Havajské ostrovy

Havajské ostrovy https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59720/mid_havajske-ostrovy-letni-a-zimni-puto-YXQ-59720.png 4 18 3

Podtitul: Letní a zimní putování za přírodními divy Tichomoří. Leoš Šimánek na svých cestách již několikrát navštívil Havaj. Tentokráte si však pro toto souostroví udělal hodně času. S manželkou, synem a dcerou důkladně procestovali všech šest hlavních ostrovů, a to nejen v létě, nýbrž i v zimě. S ruksaky na zádech se vydali i do málo známých končin, do míst, kam se běžný turista, trávící na Hawaji svých pár týdnů dovolené, těžko dostane. Byli uchváceni překrásnými zátokami lemovanými kokosovými palmami s blankytně modrou či tyrkysově zelenou vodou, plážemi s pískem všech možných barev – od oslnivě bílého, zlatavě žlutého, cihlově červeného nebo zelenkavého až po černého jako uhel. Putovali podél pobřeží s příkrými horami porostlými bujnou vegetací, údolími, do kterých padají nesčetné vodopády, až k ústím řek a potoků, kde vysoké vlny útočí na pobřežní skaliska.... celý text

Přidat komentář

LunaL.
08.03.2022 5 z 5

Kniha od Šimánka jako vždy nezklamala :) Schválně jsem tentokrát šáhla po Havaji, i když mě tohle místo nikdy nelákalo. Ale už vím, že to bylo proto, že jsem si pod Havají představila ty nejluxusnější hotely, bazény a sice krásné pláže s palmami, ale jinak nic. Vůbec mě nenapadlo, že i na Havaji se dá stanovat, jezdit na koni a na kole, natož na lyžích! Z knížky mě zaujala jak příroda, tak trocha historie ostrovů.
Zklamalo, že autor víc nezdůraznil, že cestu, co v knize popisoval, navštívili na dvakrát. Jen je tam zmíňka, že tentokrát děti museli být ve škole. Ale jestli ostrovy navštívili s manželkou hned v zimě, nebo za rok, natož jak dlouho tam strávili, to tam bohužel nebylo poznat.
Jinak doplněno krásnými fotkami, jako vždy :)

PetrCepek
26.02.2022 5 z 5

Další milé setkání během pobytu v Lázních Bělohradu, tentokrát s Leošem Šimánkem a od něho získanou knihou Havajské ostrovy. Informací akorát, ostatního textu přiměřeně a k tomu desítky úžasných fotografií, často vytvořených v místech, kam se vydá jen málokdo.


triatlet
08.01.2019 4 z 5

Už úvodní 4 fotky ukazují pestrost Havaje (pláže bílých, zlatých červených a černých písků).
Publikace je především obrazová. Kdo zažil cestovatelské pořady Leoše Šimánka, tak při čtení krátkého doprovodného textu patrně bude slyšet příznačnou Leošovu dikci.
Text je stručný, výstižný, vhodně ho oživují přímé řeči.
Chybělo mi víc faktických informací - kolik času, kde Šimánkovi strávili.
Zaujaly mě informace o Jacku Londonovi, který v r. 1916 navštívil Waikiki a pronesl: "Jsem rád, že jsem tu právě dnes, protože v budoucnu bude Waikiki Beach jedním velkým hotelem." (s. 16)
London krajinu Maui popsal v povídce The House of the Sun jako "poselství zázračné krásy pro lidskou duši, která se nedá popsat, nýbrž která se musí vidět".
Je netradiční koukat na vánoční hvězdu zalitou sluncem :-)
Na s. 94 autor připomíná osud kapitána Jamese Cooka.

Slovníček cestovatele po Havaji:
Waikiki - pramenící vody
Haleakala - dům Slunce

Aloha!
.............................................................................................................................................
ČV 2019 - Cestopis