1952

1952 https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514890/bmid_hellboy-a-u-p-v-o-1952-6439203c23329.jpg 5 18 6

Hellboy a Ú.P.V.O. série

1. díl >

SOUČÁST HELLBOY UNIVERSA Mladý Hellboy vyráží na svou první misi. V zapadlé brazilské vísce kdosi vraždí nevinné venkovany. Profesor Bruttenholm vysílá na místo spolu s týmem agentů také nezkušeného nováčka Hellboye. Všechny stopy vedou do prastaré portugalské pevnosti, v jejíchž stínech se ukrývá cosi děsivého...

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

1952


více info...

Přidat komentář

memphisz
13.06.2023 3 z 5

Hellboyova první mise přináší pulpový příběh inspirovaný starými hollywoodskými filmy. Máme tu nacisty, lidoopi ovládané sci-fi technikou, frankensteinovské oživlé mrtvoly a to vše v hávu dobrodružné atmosféry Brazílie. Hellboy poprvé vyráží do terénu a tak toho zatím mnoho nepředvede. Nicméně jako pomrknutí fanouškům si rychle osvojuje budoucí zlozvyky, na které jsme zvyklí. Bohužel se ale nevyhneme ani rekapitulaci originu.

FireOfFilth
08.05.2023 4 z 5

Příběh o první misi našeho rudého oblíbence nebyl špatný, ale dal mi takový pocit, že už jsem něco podobného četl. Ano máme tu zloducha, tajemné místo. Příběh pěkně odsýpá a bavil mě dost, ale nějak jsem čekal více.
Kresba je parádní, hraje si hodně se stíny.
Knihu hodnotím 80 %.


Terva
28.04.2023 5 z 5

Ať je to, co chce,
vypadá to
dost skutečně
na to, aby to šlo
zastřelit!

Ještě něco. Vemte s sebou Hellboye.

Konečně jsem se dočkal. Už řadu let čtu Hellboye a Ú.V.P.O., ale toto je první příběh, kdy se v Úřadu Paranormálního Výzkumu a Obrany Hellboy angažuje. A je trochu mladší, než bych si i přál. Ale, přání je otcem myšlenky a tak se snad dočkáme dalších vyspělejších příběhů. Tak že mladý Hellboy na své první akci. Příběh se odehrává v Brazílii. A hned první vážnější situace mě docela rozesmála. Helboy zde sedí v kostele a s místní ženou jménem Isadora v klidu popíjí místní alkohol nazvaný Kašasy. Tak tedy saúde! Na zdraví!

Citát: Vida, ono to mluví! A dokonce se to obléká a vydává za člověka.

Úplně mě uhranula obálka třetí kapitoly. Je bombastická. Hellboy, letící papoušek a krokodýl pod vodou s lidskou lebkou. Je to olejomalba a je perfektní. Ostatně Kapitola třetí je krátká, ale nejmrazivější z celého příběhu. Je fakt silná. Hlavně ten krokodýl. Mě tedy překvapil. V kapitole čtvrté mě zas rozesmála hláška na Frankensteina a herce Karloffa. Tak že z Hellboyem se vrátil i humor. A to je dobře. Příběh je strašidelný, ale některý hlášky ho řadí na post dobré a veselé hororové zábavy. Jen škoda, že chybí Galerie obálek. Tak že vám musí stačit jen Skicář.
Jinak, perfektní příběh a už se moc těším na knihu číslo 2.

Citát: S tím, jak ze mě pořád taháš cigára mě štveš!

DennisMoore
25.04.2023 5 z 5

Tady je opravdu všechno, co k Hellboyovi patří. Dovedu si představit, že by MIke Mignola příběh zpracoval jako krátkou povídku, ale to by byla děsná škoda! 1952 je totiž důkaz, že v Hellboyově vesmíru je pořád co vyprávět a že Mignola přesně ví, co si jeho fanouškovstvo žádá. Mohl bych napsat víc, ale zbytečně bych jen opakoval to, co už napsali kolegové přede mnou.

Norri
20.04.2023 5 z 5

Skvělý hellboyovský příběh s parádní atmosférou. Má to všechno, co k Hellboyovi patří. Je to jeden z těch příběhů, který drží sám o sobě. Tuhle knihu můžete dát k přečtení i někomu, kdo o Hellboyovi ještě neslyšel. Celá kniha mi utekla velmi rychle, skoro jako krátká povídka. Velmi jsem se těšil i na kresbu Alexe Maleeva a jsem trošku zklamaný. Což o to, kresba je skvělá, mám Maleevovu kresbu rád, jenže jsem naivně očekával i Maleevovy barvy. Dave Stewart odvedl standardně dobrou práci, ale Maleevovy barvy jsou někde jinde. No ale nevadí, i tak dávám všechny hvězdičky.

Zlord Antiježíš
18.04.2023 5 z 5

Tak dobře, napíšu to hned na začátek: Toto je zatím jedna z nejlepších knih Hellboy universa!
Vše klaplo naprosto dokonale. První Hellboyova mise získá v prvním sešitě obrys, ve druhém už je ale budována tísnivá atmosféra neznámého tajemství a pocitu neurčitého nebezpečí. V sešitě třetím získává nebezpečí jasnější kontury. Hellboy začíná čelit skutečnému nebezpečí, které, jak zjišťuje, je mnohem větší a tajemnější, než se zdálo na začátku mise. Aby první mise nebyla taková pohodička, dostává klacek pod nohy ještě kvůli zradě z nečekané strany.
V posledních dvou sešitech příběh úžasně graduje a stává se esencí toho pravého Hellboyovského příběhu. Setkáme se se starým známým záporákem a užijeme si akční soubojové scény, vše ve famózních historických kulisách a prostředí utajeného náckovského spiknutí.
Narážka na prostředí, kde se kniha odehrává, budiž mi oslím můstkem k tomu, co mi na knize sedělo vůbec nejvíce. Tím je jednoznačně kresba Alexe Maleeva. Stručně famózní! Samozřejmě ještě vyšperkovaná, tradičně, koloringem Davea Stewarta. Naprosto a 100% zde ale funguje právě už kresba, tísnivě ponurá a skvěle vystihující atmosféru a náladu.
Mistrovské!

Autoři knihy

John Arcudi
americká
Mike Mignola
americká, 1960

Kniha 1952 je v

Přečtených20x
Knihotéce24x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x