Heavy metal: kapesní příručka

Heavy metal: kapesní příručka https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453419/bmid_heavy-metal-kapesni-prirucka-9y7-453419.jpg 3 14 6

Dějiny metalu zpracované formou komiksu! Díky téhle knize dokážete identifikovat spoustu odnoží heavymetalové komunity – od thrashe po black metal. Naučíte se rozlišovat jejich poznávací znamení, od paroháče po ďábla v hudbě. Pochopíte, jak vedle sebe mohou existovat satanistický a křesťanský metal. Objevíte žánry, které vznikly mimo západní svět, například japonský nebo íránský metal. A mnohem, mnohem víc – vaše cesta do heavy metalu právě započala.... celý text

Literatura světová Komiksy Umění
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

The Little Book of Knowledge: Heavy Metal , 2016


více info...

Přidat komentář

pistikpistik
07.08.2023 2 z 5

Celkom vtipná knižka o metale. Ten heavy v názve trošička zavádza, pretože je to o metalovej hudbe všeobecne, ale aj o rocku, grunge, alternatíve a tak. Je to formou komiksu a mapuje dejiny, potom odnože metalu a tiež nejaké alternatívy vychádzajúce z tejto hudby. Do toho aj nejaké veci okolo toho, škandály, oblečenie, výzor a tak. Nič čo by ma prekvapilo a nič, čo by som nevedel, ale je to sympatická blbina, stručne, jasne a pútavo popísaná. Bol som prekvapený aj zo spomenutia MUNRUTHEL, na druhej strane iba okrajovo spomenutí BATHORY.

oblakaknih
19.11.2022 2 z 5

Na tuto kapesní příručku, nebo spíš kapesní komiks, jsem se moc těšila. Na pohled je to totiž moc pěkná kniha s jednoduchými, leč hezkými ilustracemi.

Co se ale obsahu týče, ze slova příručka bych čekala nějaké obohacení, nové a zajímavé informace, cokoli.

Troufám si tvrdit, že pro naprostého neznalce tohoto žánru a jeho historie by byla kniha pouhou snůškou rozházených informací.

Autor v knize skáče od jednoho k druhému, informace jsou nepřehledně uspořádané a příliš stručné na to, aby něco předaly.

Na pohled atraktivní kniha, která mi ale nebude sloužit víc, než jako ozdobení knihovny.


hnatlubo
31.01.2022 1 z 5

Zbytečná nic neříkající knížka, navíc nesmyslně předražená. 66 stran za tři sta korun je fakt nesmysl. Rozhodně si jí nekupujte.

Disease
26.04.2021 odpad!

Nechtěl bych být človíčkem, který se pomocí této knížečky seznámit s tím, co je to Heavy Metal. I když chápu, že je to značné míry věc názoru (pro mě např. počínaje NWOBHM), zaškatulkovat tam v podstatě všechno, kde je zkreslená kytara (plus jako bonus čistě elektronické The Young Gods), to chce velkou dávku nevědomosti. Až se divím, proč tam není třeba český Brutus, když mají taky naboostrovanou kytaru...

Provedení "komixu" také není žádná sláva. Pár citací z tisku nebo z PR materiálů kapel doprovázené překreslenými přebaly desek a fotkami z hudebních magazínů (některé jsou fakt hodně profláklé).

A navíc tedy poněkud svérázné vysvětlení některých názvů kapel (v paměti mi utkvělo "Motorhead - Blázen do motorů" nebo "Motley Crue - Metalová banda" :-D).

Podtrženo sečteno: Pokud chtěli autoři vytvořit knižku, která nenechá čtenáře chladným, povedlo se jim to. Mě totiž opravdu silně nasrala.

Terva
20.02.2021 2 z 5

BUDIŽ ROCK!
Budiž zvuk, a byl zvuk.
Budiž světlo, a bylo světlo.
Budiž bicí, a bylo bicí.
Budiž kytara, a byla kytara.

