Havran a jiné básně (14 básní)
kniha od: Edgar Allan Poe
Koupit
Výbor toho nejlepšího z Edgara Allana Poa, který poprvé vyšel již roku 1928 jako druhý svazek edice Prokletí básníci u Rudolfa Škeříka, v překladech Vítězslava Nezvala opět svérázným způsobem proilustroval Pavel Růt. Obsahuje básně: Havran -- Zvony -- Ulalume -- Heleně (1) -- Annabel-Lee -- Matce -- Anně -- Eldorado -- Město v moři -- Spící -- Lenora -- Koloseum -- Hymnus -- Heleně (2)...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110/havran-a-jine-basne-110.jpg 4.41631Žánr | Poezie |
Vydáno | 2008, Dokořán |
více informací... |
Komentáře (124)
Kniha Havran a jiné básně (14 básní)

Neskutečná obratnost a hravost se slovy a jejich významy. Hloubka některých jeho básní občas vyráží dech a city z nich srší na všechny strany. Na druhou stranu ne každá báseň z této sbírky se mi líbila, některé ke mě zkrátka “nepromluvily”.

Nezvalův překlad "víckrát ne" je daleko havranovitější než Vrchlického "nikdy víc" = stačí dvě slova, aby představila celou esenci dané básnické školy

Na škole jsem analýzu básní nenáviděla a nic se na tom nezměnilo ani po x letech. Dala jsem tomu šanci, snažila jsem se, ale básně nejsou nic pro mě. Dávám 3*, protože asi to bude kvalitní práce, a jen proto, že já tomu nerozumím, nedám 1*.

Nejsem zrovna fanoušek poezie, ale havran mi utkvěl v paměti a i po deseti letech bych ze sebe pár veršů vysoukala :-)
Autor a jeho další knihy
- Fragmenty básní 1985
- Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek) 1978