Hejno bez ptáků

Hejno bez ptáků https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141459/bmid_hejno-bez-ptaku-i51-141459.png 3 67 22

Jeden z nejslibnější knižní debutů roku. Hejno bez ptáků je román o západní civilizaci a její slepé skvrně. A také o zrodu jiného myšlení, které od základu mění, kým můžeme být. Adam, doktorand statistiky v Cambridge, zkoumá spojitosti náhodných neštěstí na celém světě. Namísto kosmického řádu ale začíná nacházet cosi nečekaného: vlastní portréty, staré stovky let. Jak se mu vytrácí hranice mezi vědou, životem a mýtem, další zlověstná varování posilují obavy o rozum i o přítelkyni Ninu. Příběh lásky umírněné punkerky a zavilého matematika se podivuhodně prolíná s dějinami západního způsobu poznávání světa. Dějová linie vede čtenáře z Cambridge přes Prahu do Japonska a Himálaje, jen aby se vrátil do zákrutů své vlastní mysli. Tam narazí na podivnou slepou skvrnu, která brání zahlédnout svět jinou perspektivou, než k jaké jsme byli vychováni. Filip Doušek studoval mezinárodní obchod na VŠE, pracoval v IT v Londýně a v Hong Kongu, ale srdcem zůstal existenciálním dobrodruhem, který surfoval v Riu, stopoval na Aljašce, rozvážel pizzu na mopedu a experimentoval se životem. Román Hejno bez ptáků psal 12 let. Román vychází ve dvou svazcích (Kniha a Příběh), přičemž je ponecháno na čtenáři, který otevře jako první.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Toito
více info...

FanDE
FanDE
24.01.2024 2 z 5

Propracovaná záležitost, ale na mne dýchala až příliš odtažitě, necitelně. Celá koncepce je přitažlivá, ale je to trochu jako číst rovnici.

engelmar
engelmar
10.08.2023 1 z 5

Po přečtení knihy se cítím dost spráskaně a říkám si, na co si to autor vlastně hraje. Co tím chce říci? Knihu mi doporučili kamarádi, kteří z toho byli nadšeni, neobvyklá forma a dvě knihy, ze kterého si člověk může vybrat kteroukoliv, začal jsem číst příběh a celkem se sklutečně rozjel zajímavý příběh, Adama a minulé Adamy, jak se snaží nají smysl života, trochu doplněné fylozofiockýma a matematickýma textama. Jak tam byl přerod s tím Sibiořským jedem, zdálo se to, jako zajímavý přechod a čekal jsem na zajímavou pointu. Ale pak prd, jako by se na to autor vykašlal a prostě si to Nina s tím profesorem vymysleli. Byl jsem zvědav na knihu, myslel jsem si, že to bude nějaké doplnění, vau efekt, ale ne, neskutečné prndání a vracení se k příběhu, jako kdybych za každou cenu chtěl napsat druhý díl, ale nic ho nenapadá, tak se vracím k tomu prvnímu a do toho hodím nějaké rozumy, co mě zrovna napadnou, ale nemají hlavu a patu. Kdyby to byla normální kniha se dvěma díly, asi bych tomu dal 3 hvězdičky, dílo nijak nenadchlo, ale vyloženě špatné taky není, ale s ohledem na tu tajemnost a za každou cenu udělat něco netradičního, abych vynikl, to na mě působí, takové tlučhubovské. Ta křečovitá snaha snaha kolem sebe navázat komunitu lidí, jako nějaké sektářství. Nemohu dát víc než 1. S ohledem na to, že to dost lidí nadchlo, jsem tu knihu možná jen nepochopil a svoje kouzlo má, na mě působí dost toxicky, dávám jednu hvězdičku, za zajímavé rozjetí příběhu, než se to začalo všechno kazit


painthers
painthers
13.04.2023 4 z 5

Tahle kniha je spíš filosoficko estetické dílo. Podtrhuje ji i to, jak je celá černá, graficky zpracovaná.
Kniha na mě působí dojmem, že se snaží předat primárně pocit, výseč konkrétního pohledu z vnějšku na realitu, který vyjadřuje naše provázání se světem, že svět jsou primárně vztahy a ne hmotné objekty, že všechno se děje současně a svět je jedna velká provázaná síť vztahů - provázaná síť fungující i v kruhu namísto lineární kauzality.
Chytne se ale podle mě jen člověk, který je na podobné vlně.

Vesmír je dokonalý autoportrét, navždy nedokončený. Navždy malující malíře.

(Muj komentář by dával větší smysl, kdyby obsahoval uvozovky, ale Databáze zakázala uvozovky, že se mi z toho pokaždý samy vymažou?!)

