Harry Potter a väzeň z Azkabanu

Harry Potter a väzeň z Azkabanu https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/287824/bmid_harry-potter-a-vazen-z-azkabanu-HOY-287824.jpg 5 13153 774

Harry Potter série

< 3. díl >

V tretej knihe ujde z čarodejníckej väznice Azkaban Voldemortov priateľ Sirius Black, ktorý jedinou kliatbou zahubil trinásť ľudí. Kde sa ukryl? Na Rokforte? Harry nie je v bezpečí ani medzi hrubými múrmi čarodejníckej školy v okruhu svojich spolužiakov. Medzi nimi je totiž zradca...

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban , 1999


více info...

KajusaKil
KajusaKil
včera 5 z 5

Je to tady! Vlkodlak, Klofan, mozkomorové - magie se nám pořádně rozrůstá. Ve filmovém zpracování jeden z nejpopulárnějších dílů, v knize je to podobné.

Michelle13
Michelle13
10.03.2024 5 z 5

Máme tady 3. díl velice úspěšné knižní série. Je to pohlcující dobrodružství, které vás opět vtahuje do kouzelného světa Bradavic. Jsem naprosto nadšená z toho, jak autorka dokáže vytvořit tak živý a poutavý příběh.
Začínáme novým školním rokem pro Harryho, Rona a Hermionu, ale hned na začátku se dozvídáme o útěku nebezpečného vězně Siriuse Blacka z Azkabanu. Toto tajemství a napětí jsou základem celého příběhu, a já jsem se nemohla dočkat, jak se všechno vyvine.
Autorka opět exceluje v rozvíjení postav. V tomto dílu sledujeme nejen jejich dobrodružství, ale také jejich osobní růst a vztahy. Je skvělé vidět, jak postavy, které milujeme i nenávidíme, postupně dozrávají a čelí novým výzvám.
Zdánlivě nevýznamné detaily a postavy se později stávají klíčovými, což vytváří dojem skvěle promyšleného a propojeného světa. Je to fantastické dílo v sérii, ale také úžasné pokračování dobrodružství naší oblíbené trojice. Kniha mě pohltila od začátku až do konce. Četlo se to opravdu rychle. Myslím, že jsem si vybrala dobře jako prvotinu do nového roku. Rozhodně doporučuji.


monita333
monita333
07.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Musím říct, že Vězeň z Azkabanu mě neskutečně bavil. Kniha mě pohltila od začátku do konce, už dlouho jsem se tak do něčeho nezačetla. Na rychlosti to sice bohužel nebylo znát, protože člověk musí taky někdy pracovat :D Ale přesto, že se jedná o knížku s téměř 500 stránkami, jsem ji na mé poměry sfoukla celkem rychle :DD
Rozhodně to ale byla po dlouhé době kniha, u které mě vyloženě mrzelo, že ji musím odložit.

Znovu se nám tu objevuje mnoho nového. Nové vyučovací hodiny jako péče o kouzelné tvory, jasnovidectví, starodávné runy, věštění z čísel atd... Nové předměty jako Pobertův plánek či Obraceč času. A samozřejmě nové postavy: Klofan, Křivonožka, profesorka jasnovidectví (jejíž jméno se nikdy nenaučím psát) Lupin, Sirius Black a samozřejmě také hrůzostrašní mozkomorové...
Lupina jsem si okamžitě oblíbila. Hrozně sympatická postava. Stejně jak řekl Harry, zatím nejlepší učitel obrany proti černé magii. Jeho předchůdci ovšem nenasadili laťku příliš vysoko, když chtěli Harrymu ublížit :D
Sirius byl zprvu takový nečitelný a jakoby zamrzlý, ale jeho dopis na konci mě hrozně dojal. Taktéž skvělá postava :))