HEAVY METALOVÝ STYL:
Jako metalový fanoušek jsem se vždycky snažil vyhnout „škatulkování“. Nesnášel jsem jej, a možná do dnes nesnáším. Jenže svět se snaží neustále něco škatulkovat a tak i vše kolem Rocku a Metalu musí do krabic. Svět by si totiž tak připadal o něco ochuzen. Rockových a metalových směrů je už tolik, že se možná ani nedají zaškatulkovat. Všechny ty odnože, různé barvité rify, oblečení, nové druhy nástrojů, přibírané do základní hudební škály a neustále nové a mladé skupiny, které se snaží něčím vyniknout, to vše je metal, ať už tomu dáme konkrétní název a nebo to necháme, tak jak to je...

ZNAMENÍ ĎÁBLA:
Mnozí jistě vědí, že takzvaného „PAROHÁČE“, základní metalový znak, poprvé na světová pódia uvedl Ronnie James Dio, co se však už nějak zapomnělo, je fakt, že se jedná o obranné znamení zvané Malocchio – obrana proti zlému oku. J.R.R.Tolkien to určitě věděl. Jeho Sauronovo oko je velmi nebezpečné a ochrana proti němu byla velmi důležitá. Zavání to nekromantiky a černokněžníky. I když, i ti se už do metalových „krabic“ určitě dávno dostali. Black metal by mohl vyprávět. Avšak, ještě jsem neviděl žádného Hobita dělat paroháče...

MALÁ OCHUTNÁVKA:
Přestože se akademický svět už několik let zabývá tak opovrhovanými či přehlíženými tématy jako jsou pornografické časopisy a transsexualita, teprve v roce 2015 zavedly Finsko a Anglie Heavy metal jako téma studia na univerzitách...

KOŘENY ZLA:
Hard Rock je ve své podstatě Evropským názvem, jen Američané vždy potřebují něco jiného, a tak jej přejmenovaly na Heavy Metal. A z toho také vznikla lehká změna v oblečení. Zatím co Evropské „Hard metalové“ publikum spíše upřednostňuje kožené bundy, jak křiváky, tak motorkářské oblečení, po dědovi, Americká „divácká scéna“ nekompromisně sáhla do svých věznic a utečeneckých táborů a vytáhla z nich, tak populární džínové bundy. Byly levnější než ty kožené, a daly se odnést z věznice po odpykání trestu :-)...

ZPÁTKY V ČERNÉM...DO BUDOUCNOSTI:
Možná se ptáte, proč opisuju knihu, ale není to pravda. Vzal jsem si z knihy jen pár důležitých znalostí a doplnil je svými poznatky. Tahle Kapesní Heavy Metalová příručka mi totiž nedala nic nového. Je to jen papouškování již napsaných, a v úvodu příručky zmiňovaných, jiných knih od jiných autorů. Vesměs se přikláním jen ke dvou škatulkám. A tím je hudba, KTERÁ SE MI LÍBÍ, a hudba, KTERÁ SE MI NELÍBÍ.

CITÁT:
Festivaly jsou hlavní událostí „Metalové komunity“, setkáním všech kmenů a generací.

jiri77
24.11.2020 5 z 5

Útlá a krásně upravená příručka ,plná ilustrací o heavy metalu. Naprosto skvělá knížečka ,kde je vše vysvětleno stručně a naprosto srozumitelně. Jsou tu dobře popsány různé žánry metalu a skupiny ,které se v žánru proslavily. Nechybí i stručný popis těch nejslavnějších, jako byli například Led Zeppelin ,Deep Purple, Black Sabbath, Kiss, AC/DC ,Iron Maiden ,Judas Priest, Metallica, Megadeth ,Slayer ,Guns n' roses, Pantera, System Of Down a mnoho dalších.
Skvělá příručka pro všechny fonoušky rockové - metalové muziky ,ale i pro ty ,co se chtějí o tomhle hudebním žánru ,něco narychlo dozvědět.

Štítky knihy

hard rock, heavy metal

Autorovy knížky

Jacques de Pierpont
belgická, 1950
2020  59%Heavy metal: kapesní příručka

Kniha Heavy metal: kapesní příručka je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst13x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x