Komentáře knihy Sněhulák

andrii24
18.06.2026

Kdeže něhy, prvosenky jarní jsou... Smělý "stěhovák" zloby zamrazí, až zamrzí hříšné stud(n)y. Uhelný vlasec už stahuje hrdlo ženy.

Trana
01.06.2026

Druhý a poslední Nesbo. Neskamarádili jsme se. Ještě depresivnější než Netopýr. Překombinované zvraty, několik falešně obviněných. V osobním životě jede Hole jak na horské dráze, chvíli dobré, chvíli na nic. Což je možná reálné, ale tady mi přišlo, že to autor dělá až moc na sílu.

Syphoon
23.04.2026

Mrazivá atmosféra od začátku do konce a to doslova. Sněhulák, coby znamení smrti, tady funguje víc než dobře. Nesbo má dar, kdy si čtenáře celou dobu motá kolem prstu a vodí kolem dokola. Přitom jsem byl přesvědčen, že tuším kdo je vrah a to hned několikrát a nakonec je vše stejně jinak.

Kunafix
30.03.2026

(SPOILER) Pustil jsem se do další audioknihy ze světa Harryho Holea a smlsnul jsem si nejen na obsahu, ale i na zdařilé interpretaci od Davida Matáska.

Nejdříve se seznámíme s novou kolegyní Katrin Brattovou, když ta poslední to naposledy odnesla s takovou velkou osobní ztrátou. Postupně o ní zjišťujeme zajímavé okolnosti a rozhodně se jedná o jednu z nejzásadnějších postav celého příběhu, když vyjde najevo i její osobní motivace.

Ale minulost nezůstane neposkvrněná ani na poli vztahu Harryho s jeho (bývalou) láskou Rakel. Ta si sice najde nového přítele, ale na Harryho stále nemůže zapomenout. Je to chyba? No... to zjistíme... ale že až taková chyba?! Hustý! Tady je vidět, jak se nevěra nevyplácí.

Sněhulácký vrah je zdatný soupeř - nejen, že se nebojí si s oběťmi vždycky pěkně pohrát (a to dost brutálními způsoby), ale taky nám nejdřív předhodí několik alternativ pachatelů, než se dobereme k tomu pravému. A nakonec je nám odhalena i jeho psychika a motivace. Šílenec. Šílenec, který tu pilku použil zcela nezamýšleným způsobem. Co nám odhaleno není, jsou jeho bradavky, protože je nemá, chch. Zajímavý lékařský jev, ale nutno dodat, že je to extrémně vzácné a nemusí to být dědičné.

Musím říct, že zatím je to v sérii jedna z nejlepších knih. Máme tu všechno, co je potřeba a nechybí ani pořádná dávka napětí.

Kšandy
21.03.2026

Četla jsem více knížek od tohoto auta a zatím jsou si velmi podobný. Vždy jde o život ženě, která je mu nějak blízka. První část knížky byla nic moc. Druhá část byla za mě zajímavější.

Malikam
26.02.2026

Já úplně nechápu ty nadšené recenze. Kniha je tak překombinovaná, zápletka příliš vykonstruovaná, neuvěřitelná...
Četli jsme s dětmi sérii o doktorovi Proktorovi a je pravda, že i tam jsou ty zápletky šílené. Ale beru to jako fantazii pro děti. Tady jsem čekala detektivku, která by měla být jakž takž realistická.

AnettTheCat
20.02.2026

Průměrná detektiva. Místy je děj až zbytečně natahovaný a zdlouhavý.

weny1
18.02.2026

Spasitel je napínavý a temný severský thriller, který vás vtáhne od první stránky. Jo Nesbø mistrně buduje atmosféru, dávkuje napětí a nabízí chytrou zápletku plnou nečekaných zvratů. Detektiv Harry Hole je zde opět výraznou a lidsky uvěřitelnou postavou. Skvělé čtení pro fanoušky kvalitních kriminálek.

aneta7370
07.02.2026

Má první kniha od Jo Nesba a určitě ne poslední. Z počátku jsem byla vcelku zmatená z množství postav, ale není to nic na co by si člověk nezvykl. Příběh byl brutální a velmi originální.

Merlin_CZ
05.02.2026

tohle byl zatím asi nejlepší díl.
Paráda.

Jehli.7
31.01.2026

Kniha Sněhulák se mi líbila hlavně proto, že byla velmi napínavá a měla temnou, mrazivou atmosféru, která se k příběhu skvěle hodila. Děj mě bavil od začátku do konce a často jsem přemýšlel, kdo je vrah. Autor postupně odhaluje jednotlivé stopy a příběh má rychlé tempo, takže se kniha dobře čte a nenudí. Některé části byly hodně napínavé a místy i trochu děsivé, což je pro detektivní žánr typické. Hlavní postava Harry Hole je zajímavá tím, že není dokonalý a má své osobní problémy, hlavně se závislostí na alkoholu. Díky tomu působí realisticky a čtenář mu může fandit. Líbilo se mi, že kniha není jen o vyšetřování vražd, ale ukazuje i vztahy mezi postavami a jejich minulost. Příběh mě donutil přemýšlet nad tím, jak mohou chyby z minulosti ovlivnit život člověka. Celkově knihu hodnotím dobře a doporučil bych ji všem, kteří mají rádi napínavé kriminální příběhy a nevadí jim temnější témata.

