Hedy Lamarr – Bohyně stříbrného plátna, vynálezkyně

Hedy Lamarr – Bohyně stříbrného plátna, vynálezkyně https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489549/bmid_hedy-lamarr-bohyne-stribrneho-platn-AwH-489549.jpg 3 15 10

Hedy Lamarr se proslavila prvním zobrazením ženského orgasmu v dějinách filmu, ve snímku Gustava Machatého Extase. Její cílevědomost a doslova nadpozemská krása nakonec našly své uplatnění v Hollywoodu, kde se Hedy stala obdivovanou bohyní filmového plátna. Do širokého povědomí se ale zapsala také jako vynálezkyně. Její práce na frekvenčním přelaďování, které se stalo „pradědečkem“ technologie Bluetooth, byla významnou součástí protinacistického odboje. Sexuální symbol, kleptomanka závislá na plastických operacích, zahořklá žena, která se nikdy nesmířila s úpadkem své slávy? O Hedy Lamarr koluje spousta legend. Michaela Lindingerová na základě nových zdrojů vyvrací zažitá klišé a vykresluje zcela nový obraz bývalé „nejkrásnější ženy světa“.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu , Biografie a memoáry

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Hedy Lamarr: Filmgöttin – Antifaschistin – Erfinderin , 2019


více info...

Přidat komentář

iveta3689
29.02.2024 3 z 5

Kniha je napsaná dost na přeskáčku, působí neurovnaně a zmateně. O vynálezech nebo nějakém technickém nadání Hedy Lamarr se jen zmiňuje, celá kniha se věnuje jen tomu kde a s kým se vyspala nebo pohádala.

drakamena
27.05.2023 4 z 5

Tato kniha Hedy Lamarr rozhodně nešetří ani pro ni nehledá žádné výmluvy nebo obhajoby. Bez obalu ji popisuje jako frivolní, labilní, na lécích závislou a hamižnou rozhoďnožku se slepičím mozečkem, která sice je spoluautorkou důležitého vynálezu, přispěla k němu však pouze selským rozumem - což je přínos, který jí nikdo neupírá! - o nějakém jeho technickém zázemí však neměla nejmenší potuchy, což není nijak překvapivé vzhledem k tomu, že měla jen základní školu a kupříkladu ani netušila, kde se nachází Mexiko, i když v něm zrovna byla. To, že byla mizerná matka, mizerná herečka a mizerná obchodnice je taky konstatováno velmi věcně. Nevím, jestli kniha skutečně odráží život Hedviky Kieslerové takový, jaký byl, určitě ale nic nepřikrášluje.


Calypso
19.12.2022

Estetický dojem z knihy za pět hvězdiček, obsah (s přimhouřeným okem) za tři, překlad a redakce zaslouží natáhnout na skřipec.

Prubner
03.10.2022 1 z 5

Hezké fotky, ale to je tak všechno, co se dá pochválit. Text je chaotický a nezáživný, plný většinou zbytečných odboček. Čtenář se sice o Hedy dozví hodně, ale musí se textem doslova prokousat. A špatný překlad to jen dorazil.

Fanda74
06.09.2022 3 z 5

Nejsem zrovna znalcem filmových hvězd, ale o Hedy Lamarr jsem nedávno viděl dokument, tak jsem si sáhl po knížce, a řekl bych že je fajn, že už jsem z dokumentu něco věděl, protože s tím, co je uvedeno níže v komentářích souhlasím. Je to takové trochu na přeskáčku a vlastně jsem z toho mněl dojem, že jde o kompletaci známých faktů. Asi kdybych to nečetla, tak by mi dokument stačil - "Hedy Lamarrová, hvězdný objev"

Jane333
25.05.2022 2 z 5

Přečetla jsem hodně životopisů, ale tohle bylo vážně docela dost zmatečný, ještě jsem o jejím životě četla i v jiných knihách, jinak bych si spoustu věcí vůbec nepropojila. Jinak tak nějak pochybuju, že ta paní cokoliv vymyslela

tereza1198
22.05.2022 3 z 5

Hedy Lamarr by si zasloužila lepší knihu. Chaotické vyprávění, skákání z tématu na téma, tisíce odboček. Také mi vadily celé anglické citace, které pak byly přeloženy. Přišlo mi to jako náhánění stránek. Kniha je vlastně taková jednohubka. Obsahuje zajímavé informace, ale forma a zpracování mě nezaujalo.

iceVS
24.04.2022 3 z 5

Když jsem zahlédla knihu o Hedy, zajásala jsem. Konečně trochu víc informací o té takřka tajemné a nádherné ženě.
A i když jsou v knize moc hezké fotografie, jinak v ní není zas tak o mnoho víc, než dosud známé informace. Tak nějak mám z téhle knihy pocit, že někdo dal dohromady šedesát výstřižků z časopisů, rozstříhal je na odstavce, celé to zamíchal a pak poskládal dohromady. A ve finále to prohnali automatickým překladačem, ta čeština je někdy taková velmi nečeská.

