Komentáře knihy Nůž

Kunafix
07.06.2026

(SPOILER) Vloudilo se to ke mě opět jako audiokniha a ta se povedla (jako je už v této sérii zvykem). Na přednes Davida Matáska jsem se těšil - čte to tak správně chlapácky a hodí se to k těm severským osudům. A ty tentokrát uštědřily pěkné rány!

Harry svým typickým způsobem bojuje s vnitřními démony, protože jeho život se ke špatnému obrátil. A sere se to všechno i dál, až je mi z toho smutno a ve vzduchu se pohybuje pochmurno. Nejen, že ústřední oběť je ta nejvíce bolestivá, ale i odhalení pachatele bylo tak absurdní, že jsem tomu nemohl uvěřit. Neříkám, že to bylo vyloženě špatně, ale jakoby Nesbo už nevěděl, co jiného ještě vymyslet, aby to čtenáře překvapilo.

S tím jde ruku v ruce to, že jsem tentokrát hodně věcí předvídal, a to jsem se ani nemusel moc snažit. Trošku na sílu již působí fakt, že se zločiny zase odehrávají mezi příbuznými, přáteli a policejními kolegy.

Líbila se mi dějová linka kolem prasečkáře a rozsévače jménem Swein "Snoubenec" Finne, který se mihnul už v předchozím díle. A že je to oprávněně zhovadilej parchant, o tom se nemusí moc diskutovat. Jeho znásilňovací technika a psychický nátlak je noční můra každé (plodné) ženy.

Zdá se mi, že postupně v této sérii má čím dál větší roli nějaká hudba. Pomalu už by se z toho dal vytvořit nějaký knižní soundtrack. Ten bych si sice nepustil, ale ty popkulturní odkazy mě baví. A taky mě bavil celý Nůž. Sice nedostahuje takových kvalit, jak některé předchozí, ale pořád je to kvalitní kniha.

Andulino
20.02.2026

(SPOILER) Ano, další díl série jen potvrzuje to, co si myslím už delší dobu: Nesbø je génius.

Už po první stránce jsem byla zpátky doma. Ten pocit návratu je u téhle série téměř fyzický – znám rytmus vyprávění, znám temné ulice Osla, znám i vlastní napětí, které se mi usadí v těle, jakmile se na scéně objeví Harry. A pro mě to není jen literární kulisa. Byla jsem v Oslu, stála před domem, kde podle knih Harry bydlel, a procházela ulicemi, kde se příběhy odehrávaly. Realita se tam zvláštně propojila s fikcí – a od té doby je pro mě Harry ještě skutečnější. Po tolika společných cestách předchozími díly jsem si k němu vytvořila vztah, který už dávno překročil hranici běžné čtenářské náklonnosti. Je to loajalita.

Harry Hole je prostě láska. A jako u každé velké lásky jsem ochotná přimhouřit oko nad jeho excesy. Objektivně jsou často za hranou. Objektivně by si zasloužil tvrdší soud. Ale komu jinému bychom měli fandit než právě jemu? Harry je zlomený, sebedestruktivní, tvrdohlavý – a přesto, nebo právě proto, lidský způsobem, který bolí.

Čtení je opět neodložitelné. Tentokrát je však vyšetřování pro Harryho tím nejbolestivějším, co může zažít. A to mě jako čtenářku zasahovalo víc než jakákoli brutalita činu. Od začátku mi bylo jasné, že první, zdánlivě nejlogičtější řešení nemůže obstát – to by bylo na Nesbøa příliš přímočaré. Jenže když se rozpadla i druhá varianta, začala jsem si uvědomovat, jak rafinovanou partii s námi autor hraje.

Je to brilantní manipulace s očekáváním. Neustále nám podstrkuje nové podezřelé, náhodné stopy, falešné jistoty. Přesto jsem po celou dobu věřila, že Harry čin nespáchal. Ne proto, že by to bylo nemožné – ale proto, že jsem mu věřit chtěla. A možná právě tahle moje potřeba víry byla součástí autorovy hry.

