnek. Vždy mě štve, že mi ty věci neodcházejí, o to větší poklonu autorce.

sweeney
03.10.2021 4 z 5

Já mám zkrátka pro Agathu Christie slabost, ať už jde o tvorbu knižní, nebo o filmové zpracování :) tento případ je sice pojat trochu netradičně, nicméně i tak neztrácí nic na čtivosti (k pachateli se musíme dopracovat skrze Poirotovy dedukce tak či onak :).
Jedinou výtku bych snad měla jen k přespříliš častému opakování slova "jest. "

georginaa
27.09.2021 3 z 5

Další díl od pera Agathy Christie. Tento příběh se rozplétá pomalým způsobem jak jsme u Hercula Poirota zvyklý. Já takovéto detektivky moc nemusím. Moc úvah, pomalou dedukcí se přichází na to, jak se to ve skutečnosti stalo. Mám radši akčnější vyšetřování.

Koka
02.05.2021 3 z 5

(SPOILER) Trošku ten příběh "kulhá" - děj se odehrává v letech, kdy u britské mládeže už panuje móda dlouhých vlasů, ledabylého stylu oblékání, drog a samostatného života v komunitách, a přitom je veřejná správa té země natolik zaostalá, že může kdokoliv přijet z ciziny, vyhlásit o sobě cokoliv a nikdo ho "nelegitimuje"?!!!
Vůbec si navybavuji, že by byl tento příběh zfilmován, přitom si nedovedu představit, že by některý příběh této autorky zfilmován nebyl :=)
Líbily se mi mnohé vtipné hlášky i četné autorčiny reakce na aktuální dobu. Třeba tato dosud neztratila platnost:
" ... politika se ovšem mění. Víte jak to chodí. Otočí jako na obrtlíku. Víte, jak to bylo, když vypukla válka. Nikdo z nás nevěděl, kde vlastně stojíme. V jedné válce Taliáni byli naši bratři, v další válce to byli nepřátelé. Nevím, která z nich byla nejhorší. Za první války Japonci byli naši drazí spojenci, a v další válce vyhodili do povětří Pearl Harbor! Člověk nikdy nevěděl, na čem je. Začnou s Rusy takhle a skončí úplně opačně. Povídám vám, Poirote, nic není dneska obtížnější, než otázka spojenců. Přes noc se spojenci můžou změnit."

boxas
01.05.2021 4 z 5

Na můj vkus moc náhod, některé "nápovědy" byly až moc zřejmé, ale jinak standardně dobrá Agatha...