Komentáře knihy Zatmění
SPOILER ALERT!!!
Tohle jsem podstoupil z povinnosti. Podle toho to také dopadlo. Průběh byl zajímavý a bavil mě, ale jakmile inteligentní padouch o sobě začal mluvit jako o geniálním, šlo všechno do kopru. Kdyby neměl prostředek k ovládání obětí ( trochu pohádka kde i čarodějnice, která by uvařila lektvar lásky z myších bobků, byla uvěřitelnější ), šlo akorát o standardně narušeného jedince, kterému to nějak vycházelo. Dělal jednu botu za druhou. Ale protože měl vysoké IQ, tak dokázal ze všeho vyklouznout, že. Třeba novinář, kdyby nebyl debil, tak si objedná svoje pivo. Kdo by si dal pivo, co mu objedná vrah? On byl vrah totiž geniální a uměl to dobře zahrát. A jak to uměl s Markusem Røedem. Úplně si ho namazal na chleba. Stačí, aby oběť vypila kouzelný lektvar a geniální padouch si s ní může dělat, co chce. Když toto přeskočím, nejvíc mi vadil ostřílený lovec sériových vrahů Harry Díra, který obvinil pomalu každého, s kým si promluvil. On ten Nesbø si vymyslel zastírací postavy, jen kvůli zmatení čtenářů ( potažmo vyšetřovatelů). Já, ale zmatený nebyl. Byl jsem z toho otrávený. Vůbec si nedovedu představit, jak by to vypadalo ve filmu. Tam by polovina lidí mluvila ze stínů a měnila by hlasy. Vlastně díky Harryho "vyšetřovacím schopnostem", mohl vrah vesele řádit dál. On vlastně vůbec případ nevyřešil. Ten případ se vyřešil sám stupidní premisou o lásce vraha k vysněné dotyčné. Tam už se z geniálního vraha stal opravdu už jen genitální blbeček. Vyústění, kdy si vrah (Nesbø) vymyslel, že ti dva půjdou pozadu a oni ho pak strašně napálili... no ty vole! To jako vážně? Naštěstí už to byl fakt konec. A co takhle nahodit udičku s týpkem, co nosí kolárek? Prosim, ne!
(SPOILER)
Sáhnul jsem si do podpaží, pak do svědomí a nakonec jsem usoudil, že opět sáhnu i po audioknize. David Matásek matasil a svůj hlas na nás vytasil. Jako vždy solidní práce a bez dalších debat jdeme k ději.
Tuto knihu ovládli paraziti. Tím nemyslím Harryho a jeho soukmenovce, tím nemyslím ani imigranty, ale skutečné parazity. Už jen ten nápad, i přes svou neuvěřitelnost, je skvělý.
Ta neuvěřitelnost ve mě trochu hlodala, ale snažil jsem se tomu nepoddávat a raději si knihu užívat a dobře jsem udělal. Co na tom, že geneticky upravené parazity by asi nebylo možné upravit pro lidský mozek do té míry, aby pak dokázali potlačovat strach, vyvolávat sexuální přitažlivost k hostiteli a nedobrovolně dělat věci, které by normálně nikdy neudělali.
Zajímavé totiž byly ty důsledky tohoto ďábelského plánu - třeba že se pak paraziti musí "sklízet" z těl obětí, což vede k těm nechutným scénám s očima, mozkem a kanibalismem. Řekl bych, že tentokrát to zavání až hororem s biologickými prvky. A to tu hraje Prim. A dlouho nemáte jasno, kdo je skutečný pachatel. Což už ostřílený čtenář této série trochu čeká - že to nebude hned ten první, na koho se zaměříme.
Je škoda, že se do seznamu podezřelých opět dostanou lidé z policejní branže. To už si člověk říká, že v Oslu jsou na těch pozicích samí šílenci. Ale nic se nemění na tom, že tohle byla jedna z nejbizarnějších a nejodpornějších metod vraždění, jakou kdy Jo Nesbø v sérii použil.
Chytlavé jak nestoudná ruka pedofila a nakonec vlastně v rámci možností i detailně promyšlené (i když samozřejmě až tak komplikované, že by se s tím dalo koukat za roh... či dva). Až je mi líto, že jsme u zatím poslední knihy série. Ale vypadá to, že kněží a motorová pila by ještě mohli někomu zatopit a vyloudit brzy další knihu z této série. Pokud vím, tak už se chystá... Těsím se na ni!