Skutečný vrah a celé odhalení pro mě byly doslova mindfuck. Ten moment, kdy si uvědomíte, že vám něco uniklo – a přitom to tam celou dobu bylo. Tohle Nesbø umí s chirurgickou přesností. Rozuzlení samotné Harry vymyslel skvěle, ale v příběhu zůstává až nepříjemně mnoho lidí, kteří by pravdu měli znát. A to ve mně zanechalo jemné mrazení.

Zůstává otázka, jak padla kostka a co se bude dít dál. A přestože se objevují spekulace o konci série, podle všeho by to neměl být poslední díl s Harrym. Upřímně? Ulevilo se mi. Možná bych měla být statečnější čtenářka a umět se rozloučit. Ale zatím nechci.

Ano, poohlížím se i po dalších knihách autora. Vím, že budou skvělé. Ale na Harryho… na toho prostě nikdo nemá. A možná je to tak v pořádku.

král013
15.02.2026

Naprostá pecka. Harry Hole opět nezklamal.

vybusna
31.01.2026

do poslednej knihy série o HH sa budem musieť prinútiť....ak pre nič iné, tak preto, aby som s čistým svedomím mohla povedať....chvalabohu.

Emberize
22.01.2026

(SPOILER) Nesbo soutěží o nejnepravděpodobnějšího padoucha? Jsme takového činu schopni všichni?
Pocitově nejsmutnější díl. Skvělé zakončení.

Hotovson
08.01.2026

A je to tu zase! Chudák Harry! Asi neznam detektivní sérii nebo vůbec sérii všeobecně, kde by autor dával hlavnímu hrdinovi takovou bídu. Asi je to tady trademark, a přestože je to už 12. knížka s HH, nějak jsem si na to furt nezvyknul.

Dopadlo to tady dobře? Těžko říct, na to si musí každej odpovědět sám. Konec každopádně napovídá, kam se Harry vydá dál, ovšem co ho tam čeká a nemine, kolik dalších jizev na těle a na duši si odnese, kdo ví. Vypadá to, že to bude příběh poslední a uvidíme, jestli bude třináctka pro Harryho nešťastným číslem nebo to dopadne úplně jinak?

radek3515
02.01.2026

Moje druhá kniha od Jo Nesba a prvni s Harrym Holem. Očekával jsem kvalitní příběh a zajímavé rozuzlení a ten jsem dostal.

Micandy
02.01.2026

Tohle bylo me seznameni s autorem, jsem trochu zklamana. Prislo mi to dost natahovane a nektere souvislosti tezko uveritelne. Klidne to mohlo mit o 150 stran mene. Mam uz nacteno par detektivek od jinych autoru, ale z tohodle nejsem nijak odvarena.
Prilis mnoho postav, tahle vypravecske texty, mela jsem problem udrzet pozornost. Autor asi nebude pro kazdeho.

TheDoll
30.12.2025

Moje druhá knížka od Nesba. Předtím jsem četla jen Žízeň. Těšila jsem se na další vývoj hlavně dvou postav - Harryho a Katrine. A to jsem dostala! Závěr jsem vůbec nečekala. Často už jsem vytrénovaná a poznám předem, kdo je padouchem. Ale tady? To mě vůbec nenapadlo. Určitě budu v sérii pokračovat.

Till77
15.11.2025

Třetí kniha od autora, tahle zatím nejslabší z přečtené trojice

Filomena1961
24.10.2025

(SPOILER) Předposlední díl HH - drsný, vražda Ráchel, nechybí láska, nenávist, osamění, smutek, bolest jak psychická, tak i fyzická, nevěra, zrada blízkého přítele. Opětovné tonutí Harryho v alkoholu značky Jim Beam už mi začlo lézt na nervy a na scéně se objevil zločinec Swein Finne, který podniká ve svém věku neuvěřitelné akce. Kniha je čtivá, ale ... Množství situací se do dvanáctého dílu opakuje, takže jsem už předvídala, jak se budou další události vyvíjet. A pak mi přišly nereálné situace v souvislovsti s vraždou Ráchel, hlavně jak vrah přenáší totálně sjetého Harryho na místo činu a také tajemné přemísťování Finna, působilo neskutečně.

