Krvavé oko

Krvavé oko https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58760/havran-krvave-oko-58760.jpg 4 101 21

Havran (G. Kristian) série

1. díl >

SÉRIE RAVEN - 1. DÍL: Příběh o chlapci Osrikovi se odehrává na počátku devátého století. Osric, nalezený za záhadných okolností v blízkosti malé vesnice na jihoanglickém pobřeží, žije dva roky u němého tesaře a řezbáře, který se ho ujal, když ho ostatní vesničané chtěli kvůli jeho krvavému oku vyobcovat. Pak ale přistanou u pobřeží dvě vikinské lodě s norskými posádkami a Osric je svědkem toho, jak Norové vesnici vypálí a její muže povraždí. Osrika však ušetří, neboť vůdce Norů Sigurd Šťastný věří, že mu chlapce poslaly samy norny, pohanské sudičky, a bere Osrika na další plavbu s sebou. Osric se tak dostává do světa pohanských Norů a začíná ho přitahovat jejich touha po dobrodružných výpravách. Brzy se také osvědčí jako rozený bojovník a mezi ním a Sigurdem se vytváří pevné pouto. Svět Norů je však krutý a mladý bojovník se mu musí přizpůsobit. Když se později jeho noví druhové ocitnou po zradě wessexského ealdormana Ealdreda v ohrožení, zvolí si Osric, nyní již Havran, krvavou a nebezpečnou cestu a vydává se hluboko do nepřátelské země, aby se zmocnil evangeliáře svatého Jeronýma, který má ve svém vlastnictví mercijský král Coenwulf. Na této výpravě však nenachází pouze tuto vzácnou svatou knihu, ale také anglickou dívku Cynethryth, do níž se zamiluje. Zároveň se však dočká zrady od proradných mužů, z nichž některé považoval za své druhy…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Raven: Blood Eye , 2009


více info...

Přidat komentář

Vlk.kh
11.12.2022 2 z 5

Tam je tolik nelogičností a nesmyslů a celé to natolik skřípe, že víc, jak dvě hvězdy tomu dám nemohu - podprůměr, další díly číst určitě nebudu.

hankapimi
15.11.2022 4 z 5

Dochované zápisy z raného středověku uvádějí, že v roce 793 připlula k pobřeží Anglie flotila štíhlých válečných lodí se zlověstnými obludami. Nájezdníci vyskákali, vyplenil a vypálili klášter, povraždili mnichy. Tato událost způsobila zděšení v celém západním křesťanském světě a byla považována za počátek vikingské éry. Pohané ze Skandinávie podnikali nájezdy na severní a západní evropské pobřeží, kde loupili, drancovali, zabíjeli. Ale také obchodovali, byli skvělí námořníci, mořeplavci a stavitelé lodí. Příběh o Osrikovi - Havranovi nás zanese do světa Vikingů a jejich bohů Ódina, Lokiho, Thóra, Týra a ostatních. Napsáno panem autorem napínavě a čtivě, doporučuji.


ctenar2846
05.11.2022 4 z 5

Velmi povedená kniha se sympatickým hrdinou. Drsní seveřané obalení ocelí proti celé Anglii. Celkově mi to hodně připomínalo Cornwellova Uthreda, což je samo o sobě známka kvality.

sel123
17.09.2021 3 z 5

Přečetl jsem teď 4 vikingské série za sebou. Asi dílem náhody (dílem ovlivněn předchozími) mi přišlo, že mají klesající kvalitu. Nejprve Lasse Holm – Vikongové, Giles Kristian – Havran, Robert Low – Oathsworn, Tim Severin – Vikingové. Ne že by některá byla vyloženě špatná, ostatně dočetl jsem všechny do konce (vyloženě špatné série celkem vzdávám), ale podruhé již nejspíš číst nebudu. Od celkem reálného líčení Holma, přes lehkou fantazy Gilese, pohádka Low a nakonec náboženská agitka Severina. Vážně mi chvílema přišlo že už chybí jen Karkulka honěná Alibabou i s loupežníky  (mimochodem karkulka je pak i celkem uvěřitelný příběh ;-) ). Občas to vypadá že jeden od druhého opisovali a to nejen hlavní linka příběhu, ale kolikrát i detaily týkající se například soubojů, pocitů hlavního hrdiny …. Pravda tohle hraje v neprospěch Holma. U nejlépe když si uděláte obrázek sami.

petr_
02.01.2020 4 z 5

Příběhy z vikingského prostředí se mi líbí.

