HAU KÓLA! - Velká indiánská kniha

HAU KÓLA! - Velká indiánská kniha https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329646/bmid_hau-kola-velka-indianska-kniha-2jF-329646.jpg 5 15 7

Jak skutečně vypadali indiáni a indiánky severoamerických plání? Jak se oblékali, zdobili, česali, čím lovili zvěř, jaké měli hudební nástroje a s čím si hrály indiánské děti? Jak se pomalovat jako Sioux? Z čeho si ušít indiánský plášť, vyrobit si čelenku, správný luk a šípy, buben nebo dýmku míru? Výjimečná publikace malíře a výtvarníka Lubomíra Kupčíka boří mýty a idylické představy z časů Vinnetoua. Slouží zároveň jako obrazová encyklopedie autentických způsobů oblékání severoamerických indiánů i jako originální, podrobná příručka pro děti s návody na výrobu nejrůznějších předmětů a kusů oblečení. I s popisem, z čeho je indiáni původně vyráběli a s přehledem živočichů, jejichž kůže, kosti a jiné části těla k výrobě používali.... celý text

Přidat komentář

Recidivista
24.03.2024 4 z 5

Oceňujem krásne ilustrácie, len listovať si v tejto knihe je pôžitok. Navyše sa tu nachádza mnoho návodov a nákresov, ako si vyrobiť časti odevov a iných indiánskych predmetov. Niečo ako časopis Burda pre nás česko-slovenských indiánov.

Z histórie pôvodných obyvateľov Ameriky ma zaujímajú iné veci, takže táto kniha nebola celkom pre mňa. Preto nedávam päť hviezd. Je to možno trochu nespravodlivé, ale rozhodol som sa tak aj z dôvodu, že mám doma aj pokračovanie a pri pohľade na obsah práve tam vidím potenciál na plný zásah.

8/10

Allena24
12.07.2019 5 z 5

Úžasná kniha od úžasného autora.


bublifut
16.01.2019

Moc hezká kniha.

TUAKS
02.02.2018 5 z 5

Khiha je moc pěkná. Moc se mi líbí indianské příběhy uprostřed. Knihu rozhodně dopuručuju. Co takhle si zkusit vyrobit vlastní indiánskou sekeru.

haki34
03.09.2017 5 z 5

nádherná knížka, již několik dní se i s dětmi kocháme jejími ilustracemi ( a taky vymýšlíme, co podle návodů udělat první - ozdobu do vlasů ? luk ? šaty ? mokasíny ???)
kromě zobrazení a návodů k vytvoření předmětů denní potřeby knížka skrývá i 3 příběhy ze života indiánů a také nás seznámí se severoaamerickými kmeny, jejich typickým pomalováním, odlišnostmi.
akorát bych ocenila ještě více textu a víc podrobností k jednotlivým kmenům, třeba jen v kratších kapitolkách (jazyk, oblečení, zvyklosti, zajímavosti - takové krátké stručné výstižné shrnutí).
co je fajn je i kontakt na evropské a české indiány - příznivce těchto národů...

pokud milujete Indiány a chcete se o nich dozvědět více, případně i tvořit, tak hurá do toho !!! za mně 90%

Eorin
05.05.2017 5 z 5

Úžasně zpracovaná kniha - prakticky je to encyklopedie indiánů. Ach, kéž bych takovou knihu měla, když jsem ještě byla malá. Stala by se mou nepostradatelnou příručkou. Nyní se mohu už jen kochat - a že je čím! Nádhera.

trudoš
05.05.2017 5 z 5

Naprosto fantastická publikace představující Lubomíra Kupčíka ve vrcholné formě coby ilustrátora indiánů Severní Ameriky. V tomhle ohledu nemají jeho obrazy daleko od mistrovské tvorby Zdeňka Buriana a v mnohém jej podle mě dokonce překonávají. Přitom je znát, že autor není odborník jen na jedno téma, protože stejně snadno, jako dokáže vyšvihnout realistické vyobrazení šajenské dívky, komančského chlapce či lakotského válečníka, doprovázejí jeho knihu i detailní nákresy ozdob a oblečení nebo famózní ilustrace zvířat severoamerického kontinentu. Jsou to tak nádherné obrázky, že informační hodnotu člověk prakticky opomíjí, přestože ani ta by neměla zůstat nepovšimnuta. Jednoduchými a přehlednými návody provází výtvarník pozorného nadšence cestou ruční výroby předmětů denní potřeby, jakož i zbraní, hraček nebo třeba účesů. Stylovou podobu pak dotváří jak decentní grafické zpracování, tak trojice příběhů z knihy Pláč ptáka bouřliváka, zachycující životní rytmus hrdého kočovného národa.

Štítky knihy

Indiáni

Autorovy další knížky

Lubomír Kupčík
česká, 1957
2017  96%HAU KÓLA! - Velká indiánská kniha
2023  100%Velký indiánský příběh: Úchvatný pohled do života domorodých Američanů
2014  0%Lubomír Kupčík: Portfolio

Kniha HAU KÓLA! - Velká indiánská kniha je v

Právě čtených3x
Přečtených20x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst15x
Chci si koupit11x
dalších seznamech4x