Heinrich Himmler - Druhý muž třetí říše

Heinrich Himmler - Druhý muž třetí říše https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181223/heinrich-himmler-druhy-muz-treti-rise-181223.jpg 4 51 6

Pozornost historiků nikdy neupoutávaly jen postavy tvůrčí a kladné, nýbrž i rozporné, záporné a temné, jak to odpovídá životní pravdě. Říšský vůdce Heinrich Himmler a jemu podobní se významně podíleli na vytváření děsivé atmosféry hitlerovského nacismu. Himmlerova biografie proto přispívá k hlubšímu poznání a pochopení pravdy naší doby. Ani v dnešním světě německý fašismus bohužel nepředstavuje jen archivní záležitost, spadající do kategorie historických poučení, nýbrž téma svrchovaně současné a aktuální. Tato kultivovaná, mnohovrstevnatá biografie klade velký důraz na psychologii hlavní postavy, na její citové zázemí, individuální charakter, vývoj a vztahy vůči druhým i vůči době a společnosti. Jako charakterizační prostředky jsou použity dobové dokumenty, citáty, ověřené a ověřitelné skutečnosti. Autorovi se podařilo bezezbytku využít možnosti dokumentu a beletrie a nabízí čtenáři skutečně uchvacující a vyčerpávající svědectví.... celý text

Přidat komentář

xulij01
16.09.2023 4 z 5

Autorovi se podařilo podchytit snad všechny aspekty života Himmlera. Důraz je samozřejmě kladen na jeho činnost po nástupu Hitlera k moci, kdy slepě plnil jeho přání (víceméně k tomu přistupoval tak, že každé jeho přání je rovno zákonu, o kterém se nediskutuje a pouze plní). Dozvíme se o jeho pracovních metodách, čím vším se zabýval, jeho podřízených, vztazích k ostatním nacistickým pohlavárům, soukromém životě atd. Autorovi se podařilo shromáždit solidní množství informací, občas cituje i z jeho deníku (někdy i ze záznamů ostatních, kteří do styku s Himmlerem přišli). Je to opravdu sestavené z různých zdrojů a díky tomu před očima plasticky vyvstává obraz Himmlera a jeho hrůzné činnosti.

Knížka vyšla ještě za komunistů, takže na pár místech najdeme adoraci SSSR a komunismu, není to ale nic, co by knížku nějak negativně ovlivnilo. Na několika místech Himmlera charakterizuje jako jedince velmi nejistého a nerozhodného, kdy ho víceméně staví do role pouhého vykonavatele, nejsem si úplně jistý, zda takový Himmler skutečně byl (vzhledem k tomu, co všechno dokázal napáchat). Celkově bych hodnotil 85 %.

Kabuky
29.05.2022 5 z 5

Velmi poučná kniha.


vvikingg
20.03.2022 5 z 5

Autor skvěle shrnul všechna důležitá historická známá i neznámá fakta v této skvělé knize o nejmocnější složce nacistického systému a jeho tvůrci, vizionáři a masovém vrahu H.Himmlerovi, podle mě nejlepší kniha, která o Himmlerovi vyšla a jsem rád , že ji napsal český autor, který čerpal z mnoha zahraničních pramenů. Kniha vyšla až po autorově smrti v roce 1986 od Hamšíka lze i doporučit Bomba pro Heydricha (1963),

Atanone
01.08.2019 4 z 5


Považme znovu, jaká povaha se to Hitlerovi oddala: Nikoli člověk plný vášní, ať už dobrých či zlých, ba ani ne člověk citový, nýbrž vyprahlý suchý patron, nevýrazný a bezkrevný, neustále podvědomě čelící hrozbě své neúspěšnosti a trpící pocitem vlastní bezvýznamnosti. Člověk takového založení je předurčen k úloze nejvěrnějšího z věrných, ba často pravověrnějšího než sám vůdce – k úloze sektáře hnutí.“


Himmler mi jako historická „fujpostava“ vždy nějak unikal, protože pro mě to byl takový „skrček v brejličkách“ (nevím proč jsem si vždy představovala, že byl malý) a proti ostatním mi připadal jako nezajímavá myš. Tato kniha mi ten názor děsivě připomíná, protože asi opravdu takový byl – a o to je to horší, protože jemu nešlo o moc, nebo bohatství, ale byl opravdu čiročirý fanatik. Dojem, který ve mně zanechala tato kniha o „osobnosti“ HH by se dal vyjádřit dvěma slovy: chytrá horákyně.
S knihou jsem se „patlala“ nemožně dlouho, toto mi prostě na jeden zátah nešlo - a není divu. Četla jsem dost knih o válce, ale nikdy jsem nedokázala pochopit, jak je možné, že se děly takové hrůzy. Po přečtení této knihy, která není ani tak o zrůdnostech války, jako spíš o zrůdnostech povah, to chápu trochu líp... mimochodem, bylo by opravdu zajímavé podrobit pány „árijské čisté rasové teorie“ současným možnostem zkoumání DNA, možná by se divili.. i když podle historicky prověřeného hesla „zloděj křičí chyťte zloděje“ možná o svých vlastních „nedostatcích“ věděli, a o to byli horlivější. Už jen Dolfík je přece jasná ukázka toho, jak má vypadat správný árijský typ.. a když tak někdy poslouchám (zatím bohudíky jen některé) spoluobčany, myslím že za nějakou rasovou čistotu by tu nikdo z nás ruku do ohně dát nemohl, po tom všem, co tudy staletími táhlo, Bůh žehnej našim předkům, ať už byli kdokoli!

borsalino_csfd
04.01.2015 4 z 5

Heinrich Himmler patřil k významným vůdcům Třetí říše, a přitom byl jeho šedou eminencí. Snad proto chybí ucelenější pohled na tuto osobnost. Tato kniha trpí datem svého vzniku (1984, vydána 1986), takže je místy velmi poplatná době svého vzniku (zejména pasáž, kdy Hitler napadl Rusko). Na druhou stranu poskytuje dost informací, abyste si mohli udělat celkový obrázek o tomto sociálním inženýrovi, demagogovi a vykonavateli v jedné osobě.

honza66
02.04.2013 5 z 5

Velmi kvalitně zpracovaná monografie H. Himmlera. Jak patrno, i o Himmlerovi, o kterém byly napsány stovky knížek, lze napsat relativně objevnou a velmi čtivou knihu.

díky