KAREL6725
10.04.2018

Pro Vikingy mám slabost , nejhorší bylo tuhle knihu sehnat , po tře letech se podařilo a vyplatilo se . Příběh chlapce Osrika , který se dostane mezi vikingské válečníky. Co napsat bavilo mě to moc , je to velice čtivé a dobrodružné čtení. Za mě plný počet hvězd doporučuji rozhodně stojí za přečtení .Zbývající díly mám . Pokud se k téhle knize dostanete neváhejte . Rozhodně tak dobré jak Kladivo a Kříž.

elyonka9643
05.06.2017 4 z 5

Vikingové jsou moje srdcové téma a tahle knížka se mi četla moc dobře. Taková hezká oddychovka plná krve a zabíjení. Rozhodně se těším až si přečtu další díly.:)

CHESS
11.06.2016 5 z 5

Tak tohle je přesně to, co jsem chtěla! Konečně vikingský život, jejich mýty, pověry a poutavý příběh o tom, jak se z utiskovaného chlapce stává muž, který se vmísí mezi vikingi a prožívá s nimi jejich dobrodružství :)

Zdenka21
24.05.2016 4 z 5

Miluju vikingskou tématiku, i když autor sám se tomuto označení vyhýbá. Kniha se dobře čte a o zvraty v osudech není nouze. Zamilovala jsem si nejen Havrana, ale především Sigurda, i když nájezd seveřanů bych asi zažít nechtěla.

mpb1913
25.02.2016 4 z 5

Celkem slušný úvod celé série, sem zvědavý kam dál nás děj zavede. Dost to připomíná příběhy Orma a je vidět, že autor se nechal serii OATHSWORN inspirovat a má ji rád stejne jako já. Doufám že i jeho Havran se přiřadí k mim oblíbenym.

jindrich7442
22.07.2015 5 z 5

Úžasný a čtivý příběh, který Vás naprosto pohltí. Miluji knihy s Vikingskou tématikou a zdejší příběh je navíc plný napětí a neočekávaných zvratů. Úžasný popis událostí, ve kterých oceňuji především jak se autor dokáže držet při zemi. Bez krve a spousty padlých by se takový příběh neobešel a přesto nejsou bitvy a šarvátky v obraze hektolitrů krve a tisíců mrtvých. Autor se nezdráhá "obětovat" ani jedince z vlčí smečky a dokonce hlavní hrdinové nejsou až tak nesmrtelní a sbírají četné šrámy. Obrovské plus také autorovu přehledu o vikingské mytologii.

lampernaqui
24.09.2014 4 z 5

Tohle je ten styl, který mám rád a přiznám se, že od BBArtovek sbírám snad všechny historické knihy, protože se nejen dobře čtou, ale i na pohled vypadají krásně. Sága neoplývá originalitou, to bych ani nějak neočekával, dobrodružství mladíka, který ne zcela proti své vůli pluje za dobrodružstvím na dračí lodi. Pokud si i další díly udrží stejnou kvalitu, budu spokojený.

Brianag
07.12.2013 4 z 5

Kniha s napánavým příběhem, která se velmi dobře čte :)

ferda
03.12.2013 5 z 5

Zase jsem si pěkně početl. Občas tady takový divný zvraty jako" fantast". vysvobození ze zajetí , ale i tak hned valím pro další díl.

Darleen
19.06.2013 4 z 5

Příjemně čtivá knížka, kde se neustále něco děje. Pokud si nepotrpíte na obsáhlé popisy krajiny, dobové zbroje či hluboké sondy do duše hrdinů, pak tohle je přesně to pravé. Už se těším, kam moře zanese jarla Sigurda a jeho Nory v dalším díle.

klokan.1905
26.05.2013 5 z 5

První kniha Gilese Kristiana a je opravdu dobrá!!! Mně osobně se moc líbila, byl jsem moc mile překvapen. Určitě stojí za přečtení....

Jibro
26.05.2013 3 z 5

Jednoduchý, hodně akční a ne moc logický děj, navíc mi námětem silně připomíná knihu od H. Harrisona - Kladivo a kříž, která mi přišla o dost lepší, co se týká děje, popisu prostředí, prokreslení postav a jejich motivací a kde byly skutečně drsné scény, ze kterých mě mrazí ještě teď. Proti tomu je tato kniha slabý odvar, čte se dobře, děj odsýpá, ale po dočtení toho moc nezanechá, chybí jakýkoli přesah, přirovnal bych ji k akčnímu filmu na jedno podívání.

Martin1974
09.03.2013 5 z 5

Kniha, ktorá nenudí a má spád. Krvavé boje sa tiahnu naprieč celým dejom. Príbeh je podávaný z pohľadu severských dobyvateľov, čo je u spisovateľov pomerne vzácne, ale o to zaujímavejšie. Fanúšikom historicko dobrodružných románov môžem len odporučiť.

Heide
24.12.2011 5 z 5

Velmi drsná, ale také velmi čtivá kniha. Už se těším na další knihy tohoto autora. Doporučuji.

vincek1
15.11.2011 5 z 5

Pěkná kniha, místy přeplněná krví. Strhující děj, který jakoby končí a vzápětí se rozjíždí další akce. Doporučuji.

Štítky knihy

Vikingové Anglie Norové 9. století pohané, pohanství historické romány

Autorovy další knížky

Giles Kristian
americká, 1975
2016  80%Zlatý lev
2011  85%Krvavé oko
2013  88%Odinovi vlci
2012  86%Synové hromu

Kniha Krvavé oko je v

Právě čtených2x
Přečtených147x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených13x
Knihotéce96x
Chystám se číst78x
Chci si koupit25x
dalších seznamech1x