Damato
Damato
13.08.2021 2 z 5

Odpad dávám opravdu jen v případě, že mě kniha totálně nic nedala, naopak lituji času, co jsem s knihou strávila a trápila se. Tady jsem pořád chtěla dojít ke zlomu, kdy mě kniha začne bavit- protože mě zpočátku chytil i název knihy- Hejno bez ptáků- už to samo o sobě mě dostalo a černobílý obal sliboval NĚCO, neumím pojmenovat co. Všechno špatně. Žádný zlom nenastal, byla jsem zklamaná sama sebou, že jsem knihu nepochopila. Díky za zdejší komentáře. Zvedly mi náladu. Nejsem sama, kdo nepochopil.

Petoklad
Petoklad
16.12.2020 4 z 5

Autor toho chce hodně říct, čtenářovi však dělá problém, to pobrat. Kniha je nacpaná myšlenkami, takže se od poloviny chce volat - už dost, praskne mi hlava. Ale jako dá se.

cherubinka
cherubinka
14.02.2019 1 z 5

Upřímně nevím, proč tato kniha vůbec vyšla. Jo, každej má právo něco sepsat a nějaký blázen to vydá. Nejsem nijaký hluboký čtenář, nebýt Výzvy (a určité zvědavosti jak to dopadne) tak by to byla jedna z mála knih, které bych nedočetla.

Aibell
Aibell
09.02.2019 2 z 5

Moc se mi líbí myšlenka dvou černo-bílých knih, zpracování, vazba, ilustrace... V Knize bylo několik zajímavých myšlenek. Příběh byl zbytečně zdlouhavý, autorovy myšlenky se opakovaly stále dokola a abych pravdu řekla, několikrát jsem uvažovala nad tím, že s ním seknu. Nakonec jsem se jím však prokousala...

Dzunk
Dzunk
29.10.2016 3 z 5

Velmi zajímavý námět, který dle mého autor bohužel nedovedl do zdárného konce v rámci neohrabaného slohu. Těch několik zajímavých myšlenek, které se vyskytují, jsou v rámci příběhu znovu a znovu recyklovány od základu, namísto jejich hlubší elaborace, na celé dvě knihy nedostačují a jejich repetice způsobovala ještě větší umělost a nablýskanost příběhu, ze kterého je tak cítit snaha o povznášející zážitek pro čtenáře, která se ukazuje jako přílišná a pod kterou se nakonec celý příběh hroutí.

f.enjoy69
f.enjoy69
09.09.2016

Už ani přesně netuším, jak jsem se o Hejnu bez ptáků dozvěděl. Jisté ale je, že poté, co jsem křížem krážem prolezl webové stránky této knížky, tak má zvědavost a touha přečíst si toto dílo značně vzrostla... Již samotný název "Hejno bez ptáků" a záludná otázka, jestli je "celek víc než součet částí" mi říkaly, že se jedná o něco jiného, něco, co bych si asi měl přečíst...

Knížka se fyzicky nikde oficiálně moc neobjevuje, vlastně byla náhoda, že jsem se k ní teď dostal skrze kamarádku, která mi ji sama nabídla. Neváhal jsem...

Na první pohled je toto dílo úchvatné - krásný přebal a dvě knihy, černá a bílá. Příběh a Kniha. Kde začít? Tíže volby je na čtenáři, já začal Knihou... Jak padlo již v jednom z komentářů, myšlenek je tu schovaný celý náklaďák. Tím to ale bohužel pro mě haslo. Nestává se mi, že bych z nějakých cca 130 stránek vytěžil dvě A5 stránky poznámek a myšlenek, v tomto smyslu to bylo vnitřně hodně přínosné. Pak ale nastává problém s formou, která mi nesedla. Čím příběh dále pokračoval, tím více a více jsem ztrácel nit. A už se nechytl... Vlastně moc netuším, co si o Knize myslet. Přišlo mi to takové zmatečné, jako kdyby autor měl potřebu a touhu soustředit stovky a stovky let vývoje lidského poznání do jediné knihy...
Vím ale, že na nějakou dobu se s Hejnem bez ptáků loučím... A až nastane pravý čas, tak se vrhnu do příběhu, který mi snad objasní to, co mi zatím zůstalo skryto...

toulava
toulava
05.07.2016 5 z 5

Kniha, které nejvíce ovlivnila můj život. Není vyloženě jednoduchá na čtení možná by někdo řekl, že je až příliš filozofická. Na druhou stranu je jednou z mála knih, ve které autor experimentuje se spojování velmi nesourodých názorů a třeba i s mícháním západního a východního myšlení. Nejvíce se mi líbilo, že kniha i příběh nakonec dohromady vyvolávají více otázek než odpovědí.

