Helikonie – Zima

Helikonie – Zima https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12547/bmid_helikonie-zima-4Wg-12547.jpg 4 61 4

Helikonie série

< 3. díl

Sníh padá, zatímco Helikonie se na své eliptické dráze vzdaluje od tepla slunce. Stále horším životním podmínkám na planetě odpovídá nemilosrdá vláda krutého Oligarchy. A fagoři, odvěcí nepřátelé lidstva, začínají vést válku proti civilizaci. Před sebou máte magický příběh cest, podivných proměn a sledu událostí, které paralyzují nebo zcela změní životy mužů a žen. Je to příběh velké bitvy, jejíž vítězové jsou zrazeni a povražděni. Příběh krásné ženy, která padá do rukou manželova vraha. Příběh Luterina Šokerandita, který podniká postupující zimou nebezpečnou pouť do nejzaších polárních končin planety a vstupuje do Velkého kola Kharnabharu, v jehož celách vězňové valí planetu ke světlu. Účastny tohoto dramatu jsou i jiné dimenze: svět mrtvých; vzdálená Země – jež prochází svou vlastní zimou – a božstva, která ovládají život na obou planetách. Helikonská trilogie Briana Aldisse – již oslavovaná jako jeho nejvýznamnějšího dílo a možná jako největší epické dílo vědeckofantastické literatury naší doby – spěje v Helikonii – Zimě k okázalému závěru.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Helliconia Winter , 1985


více info...

Přidat komentář

R47
19.02.2023 3 z 5

Hodně špatný závěr. Je to klasický Aldiss ze Skleníku nebo z Pokolení starců. Máte hlavního hrdinu, který je dost nesympatický a chová se dost nepochopitelně a s ním cestujete napříč krajinou, abyste viděli, jak se mění. Nuda k ukousání. Zvažoval jsem, že to nedočtu. Bavilo mě spíš to, jak popisuje "zvlčení" Avernu a dění na Zemi. Samotná Helikonie a její hrdinové mi byli ukradení. Škoda, z prvních dvou dílů jsem byl nadšený. Tenhle mě jen přesvědčil, že Aldiss píše většinu knih podle jedné šablony. Kromě Nonstopu ho nemá smysl dneska moc číst.

Vaiska
02.05.2016 5 z 5

Helikonie - zima


Kapis
30.03.2015 5 z 5

To, co chybělo předchozím dvěma dílům, jsem plnohodnotně dostal v tomto posledním. Oligarchie, v podstatě fašismus, vojenská diktatura, krutá zima, oceány krve, zrada, láska, otroctví. Spousta věcí se dovysvětlí, jde vidět, jak to má Aldiss pěkně promyšlené. Např. vůbec mi nedošlo v předchozím letním díle, že v podstatě nad rovníkem se obejvovala polární záře - díky síle přibližujícího se Freyru - tady už je zase jen vysoko na severu (a určitě i na jihu, ale tam nás vyprávění nezavede). Nebo třeba jak ke konci na Zemi v roce cca 7000 ukazuje jedna z postav na Antares, který je už výrazným rudým bodem na obloze, mnohem jasnějším než dnes. Fiktivní budoucnost Země je také autorovým varováním a celá trilogie nám jako lidstvu nastavuje zrcadlo. Asi ale marně. To, co se stalo na Avernu je taky docela divočina, to bych teprv chtěl vidět zfilmované, obrovské běhající pohlavní orgány. Vysvětlivky na konci to pak dobře doplňují. Je to trilogie, ke které se už vracet asi nebudu, ale za přečtení rozhodně stála.

Hannibal29
22.09.2013 3 z 5

nuda. vsuvky z deja na zemi & monit. stanice zbytocne predlzovali knihu.
ak nie si zanieteny biolog,planetolog,nekrolog radsej chod s kamaratmi na pivo(resp. cokolvek ine)

Autorovy další knížky

Brian Wilson Aldiss
anglická, 1925 - 2017
1989  88%Nonstop
1992  75%Helikonie - Jaro
1997  76%Helikonie – Léto
2018  71%Skleník
1999  78%Helikonie – Zima

Kniha Helikonie – Zima je v

Právě čtených1x
Přečtených81x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce91x
Chystám se číst23x
Chci si koupit19x
dalších seznamech1x