(SPOILER)
Průměrná holeovka. Dobré, ale ne tak, aby se to člověku vrylo pod kůži. Jak jsem to četla s velkým odstupem od dřívějších dílů, nechytala jsem se s hodně narážkami (hlavně Ráchel, Bjorn atd.). Detektivní linka záměrně hodně matoucí, myslela jsem si do posledních stran, že vím, jak to dopadne a že se Harry v příštím díle bude sžívat s novou rolí (ne že by k tomu neměl našlápnuto na své poměry dost dobře...)... a ono ejhle, autor mě tahal za fusekli. Ale čtivě a poutavě.
Hlavní vrahův motiv jsem odhadla celkem brzy, i když jsem z toho podezírala něco úplně jiného, trochu propracovanějšího, zoufalejšího, lidštějšího... a tím i zákeřnějšího. Skromně myslím, že jsem měla v kapse dobré alternativní rozuzlení :)) Hodně se mi líbila jedna z vedlejších linek, ta jemná a překvapivá.
Takže spokojenost. A snad bude ještě něco dalšího - v tomto ohledu se určitě rozšíření knihovničky bránit nebudu.
Konečně jsem se dostala k Harrymu a přečetla ho - co přečetla, doslova jsem proletěla stránkami. I když už je to 13. díl (a já doufám, že ne poslední, protože pokračovat by určitě mohl) tak se mi četl fakt dobře. Samozřejmě, že některé díly jsou fakt totální top, tak ale Harrymu to pořád pálí.
Když jsem to četla, tak jsem si říkala, co se asi honí v hlavě takovému spisovateli, že tyhle věci vymyslí a jsou tak spletité.
Moje hodnocení určitě není objektivní, protože Harryho jsem si fakt zamilovala:). Jo a tentokrát jsem vraha uhádla fakt brzo (ale mě se to vůbec málokdy povede, tak to byla spíš náhoda, ale i tak mě to potěšilo).
(SPOILER) Bavil mě způsob zlákávání obětí. Pokud bude další díl, s radostí si ho přečtu.
Po několika letech jsem se pln očekávání a strachu vrátil v ZATMĚNÍ k postavě HH a přiznám se, že po dočtení knihy se mi ulevilo, protože jsem si myslel, že Nůž (HH12) už vyčerpal potenciál této postavy. Nůž mně totiž nesedl, litoval jsem, že autor neukončil sérii u Žízně (možná i u Policie), nedokázal jsem se smířit s dějovou linkou, jak jí zde uchopil Jo Nesbø. O to víc jsem si užil Zatmění. Celý příběh jsem zhltnul během víkendu. Postavy Harryho, Katrine, Oysteina, Trulse nebo Auneho rozehrály příběh, od kterého se nedalo odtrhnout. Nevadilo mi ani to, že postavu Prima jsem odhalil tak brzy, protože jako celek mi příběh skutečně sednul.
Tak a je to. Na záver sa mi chce povedať, že som si takmer istá, že ďalšieho Harryho Hole by som už nezvládla. A to nie pre premieru napätia alebo intenzity, alebo brilantnosti autorskej invencie a Nesbovho majstrovstva. Skrátka bolo to krásne a bolo toho už dosť. A to píšem napriek tomu, že titul Krvavý mesiac, radím do tých najvydarenejších. S úľavou som prijala že Rakel nie je. Priznám sa, že jej prvok mi išiel na nervy. Akokeby odpadla polovica knihy. Tá polovica, ktorá v klasických detektívkach nebýva a pre mňa zahlcuje priestor určený, detektívnemu špekulovaniu, uvažovaniu, pátranie a podobne. A v tomto titule sa mi toho dostalo. Pekný príbeh. Dosť mi vadili anglické dialógy, prišlo mi to absurdné. Za tie dávam pol hviezdičky dolu, inak by to bol plný počet.
Poslední mé roky, které jsem se rozhodla trávit s Harrym, byly intenzivní - jak dlouho jsem se mu bránila, tak se mi teď s ním těžko loučí.
To, co předvedl Jo Nesbo v posledním díle za mentální gymnastiku, byl ovšem extrém. Na konci knihy jsem se musela až smát sama sobě, že jsem mu na ty očividný vějičky úplně naivně skočila. Ale bavila jsem se od začátku do konce.