tinkal
tinkal
11.03.2016 3 z 5

Jednička z hvězdičkou za nápad a grafické zpracování. Obsah byl ale pro mě trochu oříšek. Často jsem se ztrácela a snažila chytat nit. Párkrát jsem se vysloveně nutila, abych ve čtení pokračovala. Nicméně jsem knihu úplně nezatratila a slíbila jsem ji dát v budoucnu ještě jednu šanci.

viktor7624
viktor7624
10.06.2015 5 z 5

Kniha se nečte úplně lehce kvůli častým odbočkám k filozofii, umění, matematice, takže ano, není to pro každého. Samotný příbeh je velmi zajímavý a Kniha téměř zakládá nové paradigma. Pro mě jedna z nej věcí, co jsem kdy četl.

Darjam
Darjam
17.05.2015 2 z 5

Pro mě zklamání... čekala jsem víc. Nadchnul mě víc příběh autora, jehož vyprávění mě přesvědčilo, abych si knihu koupila. Odkládala jsem ji dokud nebudu mít klid a čas na čtení... a pak se jen nutila to dočíst, abych mohla konečně číst něco jiného. Přišlo mi to příliš překombinované, "neučesané"

DiskretniBarman
DiskretniBarman
07.04.2014 4 z 5

Pozoruhodné dílo zvláště pro milovníky postmoderní literatury. Příběh je sice poněkud utlačován množstvím myšlenek, které chce autor sdělit, ale ani čtenář jako já, který všem prezentovaným myšlenkám a teoriím dokonale nerozumí, se v knize neztratí. Dobrý způsob, jak se populární formou seznámit s mnoha zajímavými informacemi z nejrůznějších oborů (matematika, ekonomie, filozofie, psychologie...)

Willow
Willow
01.03.2014 3 z 5

Příběh mě svým způsobem okouzlil, Kniha už méně. Velice chytrá kniha v krásném provedení, což svým způsobem hodnocení zlepšuje. Jen mám pocit, že autor chtěl sdělit víc, než dokázal. Možná se snažil pojmout všechno - jako Adam.

orson
orson
11.11.2013 3 z 5

Ufff, neříká se mi to snadno, ale pro mě to bylo velké zklamání - zase jsem četl až příliš nadšených recenzí. Snad jen díky tomu, že jsem si knihu koupil na Kindla jsem ji nakonec dokázal přečíst (netušil jsem, že je tak tlustá). Nejprve jsem začal číst knihu (to kratší), ve třetině jsem se začal hodně nudit (samé úvahy), tak jsem zkusil příběh, ale ve třetině jsem byl na tom zase stejně. Nakonec jsem vytrval - chtěl jsem jen vědět, jak to dopadne a ze zvědavosti jsem dočetl i knihu, ale nadšen jsem z toho nebyl. Asi nepatřím do té správné cílové skupiny. Jako nápad kniha x příběh zajímavý, ale pro mě příliš nudný. Některé úvahy a historická pojednání super, ale postupně se to začne vše opakovat, prostě nuda.

helmiczka
helmiczka
03.11.2013 2 z 5

Autor sa zrejme bral príliš vážne.... počnúc sebavedomým tvrdením, že je to najočakávanejšia kniha roku a končiac nekonečným opakovaním jednej myšlienky.
Na druhú stranu, v knihe bolo myšlienok aj viac a niektoré pasáže skutočne v dobrom slova zmysle spôsobovali príjemné zamyslenie sa.
Ale po vyškrtaní plusov a mínusov mi tak nejak neostalo nič. A čo je kŕdeľ bez vtákov? Čo je kniha bez plusov a mínusov? Je to priemer.