Co se týče naší trojice, tak jejich charaktery mám tu čest pozorovat už tři knihy. Autorka si s větším rozborem postav moc práce nedala. Ale jak už tu někdo řekl, jsou to přeci jen knihy pro děti a tak je taky musíme brát. Samozřejmě nás starší čtenáře může plochost postav iritovat, ale knížka má jiné klady, které to zachraňují.
Harry je bohužel na hlavní postavu hrozně plochý a takový jakoby bez názoru na cokoliv. Hlavně v prvních dvou dílech a převážně v tom druhém mi tak připadal. Ve třetím díle už se u něj objevují nějaké emoce a jeho postava už začíná získávat nějaké ty barvy. Naproti tomu Ron mi přijde výrazný od začátku nebo určitě výraznější než Harry. On i Hermiona mají od začátku nějaké ty emoce a máte je prostě rádi.
I když mi přijdou oba věčně vzteklí a Hermiona k tomu působí pořád hrozně ustrašeně. Nelíbí se mi, že tam ve většině případů působí jako největší srab. Ale to je jen můj názor. Nejvíce pozornosti její postava dostala, když vlepila jednu Malfoyovi a to je zatraceně dobrá scéna jak v knize, tak ve filmu :D víc prostoru Hermioně prosím...

Pokud jde o záporné postavy, ty už autorce jdou dokonale. Ať jsou to Dursleyovi, kteří jsou na udání sociálce, velice nezaujatý profesor lektvarů Snape nebo bohatý arogantní spratek Draco Malfoy. Všechny tyto postavy spolehlivě nesnášíte ...

Samozřejmě jedny z nejlepších momentů byly Harryho léto v Příčné ulici a pak výlety do Prasinek, které zní prostě kouzelně. Přiznejte se, kdo z vás by si dal máslový ležák :D

Tím už ale končí veškerá legrace... Třetí díl mám nejraději, protože se v něm toho tolik děje, není už tak naivní, ale zároveň ještě není tak moc temný. Prostě něco mezi. Ale teď už jde tzv. do tuhého ...

P.S. musím si teď ale dát pauzu a přečíst si něco tenčího :D

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Třetím dílem se podle mě série o Harrym Potterovi dostává pryč z vod dětské literatury. Vězeň z Azkabanu už dá řadit spíše do YA skupiny, než k dětem.

Třetí díl je daleko temnější a výrazně méně roztomilý, než předchozí dva. Většina postav se chová daleko uvěřitelněji a znatelně ubylo logických nesmyslů, kterými byly předchozí knihy zcela zamořeny. Ne že by tento díl byl zcela bez chyb, ale rozhodně se série ubírá k lepšímu.

Líbí se mi, jak kniha měla díky mozkomorům mírně hororový nádech. Tempo skvělé, čtivost výborná. Také oceňuji, že se spousta postav hezky vyvíjí a prohlubuje, ačkoliv mnoho z aktérů zůstává stále v ploché a archetypální ulitě.

Osobně by se mi libilo, kdyby byl příběh ještě o neco temnější a konec mrzutější. Co jsem si zatím také moc neoblíbil je famfrpál, který mi připadá zcela stupidní a je mu věnováno velmi mnoho stránek. I přes tyhle nedostatky je to pro mě první díl série, kterému dávám 5* a předpokládám, že další díly se mi budou líbit ještě víc.

Emik87
Emik87
18.02.2024 4 z 5

Já budu asi trochu výjimka, ale tento díl nepovažuju za nejlepší. Je skvělý, to ano, ale nejlepší? Také mi není jasné, proč má tolik lidí rádo postavu Siriuse Blacka. Já ji považuji na opravdu nesympatickou. Leze mi na nervy celou dobu a to tam ani moc nevystupuje.

RemiBlack
RemiBlack
09.02.2024 5 z 5

2024/7
Asi nemám co dodat, tohle je z HP série můj oblíbený díl. :) Příběh má spád, dobře se to čte, a Remus a Sirius patří k mým all time favorite postavám.

Kosta96
Kosta96
04.02.2024 4 z 5

Z nejstřeženějšího vězení v kouzelnickém světě uprchl vězeň o kterém se tvrdí, že zabil desítky lidí bez znalosti kouzel, byl nejvěrnějším služebníkem největšího černokněžníka, zradil rodiče Harryho Pottera, kteří ho měli za přítele a teď míří do Bradavic dokončit úkol za svého pána a zabít tak Harryho. Jenže je to vážně pravda?

eliska9256
eliska9256
04.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Kniha byla opět dobrá, je asi pravda, že to prvotní nadšení, co jsem měla u předchozích, začíná lehce opadat. Jedním z důvodů je, že stále se autorka vrací k tomu, co se stalo dříve, což by možná tak nevadilo, ale věc, která mi začala trochu drásat nervy, byl fakt, že autorka pořád dokola v každé knize vysvětluje tytéž věci... Poté mi nějaké věci mi přišly příliš ukvapené. Takže závěrem - Kniha byla dobrá, námět také dobrý, ale už to na mě tak velký dojem neudělalo, ale to možná bylo i kvůli tomu, že každý koho znám mi o knize básnil, že je daleko lepší než ty předchozí. Kdybych si řekla, že je to pouze oddechovka, tak si myslím, že kniha by se mi líbila více.

