Harry Potter a Fénixův řád

Harry Potter a Fénixův řád https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463877/bmid_harry-potter-a-fenixuv-rad-72h-463877.jpg 5 12505 702

Harry Potter série

< 5. díl >

Do Bradavic přišly temné časy. Po útoku mozkomorů na bratrance Dudleyho Harry ví, že Voldemort udělá cokoli, jen aby ho našel. Mnozí jeho návrat popírají, ale Harry přesto není sám: na Grimmauldově náměstí se schází tajný řád, který chce bojovat proti temným silám. Harry se musí od profesora Snapea naučit, jak se chránit před Voldemortovými útoky na jeho duši. Jenže Pán zla je den ode dne silnější a Harrymu dochází čas…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Harry Potter and the Order of the Phoenix , 2003


více info...

Amneris
Amneris
17.03.2024 5 z 5

Opět skvělý díl ze série o Harry Poterrovi. Tento díl jsem jako náctiletá nečetla, tak jsem na něj byla opravdu zvědavá. Oproti filmu je zde uvedeno mnoho zajímavých informací, které pak jako celek začínají dávat smysl ohledně Pána zla a Harryho. Na rozdíl od předchozích knížek tady není až tolik akce, ale to určitě ničemu nevadí :-)

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Pátá kniha v sérii poměrně dost klame tělem. Podle tloušťky jsem myslel, že bude přibližně stejně dlouhá, jako čtyřka, ale omyl, je daleko delší. Na rozdíl od zmíněného Ohnivého poháru, to ale není tak moc ke škodě. Ano, stále se vyskytují příběhové linky, které nikam nevedou, nicméně tady nejsou tolik do očí bijící. Přesto si myslím, že editoři mohli ještě trochu stránek ubrat.

Kladně hodnotím také postavy, které se v příběhu vyskytnou nově, protože přinášejí alespoň trochu svěžesti do velmi ustálených Bradavic. Líbí se mi, že Voldemort v téhle knize jedná jako správný padouch a ne jako chovanec Jedličkova ústavu, jako v knize předcházející.

Naopak ke sníženému hodnocení u mě velmi přispělo chování hlavního hrdiny. Ne, že by mi vadily jeho pubertální výštěky jako takové, ale spíše způsob, jakým se z Harryho pubertální floutek stal. To znamená lusknutím prstu mezi čtvrtým a pátým dílem. Myslím, že si autorka s tímhle přerodem mohla daleko více vyhrát, aby působil organičtěji.
Ještě dodám, že mi stále velmi vadí nekonzistence kouzelnického světa, kdy si autorka dělá zcela co chce, včetně toho, co bylo dříve popsáno jako nemožné a nakonec se vždy najde nějaké "kouzelné" vysvětlení. Určitě by sérii prospělo, kdyby existovala striktněji definovaná "pravidla" kouzelnického světa.

Celkově tentokrát solidní čtyřhvězda a nejspíš za mě po Vězni z Azkabanu druhý nejlepší díl série. Pořád je co zlepšovat.


lassse
lassse
25.02.2024 5 z 5

Tak jsem se tím prokousal a výborný. Nabralo grády a Umbridge je snad ještě větší s***ě než Voldemort.

Emik87
Emik87
18.02.2024 5 z 5

Když se dostane k moci slaboch a dá hodně moci sadistce, pak je průšvih ne jen u mudlů, ale i v Bradavicích. Docela chápu, proč lidi nenávidí víc Umbridgeovou, než Voldemorta. Výborně je vykreslená i atmosféra ve škole. Tenhle díl je prostě skvělý.

PájaHája
PájaHája
16.02.2024 5 z 5

Další skvělý díl série.

Kosta96
Kosta96
04.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Lord Voldemort se na konci předchozího ročníku vrátil. Jenže kromě Harryho, jeho přátel a profesora Brumbála tomu nikdo nevěří. Harry se tak kromě boje s nebezpečným černokněžníkem musí vypořádat i s hloupým ministrem kouzel a jeho sadistickou kolegyní, kterou poslal do Bradavic, aby co nejvíc znepříjemnila život všem, kteří znají pravdu. Na konci se Harry dozvídá důvod, který donutil černokněžníka zabít jeho rodiče, a pokusit se zabít i jeho samotného. Pomocí síly vůle a včasného zásahu profesora Brumbála prozatím svého soupeře zastaví. Ovšem pán zla uprchne a každému je jasné, že cesta k jeho porážce ještě bude dlouhá a bolestivá.

olívoil
olívoil
31.01.2024 5 z 5

Naprosto fantasticky napsaný další díl.......skoro 800 stránek, ale četlo se velmi dobře. Zařadila jsem si knihu do Dětské čtenářské výzvy 2023.
V knize toho bylo samozřejmě mnohem víc než ve filmu.
Další díl je na obzoru.

stanislav0373
stanislav0373
26.01.2024 4 z 5

Ačkoliv nejsem vyloženě "Potterhead", druhá půle série mě baví. Už to není ta milá pohádka, ale konečně se začíná trošku přitvrzovat. A jsem rád, že i přes skvělé zfilmování, má kniha o dost širší záběr...