Zdeněk Brdek
Zdeněk Brdek
28.05.2013 3 z 5

Může být hejno bez ptáků? A co ptáci bez hejna? Na konci roku 2012 vydal po dvanácti letech příprav svůj debut mladý spisovatel Filip Doušek a učinil tak na české poměry dost nezvyklým způsobem. Nejde jen o dlouhé a přepečlivé připravování románu, ale také o velmi účinnou DIY marketingovou strategii, jejíž součástí byla i ochota prezentovat vlastní tvůrčí postup. Doušek se zároveň vyhnul obvyklému nakladatelsko-distribučnímu postupu při vydání knihy a financoval její publikování z vlastních zdrojů. Samotný román je rozprostřen do dvou oddělených knižních artefaktů a čtenář se na začátku musí rozhodnout, jestli se začte nejprve do černé, nebo do bílé knihy. Postupně se však bohužel ukáže, že tento zdánlivý experiment je poněkud samoúčelný. Hlavním hrdinou prózy je cambridgeský doktorand Adam, reprezentant hypertrofovaného racionalismu a exaktní logiky, který se, podoben modernímu Faustovi, snaží odhalit vzorec, podle něhož se děje svět. Protiváhou je Adamovi jeho umělecky založená dívka Nina, jediný iracionální prvek Adamova života. Příběh románu je vystavěn kolem milostného vztahu obou protagonistů, ovšem mnohem více se jedná spíš o dobrodružství lidského myšlení. Výraznou součástí textu a patrně nejsilnějšími pasážemi knih jsou totiž filozofické úvahy, které tematizují paradigmatický zlom, čili místo, v němž spolu hraničí dva odlišné způsoby myšlení. Třebaže Doušek jako vypravěč na mnoha místech poněkud selhává, zůstává ocenění hodnou skutečností, že upozorňuje na konstruovanost našeho přemýšlení o světě, jež je pouze jedním z mnoha možných modelů. Pokud změníme perspektivu, mohou začít dávat smysl i na první pohled nesmyslné výpovědi typu „pravda je omyl“ nebo „ztráta je zisk“.

Oophaga
Oophaga
28.03.2013 3 z 5

Čtvrtá hvězdička by sice nebyla úplně od věci, avšak pouze za úsilí a fyzickou formu i grafickou podobu, nikoli za literární kvality. Nadměrně (až nedůvěryhodně a skepse je tentokrát oprávněná) sebevědomá kampaň má za následek čtenářské zklamání, protože ani příběh postav, ani filosofická linie nejsou dostatečně silné, aby na nich držela celá (dvou)kniha. Protagonisté i jejich problémy jsou značně schematické, jsou pouze funkcemi, které mají na svých bedrech nést myšlenky. Což by nemuselo vadit, jenže ani ideje "nového myšlení" nic čerstvého nepřinášejí, jen dokolečka z různých pohledů omílají problematiku "slepé skvrny západní civilizace" (aneb co je hejno bez ptáků?) a soustředění na vztah namísto na objekt (na síť namísto na hierarchii apod.). Ani závěrečné (pokud čtete chronologicky nejprve "Příběh" a potom "Knihu", ale volba je samozřejmě na vás) sympatické shození hrdinovy snahy, že vynalézá dávno objevené a ještě mu to je k ničemu, text nezachrání. Je cítit snaha o kreativní práci s jazykem, který používá neotřelé i hovorové obraty, ale fikční svět přesto zůstává tak nějak mrtvý. Jsou znát ambice dotáhnout to až na mezinárodní trh. Lze se potěšit hravostí, Borgesovskými odkazy, racionální analýzou zdánlivě "samozřejmého", avšak na patře zůstává pachuť prázdné exhibice. Škoda. Počin, který se tak zoufale pokoušel nebýt průměrný nakonec spadá do zatuchlé lepší prostřednosti(***), do níž ho s jízlivým úšklebkem skopává i ta propagační nabubřelost, která vydání předcházela (holt nenaplněné očekávání). A sliby chyby, že zároveň vyjde ebook, který bude sdílený zdarma, nebo kdo co dá. Asi obavy, že po přečtení v elektronické podobě by si to už ani v sebekrásnější vazbě nikdo nekoupil. "Není to špatné..." je v jistých případech hrozně pochmurný epitaf.

SuperFrankie
SuperFrankie
25.03.2013 4 z 5

Tohle je kniha, kterou člověk nepřečte za den, týden, měsíc. Je to knížka, která by měla čtenáři vydržet rok-dva. Sám se přiznám, že jsem ji četl víc než tři měsíce a pořád mi to přijde málo. Myšlenek je tam schovaný plný náklaďák a sám jsem se kolikrát zhrozil nad tím, že jedu už půl hodiny v prázdné tramvaji a přemýšlím nad myšlenkou z Hejna. Ta kniha je opravdu úžasná, ale tak strašně důmyslná, že si ji musí každý zhodnotit sám a podle sebe, stejně tak jako svůj život. Podle mě je hlavně tohle Filipovo poselství.

Štítky knihy

postmoderna východní filozofie filozofická beletrie nové myšlení

Autorovy knížky

Filip Doušek
česká, 1976
2012  69%Hejno bez ptáků

Kniha Hejno bez ptáků je v

Právě čtených9x
Přečtených99x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených11x
Knihotéce36x
Chystám se číst120x
Chci si koupit27x
dalších seznamech1x