Herbář

Herbář https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343448/mid_herbar-TX2-343448.jpg 4 23 4

Za starých časů mívala leckterá hospodyňka sešit zvaný herbář nebo bylinář, plný užitečných rad, která bylina vyléčí jaký tělesný či duševní neduh, a rovněž návodů třeba z oblasti zdravovědy, stravování a vůbec doporučení pro nejrůznější životní situace. To inspirovalo maďarského prozaika Sándora Máraie k sepsání obdobné sbírky užitečných rad pro život, propojil je s filozofií stoiků, a tak se sloučily dva proudy: prostá lidová moudrost a vybroušený filozofický náhled na život. Tím vzniklo dodnes aktuální dílo pro přemýšlivého čtenáře, jenž v současném světě povážlivě rozkolísaných hodnot najde pevný řád moudrého a morálního chování člověka k sobě samému i druhým.... celý text

Žánr:
Literatura světová

Vydáno: , Academia
Originální název:

Füves könyv , 1943


více info...

Přidat komentář

hatikva
21.08.2019 5 z 5

Milé čtení, autorův morální a společenský kodex. Marai čerpal především z poznatků svých a antických filosofů.

raduz_
30.09.2018 5 z 5

Vyrovnanost, odpovědnost, za budoucnost.


Jarin212
30.07.2017 4 z 5

Autorovi budiž odpuštěna mentorsky uchopená forma textu, která neváhá zobecňovat nezobecnitelné. Domnívám se však, že Márai volí tuto formu zcela záměrně, a sám za sebe přiznávám, že to považuji spíše za funkční - kniha vybízí k polemizování a vlastní snaze odpovědět na autorem předestřené otázky. Některé pasáže zcela výstižné a nadčasové.

puml
14.07.2017 5 z 5

Poslední překlad hungaristky Dany Gálové. Stoická filosofie v podání maďarského spisovatele Sádnora Máraie. Většina myšlenek je stále aktuálních a vycházejí z tradice stoické filosofie Senecy, Epiktéta a Marca Aurelia. Všem čtenářům tohoto netradičního myšlenkového herbáře bych doporučil knihu Průvodce smrtelníka, v němž je (zřejme poslední) rozhovor s dlouhodobě nemocnou překladatelkou. Ten rozhovor a tahle kniha jako by se doplňovaly. Snad až symbolicky poslední překlad paní Gálové. R.I.P.