Některé postavy od začátku série postupně zmizely samy, některé naopak dostaly prim až v posledních dílech, Harry se v tom všem furt nepřestal plácat a já si opravdu netroufám tvrdit, jestli by dál měl co nabídnout? Ovšem to, jak autor píše, je prostě masterpiece.
Je tu 286 (rozporuplných) komentářů, netřeba z mé strany dodávat nic navíc.
Nesbo a Harry Hole nikdy nezklame. Občas mě napadá, jak moc jsou některé teorie vedecky podložené a jak moc přitažené za vlasy (střevní stavy jako vábnička obětí atd.). Celkem ale potěšil konec a překvapivé rozuzlení, které jsem nečekal. Za mě si série drží kvalitu.
Harry se vrací z Los Angeles, kde se snažil zapomenout na své noční děsy a k tomu používal v plné míře alkohol. Přistoupil na vyšetřování vražd dvou mladých dívek, aby získal patřičný finanční obnos, kterým by mohl splatit dluhy své kamarádky. Na všechno měl deset dní. Osobní život, přátelé a částečně i alkohol se prolínají s vyšetřováním vražd. Knížka celkem čtivá, ale ty nejlepší díly už má Harry za sebou . Nejvíc se mi líbila Červenka. Zatmění mi připadá nereálné, hodně přitažené za vlasy a místy až nechutné.
V každém případě držím Harrymu prsty, aby jeho předsevzetí vyrovnat se s alkoholem vydrželo, ať už se v jiných oblastech rozhodne, jak mu to bude vyhovovat.
Tohle bylo dobrý, zajímavý úvod, Harryho nový tým, tahle kniha dodala sérii konečně nový impulz.
Co k téhle sérii stále psát? Jeden by se stále opakoval: opět chytlavě napsané, čtenář opět tahán za nos, opět až zbytečné explicitnosti a překombinované zápletka, ale to vše rádi odpustíte, protože vás to neskutečně baví a těšíte se, jak se to celé ještě 4x zašmodrchá a následně nějak hořkosladce dopadne. Lahůdka
Jø tohle Harry umí. Prdon Jø;) Prostě napsat detektivku, která se nejenom dobře čte, ale hlavně dokáže výborně vypíchnout to důležité, to skryté za pointou. No a pak taky tady ještě zbývá ta pěkná zapeklitě zapletená zápletka...4*
Napínavé, s mnoha filozofickými úvahami o životě. Někdy velmi drsné, až nechutné při popisu kanibalismu. Přečteno anglicky [KILLING MOON; Penguin Random House, 2023]. Jen drobnost k CZ/SK názvu knihy [Zatmění / Krvavý mesiac]: oba "místní překlady" neodpovídají ani originálnímu titulu, ani titulu v EN, což je kapku matoucí. To samozřejmě nesnižuje kvality tohoto perfektního thrilleru :-).
Jako vždy moc dobré, drsné , napínavé do samého konce. Můj tip na vraha opět nevyšel:-)
Velmi povedené čtení, po dlouhé době starý známý detektiv a napětí krásně gradovalo. I přes několik tipů na vraha to byl nakonec někdo úplně jiný. Rozhodně doporučuji.
Pokaždé, když se Harry Hole probudí s kocovinou v náhodném městě tisíce kilometrů od Osla, říkám si, že mě zase čeká ten samý příběh. Nesbø mě přesto zatím pokaždé dokázal překvapit a nebylo tomu jinak ani u Zatmění. Práce s napětím je opět úžasná. Další důkaz o tom, že detektivka nemusí být nutně uvěřitelná. Jeden z nejlepších dílů série.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
| 2015 | Policie |
| 2019 | Nůž |
| 2020 | Království |
Externí recenze
- Dala jsem další šanci Harrymu od Nesba a Zatmění si užila na výbornou / Jana Modřínová
- Harry Hole na volné noze / Vojtěch Matocha, iLiteratura.cz
- Harry Hole ještě žije! / Alena Badinová, KLUBknihomolů.cz

81 %

Detektiv Hole mě opět nezklamal i jeho v pořadí 13.případ dopadl dobře a nebylo nouze o napínavé a překvapivé rozuzlení.