TGC
15.01.2026
TGC

Ještě že jsem se nejdřív nepodíval na film! Ten je naprosto zpackaný. Naopak kniha z kategorie "jedním dechem". I proto jsem se pak na film podíval, ale kontrast vůči knize už těžko mohl být větší. Knize tedy dávám přesný opak hodnocení, které bych dal filmu - ten by dostal 10 %...

Hrošanda
11.01.2026

Jedna z mých prvních detektivek. Četla jsem to s napětím, dost mě to bavilo. Kniha zůstala v knihovně, ráda přečtu znovu.

Mike99
06.01.2026

(SPOILER) Tak to bylo dost komplikované a propletené, takové příběhy jsou sice náročnější na orientaci a schopnost udržet všechna jména případných obětí, ale mám je rád i za cenu, že se občas kvůli nim vracím při čtení zpět. Autor nás pěkně vodil po slepých kolejích, na tohoto vraha jsem ani náhodou nepomyslel. Mile mě překvapilo chování velitele Hagena, tak mu snad vztah s HH vydrží v přijatelné rovině.
Normálně dávám 5 *, ale za ten nereálný konec (sedět a udržet se na polo rozteklém sněhulákovi se smrtící smyčkou na krku a přesto přežít) jednu beru dolů. Ale za ten konec / přežití jsem byl samozřejmě rád.

Perlička na konec, knihu jsem přečetl za pár vánočních dní, a během nich i u nás v nížině napadlo cca 6-7 cm letošního prvního sněhu dostatečného na postavení sněhuláka. Zahradu jsem hned zkontroloval, naštěstí tam žádný nestál. :-)

ZdenaPolackova
27.12.2025

Skvělá zápletka. Kniha je lepší než film.

Aghatte
27.12.2025

(SPOILER) Nedočteno, nehodnotím.
Skončila jsem u scény, kdy na hlavu sněhuláka byla položena hlava zavražděné ženy.
Tak to vážně nedám.
Pachatel měl zřejmě trauma z dětství, soudě dle první kapitoly. Ale nechci už o tom ani slyšet. Fuj, a to existuje film? Bože, tak to bych tedy vidět nechtěla.

postrach
18.11.2025

Nejprve jsem se dvakrát podívala na film.Za mě zatím nejlepší,co jsem od něj četla.

DaViD_082
14.11.2025

Motiv i identita vraha autor po hříchu nechtěně vykecá hned na začátku a na následujících cca 550 stranách využije/zneužije snad všechna klišé severské kriminálky. Zároveň má však cit pro atmosféru a postavy, takže u mě to má více než dobré.

LadyWalsh
10.11.2025

Takhle ledově svěží záležitost umí rozbít i ten nejtužší zimní stereotyp, protože kdo by si pomyslel, že zamrzlá krása může být zároveň tak strašidelně návyková a přitom vás držet v napětí, aniž by vám mrzly prsty. Čtenářská duše si tu najde svoje místo mezi sněhovými vločkami a tajemstvím, které se pomalu rozplétá jako zimní šála po dobrém čaji, a přitom nechybí ten správný mix ledové hrůzy a jemného humoru, co vás udrží ve střehu, i když se venku třeští mráz. Když už myslíte, že jste všechno prokoukli, přijde zima s dalším překvapením, která vás chytne za srdce a nehodlá pustit. A přes to všechno je to taková ta zvláštní kombinace mrazivé krásy a zábavy, co vás přesvědčí, že i zimní večer může být plný ohně a adrenalinu. Jediný problém může být fakt, že po dočtení začnete podezřívat sněhuláky ve vašem okolí z nejednoho tajemství. Kdo by čekal, že led může být tak zábavný společník? Určitě must-read pro všechny, kdo mají rádi zimní náladu s kapkou napětí a špetkou ironie.

Misoso
06.11.2025

Odporúčam, všetkými desiatimi, obzvlášť, keď sa kniha reálne odohráva v obdobi novembra, je to i tématické a čítateľ sa s postavami jednoduchšie zžije. Obsahovo mi táto kniha prišla najlepšia (najmä pre tú napínavosť v druhej polovici knihy). Okrem hlavnej linky, sa však v knihe nachádza i druhá nemenej podstatná, osobná linka. Tento prístup sa mi u autorov páči, keďźe vyšetrovatelia nepôsobia plasticky alebo ako workoholici. Som zvedavý na ďalšie prípady Harryho Hoolea rovnako, ako aj to, ako dopadne jeho osobný život.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi