Havraní doga / Stopař

Havraní doga / Stopař https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379227/bmid_havrani-doga-stopar-Fpj-379227.jpg 4 7 2

Komiksy nám představí scénáristu Ivo Pechara, tentokrát v příbězích klukovských part, zahrnující romantická dobrodružství. Havraní doga – příběh přátelství psa Cira a chlapce Zbyňka – úspěšně vycházel mezi léty 1977–1979 na stránkách časopisů Ohníček. Stopař, s neméně romantičtějším námětem, byl vydán v roce 1989 v šesti leporelech.... celý text

Morbidus
Morbidus
15.05.2022 3 z 5

Zpočátku jsem byl skeptický. Komiksy vzniklé v našich krajinách za daného období mě v mladých letech příliš neoslovovaly. Takže mě překvapilo, když mě oba prezentované komiksy nakonec zaujaly (pravda, ten druhý více - měl spád).
První příběh, Havraní doga, zabírá větší část knihy; na můj vkus má dvě vady. Prvním je příliš pomalý rozjezd - hlavní zápletka se rozvine až časem. Druhým je neuspokojivý konec. Tak nějak jsem čekal, že hlavní antagonista bude potrestán, což se kupodivu nestalo. Počítám tedy, že se tak stalo „v zákulisí“ komiksu, který chtě nechtě odráží svou dobu (což je správně).
Druhý příběh už předem avizuje, že jde o příběh vesnického kluka - o jeho životě a obecně vztahu k okolnímu světu. I zde jde o výchovný kus pro mládež, nicméně to po čas čtení ani nepoznáte. (Ale velká výtka - na mláďata zvířat v přírodě nesahat! Jejich matka je pak nechce zpět a zemřou krutou smrtí.)
Na konci tohoto svazku mě dojaly dopisy mladých čtenářů autorovi. Je krásné, když cílová skupina reaguje na dílo spokojenými dojmy. Jako malý náhled do světa našich komiksů v období 1977 až 1989 jde rozhodně o dobrou volbu.

Ivan Kučera
Ivan Kučera
25.11.2020 4 z 5

„O takové kamarádství nestojím ani trochu.“ Nie som si istý, či je "dnes", v r. 2020, je múdre hodnotiť scenáre. Predsa len ide o veci (Stopař) napísané v roku 1989 alebo dokonca v období 1977 – 1979 (Havraní doga). Každopádne by som sa scenárov zastal, pretože na svoju dobu to vôbec nebolo zlé. Ak si myslíte (pomerne logicky), že nutne muselo ísť propagandisticky-komunistické zlo, mýlili by ste sa. Nič také som tam necítil. Bola prítomná úcta k ochrane krásnej prírody alebo pozitívne budovaný vzťah k priateľom a zvieratám. To vnímam za dôležité aj dnes, nevidím na tom nič zlé a kto vidí, toho ľutujem a ľutujem jeho deti a to, ako ich vychováva. Navyše, v scenári ma okrem toho oslovila myšlienka o sile priateľstva medzi chlapcami, ktorý si navzájom pomáhajú. takisto oceňujem vzťah s krásne nakresleným psom Cirom. Havraní doga ma až tak nebavila, ale určite nebola nevydarená (zaujímavosťou je, že okrem komiksu vzniklo aj knižné spracovanie). Následne situáciu značne vylepšil (podstatne kratší) Stopař. Ten koncom 80. rokov vyšiel v hŕstke leporel (fakt). Stopař nie je zďaleka taký statický, predvádza sa v nádherných farbách a disponuje parádnou kresbou Jiřího Petráčka, ktorý sa vymaznal najmä s početnými, krásne nakreslenými prírodnými oázami. Lesy, polia, jazerá, dýcha z toho parádna retro atmosféra dôb nášho detstva, ktoré sa už nikdy nevráti. K tomu určite potešia kvalitné bonusy, ako sú medailóniky autorov alebo ukážka z listov, ktoré písali detskí fanúšikovia scenáristovi Ivo Pechařovi. V tejto jedinečnej podobe vychádza aj v roku 2020 vo vydavateľstve Václav Vávra.


Štítky knihy

komiksy české komiksy

Autoři knihy

Ivo Pechar
česká, 1938
Jiří Petráček
česká, 1941

Kniha Havraní doga / Stopař je v

Přečtených7x
Knihotéce11x
Chystám se číst2x