Dinosaur
Dinosaur
24.01.2024 4 z 5

(8/10) Asi dobře, že tato série tak nějak akorát stárla se mnou, protože tohle mi už nepřijde jako četba pro úplně nejmenší. Tak třeba u scén s Umbridgeovou jsem měl dojem, jak když jsem místo Harryho Pottera z knihovny omylem vytáhl 1984 a ministerstvo kouzel vesele šíří dezinformace a ty, co mluví pravdu, označuje za lháře. V dospělosti mě takové čtení mrazí možná více, jak v těch patnácti, nebo kolik mi tenkrát bylo. I tak je to ale velice dobrá kniha, která ukazuje, že Harry rozhodně není neomylný a to horší hodnocení je čistě můj vrtoch za to, že se tu ke konci knihy stane něco, s čím se prostě odmítám vyrovnat. Bohužel až tak, že od tohohle dílu můj vztah k sérii prostě krapet ochladl a nikdy se už nedostal tam, kde byl dřív. Takže ten, co z dané události nemá doživotní trauma, si může jednu hvězdičku přičíst....

Shindo
Shindo
16.01.2024 4 z 5

Potter sa tu už definitívne vzdialil od rozprávkového sveta plného kúziel a naivity. Diel je o dosť civilnejší než predošlé, do hry vstupuje politika a x vedľajších dejových línií.

RMarkéta
RMarkéta
16.01.2024 4 z 5

Umbridgeová mě děsně štvala. Taková mrcha přímo k pohledání. Tupá, pokrytecká a zlá. Ta se Rowlingové opravdu povedla. Velmi dobře napsaná postava. Z dětí jsou puberťáci, což je samozřejmě logické. Proto se i tak chovají. To, že byl Harry chvilkami otravný, je přece normální. Taky si toho ve svém životě dost prožil. To by málo kdo ustál. Takže ho chápu. Paní spisovatelka má prostě talent na vykreslení postav. Příběh je zase o něco hutnější a temnější.

Niu
Niu
11.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Znovu přečteno: 10. 1. 2024
Je to trochu rozvleklejší a můj názor na Harryho se nezměnil - tady byl opravdu k nesnesení. Já osobně nemusím linku s obry a Drápem, i když mě k srdci dojímal ten dotaz Drápa na Harrg a Hermy. Co se týká Dursleyových a Umbridgeové - tohle bylo neskutečné týrání. Tuto knihu považuji za hodně temnou, nepříjemnou, ale považuji ji za přelom z pohádkového světa do světa zla i naděje. I když mám knihy dané série stále stejné, až po letech si víc všímám nesrovnalostí v překladech textu.

slay_girl
slay_girl
07.01.2024 4 z 5

Tento díl mi přišel až moc zdlouhavý a bylo tam moc emocí.
Na konci to bylo zase moc rychlý. Asi nejhorší ze série ale i tak tam byly scénky které mě zaujaly:).

_wejunkaa_
_wejunkaa_
02.01.2024 5 z 5

Tento díl je ze všech ten můj nejméně oblíbený. Proč? Je strašně zdlouhavý a trochu ošizeny v ději, ke konci knihy mi zase přijde, že je ukončen moc rychle. Určitě by se mi tam hodilo něco víc zajímavějšího a napínavějšího, ale zase nás to uvádí do rozpaků co se bude dít dál. Přesto si tato kniha odnáší 5/5 a už nyní listuji v další knize tohoto kouzelného příběhu.

Tituss
Tituss
30.12.2023 5 z 5

Obsahom najväčší titul knižnej sérii, často napínavá, akčná, kde aj politika vstupuje do už tak ustarosteného sveta H.P.

Cassidy.L
Cassidy.L
26.12.2023 5 z 5

K celé sérii se vracím, ale Fénixův řád je pro mne asi nejvíce bolestivý (co se týče emocí).

Dietwithstyle
Dietwithstyle
25.12.2023 5 z 5

Četla jsem asi po páté, s odstupem několika let. Člověk lépe pochopí, co se některým postavám odehrává v hlavě, když mu je 30 a ne 12. Pro celý příběh je to zásadní díl a napsaný je samozřejmě bravurně.

Hermiona419
Hermiona419
12.12.2023 5 z 5

milujuuuu!

HoFec
HoFec
06.12.2023 1 z 5

Pro mě velmi prázdná knížka, navíc má nejvíce stran že všech dílů, což se na ní evidetně podepsalo. Všechno se vleče, přitom se nic zajimavého neděje. Knížka mi připomínala klasický hollywoodsky film, několik linek mimo, které natahují čas, aby na posledních v tomto případě 150 stranách bylo něco zajimavého, co stejně skončí jak všichni očekávají. Vlastně se nestane až na jednu smrt nic, takže víme, že to samé bude i v dalším díle, aspoň že už není tak obsáhlý.

Tomk0
Tomk0
03.12.2023 5 z 5

Všem co viděli film a líbil se jim tak doporučuji přečíst všechny knihy Harryho Pottera, je v nich toho spoustu navíc, jak už to ostatně u knih bývá. 92%