1Cannis
1Cannis
04.02.2024

Po přečtení několika komentářů, už chápu, proč je tak vysoce hodnocená. Ale aby byla na prvním místě mezi nejlépe hodnocenými? To je fakt síla, jací primitivové se tady zúčastňují na hodnocení knih?!

StateOliver
StateOliver
02.02.2024 5 z 5

Třetí dobrodružství, Harryho, Rona a Hermiony. Na knize se mi nejvíc líbí nová postava Sirius Black. Je to výborná zápletka, že je to Harryho kmotr. Na knize je dobré taky to, že díky ní znám další kouzla.

Dinosaur
Dinosaur
10.01.2024 5 z 5

(SPOILER) (10/10!) Prostě nejlepší díl. Dozvídáme se hodně zajímavých věcí, post učitele obrany proti černé magii konečně získává kvalifikovaná osoba a ten plot twist na konci nemá chybu. Tichošlápek a Křivonožka jsou prostě nejlepší :)

Jinak nechápu relativní oblíbenost Snapea, za kterou nejspíše stojí filmy a charismatický Alan Rickman. Doteď se spíše choval jako pitomec, co šikanuje všechny, kdo nepatří do jeho koleje a třeba Nevilla je mi upřímně líto. Jeho záskok za Lupina byl taky alarmující a být ředitel Bradavic, tak ho asi rovnou vyhodím.

bear_girl
bear_girl
08.01.2024 5 z 5

Tato kniha mě natchla úplně nejvýce velmi napínavá přišlo mi ale divné že harryho kmotr ho bude chtít zabít a pak se na konec spřátelí.

slay_girl
slay_girl
07.01.2024 5 z 5

Úžasná kniha o Harrym Potterovi (pro mě jedna z nejlepších).
- napínavá
-vtipná
prostě skvělá:).

AmeQ
AmeQ
05.01.2024 5 z 5

Miluji knihy a filmy HP, je to hodně napínavé a hlavně u konce v té chroptící chýši. Doporučuji!!!

_wejunkaa_
_wejunkaa_
02.01.2024 5 z 5

Kouzlo, jaké má v sobě tento díl, pochopí pouze fanoušci Harryho Pottera. Kouzlo je v tom, že pravda a realita může být úplně jiná, než se zdá. Příběh nabírá obrátky přibližně ke konci knihy, kdy se pro některé znás objevují nové postavy. Nemohu toho moc napsat, neboť nechci prozradit žádný spoiler, a proto doporučím si knihu co nejrychleji přečíst. Díl si odnáší 5 z 5 hvězdiček a již nyní otevírám další část příběhu mladého kouzelníka, který toho má ještě spoustu před sebou.

CarolC
CarolC
31.12.2023 5 z 5

HP je klasika, ke kterému se snažím po letech vracet a zase si ho znovu přečíst. Nečtu ho tedy poprvé, ale je to už pěkná řádka let. Rowling je však skvělá spisovatelka, takže by mě to nenudilo ani v případě, že bych to četla 100x. Kámen mudrců byla pohádka, tohle už taková pohádka není, děj je temnější. Nemám ale nic, co bych vytkla. HP je prostě srdcovka.

Tituss
Tituss
30.12.2023 5 z 5

Harry už zasa o niečo starší a už sa dej viac preklápa z rozprávky na temnejšiu a vážnejšiu notu

Cassidy.L
Cassidy.L
26.12.2023 5 z 5

Za mne nejlepší díl ze série o HP

ariannpHm
ariannpHm
16.12.2023 4 z 5

Fajn knížka. Předchozí díly nemám rád, ale tento se fakt povedl. Je zde spousty věcí, co nejsou ve filmu, je to krásně napsané. Příběh mi poprvé sedl. 3.díl mě mile překvapil. 8/10

Tomk0
Tomk0
03.12.2023 5 z 5

Všem co viděli film a líbil se jim tak doporučuji přečíst všechny knihy Harryho Pottera, je v nich toho spoustu navíc, jak už to ostatně u knih bývá. 92%