Hati: Prastaré vlčí legendy

Hati: Prastaré vlčí legendy https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459691/bmid_hati-dwe-459691.png 5 25 9

Obrovský vlk přichází k malé dívce, která se bojí usnout. Vypráví jí prastaré vlčí legendy, které si po generace předávaly národy žijící poblíž polárního kruhu. Za dlouhých nocí a sněhových bouří, při slabé záři plamínků ohně vypráví vlk Hati dávné příběhy předků. Příběhy, které předávali otcové svým synům v dobách, kdy ještě neuměli psát. Dívka Tanaki se beze strachu choulí do Hatiho drsné huňaté srsti a s napětím mu každý večer naslouchá. Dozvídá se nejen o životě severních národů a jejich soužití se zvířaty, o šamanech, bozích, polobozích, obrech i trpaslících, ale i o tom, jak důležité je přátelství i pro ty největší samotáře. A jak významná je pokora a respekt k matičce přírodě i k tomu, co bylo na této Zemi dávno před námi.... celý text

Přidat komentář

DK197
26.03.2023 4 z 5

E-KNIHA: Tyto příběhy jsou opravdu kouzelné. Inuité, indiáni i Vikingové zaujmou svou historií. Něco je našemu uvažování bližší, něco vzdálenější, ale za prozkoumání to stojí. Jediná škoda je, že těch příběhů nebylo trošičku víc. Člověku se nechce tak brzo odcházet ze světa vlků a bájí.

DreamerX9
21.12.2022 5 z 5

Ačkoliv se řadí spíše k dětským knihám za mě v ní každý může najít své. Já jsem užila každý příběh který skrýval nějaké poslání do života a chování lidí ke zvířatům i naopak. Velmi pěkně napsaná kniha i ilustrace, kterou stojí za to mít v poličce. :)


Jandýs
22.02.2022 5 z 5

Zamilovala jsem se do této knihy s prvními slovy. Indiánské legendy a příběhy jsou mojí srdeční záležitostí a tahle útlá kňížečka mě naplnila kouzlem těchto příběhů.

harena
05.09.2021 5 z 5

Nejprve mě knížka zaujala svou obálkou, půjčila jsem si ji v knihovně, abych věděla, jestli se bude líbit našim dětem, kteří milují vlky.
A jsem opravdu nadšená, takové pohlazení po duši jsem nečekala. Obrovský, starý, huňatý vlk vypráví malé Tanaki báje a příběhy, které se vyprávějí od samého počátku věků.. V knize je pět příběhů Inuitů, pět příběhů indiánů a čtyři příběhy Vikingů. Všechny jsou zajímavé, milé a s nenápadným poučením na konci. Víte, že Odin byl otec vlků? Jsem ráda, že naše děti se s touto knížkou neminou.
Doporučuji.

Pááája
03.09.2021 5 z 5

Prastaré vlčí legendy, které vypráví večer šedivý vlk malé holčičce, aby se nebála. Krásné příběhy, které zahřejí u srdíčka. Určitě knížka, kterou si přečteme vícekrát.
"Mimochodem, víš, že indiání věří, že má každý člověk ve svém srdci dva vlky?
Ne, nevím, jak to?
Jeden je zlý a druhý hodný. Jako že každý člověk má v sobě dobro i zlo. No a ti dva se spolu pořád perou.
A vyhraje někdy některý?
Vyhraje. Ten, kterého víc krmíš.
Jak krmím, čím krmím? Vždyť srdce přece nejí.
Jí i nejí, usmál se Hati, jak se to vezme. Když se se všemi hádáš, zlobíš se, na všechno nadáváš a všechny pomlouváš, krmíš zlého vlka. Když se usměješ na smutného, podáš ruku potřebnému, skleslého utěšíš a řekneš si třeba, že dnes je krásný den, i když prší, krmíš dobrého vlka. Takže to, jaký budeš člověk, záleží vlastně jenom na tobě."

KuroHaru
11.07.2021 4 z 5

Milá knižní jednohubka od nakladatelství Pointa s příběhy plnými poselství pro děti i dospělé, které pohladí po duši. Od českého autora bych asi inuitská, indiánská a vikingská vyprávění nečekala, takže jsem byla příjemně potěšená.

pajaroh
25.05.2021 3 z 5

Líbí se mi vydání knihy, a i když se jedná o velmi nepatrný zlomek severských mýtů, celkové pojetí jako vyprávění vlka malé dívce Tanaki (ta jména mají tak krásný zvuk...) je šikovné a jednoduchým stylem vhodné i pro menší děti.

Ivushka_If
12.05.2021 4 z 5

Příběhy se mi moc líbily. Je to něco nového a jiného než na co jsme tady zvyklí, ale v dobrém slova smyslu. Nejvíc se mi líbil příběh o člověku a psu.

ElikaBendova
05.05.2021 3 z 5

Na to že to je ceske a ještě od pouty tak je to krásná kniha. Velmi starý Vlk chodí holčiček povídat příběhy o různých způsobech stvoření světa, jak byli vlci oslavování než člověk je začal vraždit. Vidíme tu báje eskymatu, indiánů atd. Moc se mi to líbí. Jen to zpracování mohlo být lepší.

Štítky knihy

mýty a legendy Eskymáci, Inuité vlci člověk a příroda šamani indiánské pohádky

Autorovy knížky

Blanche
česká
2021  90%Hati: Prastaré vlčí legendy

Kniha Hati: Prastaré vlčí legendy je v

Právě čtených1x
Přečtených29x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce15x
Chystám se číst39x
Chci si koupit20x
dalších seznamech2x