Leona333
08.04.2022 5 z 5

Chaos, chaotičnost, chaotička...?!? To DK197 v předešlém komentáři napsala trefně. Takže ano, souhlasím že tato nejprve dívenka, později žena - femme fatale, která se narodila v zámožné židovské rodině ve Vídni za dob monarchie..., byla i přímou ukázkou ,,chaosu."
Od mládí se v ní tloukla krása s nadprůměrnou inteligencí... Byla dokonce 6 x vdaná, což by se za inteligentní, vždy považovat nemuselo... ; ) Díky své vizáži se stala předlohou a tváří Sněhurky od Walta Disneyho... Také byla a snažila se být dobrou matkou... Byla přítelkyní Howarda Hughese, který byl majitelem letecké továrny, díky čemuž navrhla vylepšení konstrukci křídel... Vylepšila i světelné semafory, vymyslela šumivé tablety, svítící obojky pro psy, nebo také krabici, zníš se dají postupně tahat papírové kapesníky... Ovšem nejznámější její počin - vynález, je FHSS...
Hedy Lamarr, byla opravdu vším možným, čím si přála a mohla být. Možná i ženou, která sama sebe předběhla v době, ve které tehdy žila...
Kniha se mi díky neustálému chaosu a přeskakování z jednoho do druhého..., vlastně moc líbila. ; )

DK197
06.04.2022 3 z 5

KNIHA: Tato biografie je hutné čtení vyžadující vaši plnou pozornost, vhodné nejenom pro milovníky uhrančivé krásky Hedy Lamarr, ale i zvědavé a zároveň náročnější čtenáře. Vezme vás na cestu časem nikoli lineárně, ale zdánlivě chaoticky. Čeká vás spousta zajímavostí, odboček i vzdálených souvislostí. Zjistěte například, jak spolu souvisí Anna Freudová (dcera zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda) a Hedy Lamarr. Poznejte historii fašistické Argentiny, či aféru světoznámého doktora jménem Feelgood. Rozšiřte své poznání třeba i o informaci, kdy byl vynalezen červený lak na nehty… A umíte odpovědět na otázku, co má Hedy společného se Sněhurkou, nebo Catwoman? Po přečtení knihy už ano. A nesmím zapomenout zmínit ani velké a úchvatné fotografie, či úžasnou černobílou obálku... Ano, kniha je beze sporu plná zajímavých informací, ale dříve zmíněná chaotičnost textu mi osobně dost nevyhovovala. A obsah se ačkoli celkem poutavě od Hedy samotné často hodně odkláněl, a nebo s ní souvisel vzdáleně. Chci říct - zajímavé to je, ale když chcete číst o Hedy, tak chcete číst o Hedy a ne o ničem jiném, byť to je sebe úžasnější. (Alespoň já.) Pokud ještě nemáte jasno, pomohou vám komentáře u autorčiny knihy o císařovně Alžbětě. Styl psaní je podle všeho stejný. Nechci říct, že je kniha špatná, jen chaotická a plná zajímavostí i o něčem úplně jiném. (To už asi opakuju, ale je to důležité, pardon - protože je to stejně tak otravné, jako obohacující.) Což ovšem znamená, že i té Hedy tam mohlo být víc. Ale pokud něco náročného hledáte, chcete se dozvědět, co jsem vypsala výše, počítáte s tím, jak je kniha psaná - tak máte správná očekávání a vzhůru do čtení!

Štítky knihy

Hollywood Rakousko vynálezci herečky filmový průmysl

Autorovy další knížky

2015  65%Mé srdce je z kamene – Temná stránka císařovny Alběty
2022  65%Hedy Lamarr – Bohyně stříbrného plátna, vynálezkyně

Kniha Hedy Lamarr – Bohyně stříbrného plátna, vynálezkyně je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce5x
Chystám se číst22x
Chci si koupit8x