NikolaKhun
07.10.2025

Jako vzdy mi trvalo se do knizky zacist. A tentokrat mi prisel dej i trochu prekombinovany. Urcite me rozuzleni pripadu prekvapilo, ale poslednich asi 150 stran se uz dost tahlo. Tento dil s Harrym mi uplne nesedl.

uxor
06.10.2025 audiokniha

(SPOILER) Nedoposloucháno, nehodnotím.
Vražda Ráchel, věčně opilý Harry ( ten by v reálném životě měl játra jako kámen a mozek na kaši), směr vyšetřování ukazuje na vraha ( ach jo) a jeho motiv, u toho nechci být.
Tomu se říká zabít dvě mouchy jednou ranou. Proč???

Drmolící fofrčtení bez emocí, vlastně celé jedna věta, mi na druhou stranu pomáhalo s usínáním při pásmové nemoci.
Já vím, že čas jsou peníze, ale poslechla jsem si v poslední době hodně audioknih a tohle opravdu byla odfláknutá práce.
Panu Čermákovi Voxi nenašlo důstojného náhradníka.

amenufus
16.09.2025

Trošku kostrbaté, ale rozuzlení překvapilo!

mpb1913
04.09.2025

No hele nebylo to úplně ono, trochu mi přišlo, jako by si autor v této sérii potřeboval už udělat revizi postav a vztahů a zkusí to v příštím díle kopnout zase jiným směrem. Trochu mě to tentokrát nebavilo.

kaca1530
16.06.2025

(SPOILER) Ajaj. Další obětování oblíbené postavy. Tím nemyslím oběť jako takovou (ta už si o to koledovala dlouho), ale vraha. Doufala jsem v jednu šťastnou rodinku téhle série, se kterou by to dopadlo dobře.

bookemma
28.05.2025

Uf, to byla depka od začátku do konce, a já vlastně nevím, jsem z toho dost rozpačitá. Pasáže, kdy se snaží HH uchlastat k smrti, mi nic moc neříkají a v tom okamžiku mi je ten člověk bytostně nepříjemný. Ale pak to vyvažuje jeho pohotový mozek.

Mimochodem, došlo vám někdy, jak těžké musí být, být alkoholikem v Norsku? :D Je to tam zmíněno tak hezky mezi řádky, třeba "Je neděle, dneska alkohol nekoupíš". Takže ho obdivuji spíš za to, že pořád tak chlastá, a stále ještě žije...

willy9203
05.05.2025

Upřímně mě ty části detektivek, kde Harry Hole jen bohapustě chlastá, obtěžují. A tady jich bylo zase dost. A ačkoli by to byla jinak docela povedená zápletka, i ten cíl vraždy považuji za dost otřepané klišé. Tak jsem ubral z jinak dost povedené knihy dvě hvězdy.

Adriane
24.04.2025

Za mě nejlepší díl ze série (samozřejmě ještě uvidíme co ten další). Snad jsem byla z knížky i nervózní chvilkami, protože Nesbø se s tím opravdu nemazlil. Jak už bývá zvykem, tak na vině byl někdo úplně jiný než jsem myslela a to jsem měla dokonce více tipů. Nesbø to umí prostě..a Harry taky.

MíšaS.
08.04.2025

(SPOILER) Za tento díl Nesbøho nesnáším. Proč, proč a rovnou dvě postavy???? Samozřejmě chápu proč, co a jak, ale proč to JN udělal? Nesnáším ho!!!!
Tak teatrálnosti a patosu bylo dost, teď vážně.
Za mě to bylo trochu překombinované, trochu zmatené, ale viník mě doopravdy překvapil, sázela jsem na jinou osobu.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi