Komentáře knihy Nemesis
Takový typický příběh HH, tentokrát zasazený do prostředí Osla. Má dvě vývojové linie, které se zajímavě proplétají. Zápletka sice složitá, ale děj je napínavý a rozuzlení překvapivé.
Napínavá severská detektivka s promyšlenou zápletkou a temnou atmosférou. Příběh s detektivem Harrym Holem udržuje čtenáře v neustálém napětí a překvapuje nečekanými zvraty. Autor skvěle pracuje s psychologií postav i detailem policejní práce. Jde o čtivé a poutavé krimi, které si fanoušci žánru rozhodně užijí.
(SPOILER)
Protože jsem věděl, že audiokniha je zkrácená a formou dramatizace, nenechal jsem nic náhodě a nejdřív se vrhnul na papírovou knihu a strašně moc mě to bavilo a byla to radost číst.
Přesto jsem si potom pustil i to audio zpracování, ve kterém se vyskytuje asi tak 20 interpretů (Igor Bareš v roli Harryho) a musím se k tomu také vyjádřit. Po technické stránce je to vynikající - jak jednotliví interpreti, tak zvukaři/ruchaři odvedli mistrovskou práci a je lahoda to poslouchat. Ovšem jen s podmínkou, že víte, o co tam jde. Je to totiž ochuzeno o tolik knižních detailů, že dialogy složené z přímých řečí ukrajují podstatnou část knihy - a to je atmosféra. Nevědět, jak to vlastně všechno bylo a neznat ten děj, jsem ztracený. Je tam prostě hodně postav a hodně hlasů a špatně se v nich orientuje, stejně jako v situacích a místech, kde se co odehrává.
A nyní se můžeme věnovat knižní verzi. Musím pochválit spisovatele, jakým stylem píše. Vše je krásně srozumitelné, jazyk přirozený a nejsou tam zdržující zdlouhavé odbočky někam ke zbytečnostem a tak to mám rád (narážím na to, že jsem poznamenaný několika knihami od Stephena Kinga, u kterých na podobné věci nadávám). Styl je jedna věc a druhá je děj samotný.
Ten je rozvrstven na několik různých úrovní - v první řadě vyšetřování přepadení banky a pak vražda Harryho bývalé milenky. Že se v jednu dobu objeví dva nesouvisející případy, se kterými je úplnou náhodou spojena postava tajemného Raskola, to mi moc rafinované nepřišlo. Ale postava je to skvělá a doufám, že se s ní ještě v dalších knihách potkáme. Je vidět, že Nesbø nezná české Romy, protože jinak by z Raskola neudělal takového geniálního zločineckého kmotra, který ovlivňuje kriminální scénu i zpoza mříží, chch. Pak tu ještě máme taky okrajová témata jako soudní spor o dítě v Rusku, nějaké to cestování po světě a opětovné začlenění zákeřného Waalera.
Líbily se mi postavy staré známé, ale i ty nové, jako třeba kolegyně Beáta, která má schopnost zapamatovat si každou tvář, kterou kdy v životě viděla. A jinak těch vedlejších (jednorázových) postav je tady docela dost a každá z nich má bratra nebo otce nebo manžele/manželku/milence/milenku a je to dost komplikované si to všechno hlídat a neztratit se, obzvláště když to dost přeskakuje mezi jednotlivými dějovými linkami.
Ale právě ta různorodost se mi líbí. A taky to, jak je to promyšlené. Člověk si už už myslí, že je něco vyřešené, ale pak vyvstane něco, co to překroutí úplně jinak. Ale i když to pořád dává jakž takž smysl, moc se mi nechce věřit tomu, že někdo naplánoval tak složitý plán, který mu nakonec přesně vyšel bez dalšího přičinění. Je to prostě nakonec celé nějaké překombinované.
Ale i tak jsem si knihu vlastně užil, takže spokojenost.
Prvé 2/3 za 5 hviezd. Príbeh je napísaný pútavo, Hole je sympoš, atmosféra vynikajúca. A potom prišli zvraty...Asi by som nemal byť prekvapený, kedysi dávno som čítal Snehuliaka a tam bol postupne podozrivý (vlastne ani nie podozrivý, policajti si boli zakaždým istí!) hádam každý občan Nórska, ale tu ma to naozaj iritovalo. Zvrat za zvratom, tváriaci sa náramne chytro, no v skutočnosti som si zakaždým myslel o tých policajtoch len horšie a horšie. A ten motív v príbehu Anny, na ten je škoda aj komentára, detské rozprávky sú uveriteľnejšie. A ako som sa dočítal, tento štýl je Nesbovi vlastný, takže Adieu, Nesbo!
Hodně našlapaný děj, napínavý, místy děsivý... Harry se nenudí ani chvilku a my s ním.. Trochu se bojím, že poklidná idylka, která je na konci vykreslena, nevydrží.. Harry mě baví a těším se už teď na další díl!
Začala som od prvej knihy série, teda toto je štvrtá v poradí. Bola o niečo iná, ako tie prvé tri. Bola v prvom rade kratšia a menej zamotaná a menej postáv a menej komplikácií a to sa mi páčilo. Niežeby sa mi nepáčili tie pred tým. Osobne som potešená, pretože som si tak nejako na začiatku zatipovala ako by to mohlo byť...minimálne jedna situácia a tá mi nakoniec vyšla.
Myslím, že toto byla moje první kniha od autora a po ní se strhla lavina. Musíte mít náladu a žaludek a pak se vám to bude tak líbit. Jedny z nejlepších detektivek.
Na knihu jsem narazila náhodou a řekla si proč ne. Určitě mě ujistila v tom, že si chci přečíst další díly a že začnu hezky od začátku (první díl už leží na nočním stolku). Nesbø píše skvěle a ví, co čtenáře baví! Děj byl napínavý od začátku do konce a zápletka byla opravdu promyšlená.
Mezi negativa pro mne patří to, že jsem se někdy v dějových liniích a postavách ztrácela a závěr knížky mi přišel oproti zbytku trochu odfláknutý. Nečekala jsem a trochu mě zklamalo, že hlavní zápletky budou mít takové rozuzlení.
Nemesis je bohyně pomsty - a také jméno uměleckého díla, jež mělo být vrcholem tvorby bývalé lásky Harryho Holea. Alespoň tak mu to jeho bývalka Anna popisovala předtím, než u ní byl na večeři - a ona zemřela. Paralelně s tímto úmrtím pak policie v Oslo řeší několik loupežných přepadení bank, z nichž hned to první skončilo taktéž úmrtím pracovnice banky. A obě tyto paralelně běžící dějové linie se v určitém bodě protnou - a samozřejmě to bude za přispění Harryho.
Tento díl je opět velmi čtivý, napínavý a plný zvratů a čtení svým způsobem čtenáře jednoduše musí bavit. Jenže tentokrát Harry doslova a do písmene lítá během vyšetřování ode zdi ke zdi a pokaždé si o tu zeď nabije ústa (byť to tak třeba zkraje nevypadá). V konečném důsledku je tak vykreslen nejen jako recidivující notorik, ale i pořádný blbec. To ale není to hlavní, proč mi tento díl "nesedl"; jde o to, že těch zvratů je už jednoduše příliš mnoho. Celý děj už je překombinovaný a vyhnaný do krajnosti, což je samozřejmě na úkor jeho uvěřitelnosti - a důvěry čtenáře v úroveň dalších dílů, jež autor teprve chystá.
Jako čtení na dovolenou je však i tento díl velmi dobře použitelný.
Bylo to překombinovaný, ale hádám, že nejsem jediná, kdo právě proto ty severský detektivky čte.
Tuhle sérii doporučuju lidem, kteří mají těžší období, protože je jisté, že Harry Hole bude mít vždycky horší den jak vy.
Po pár kapitolách už je vám jasné, kdo je vrah a víte jak se co stalo, stejně jako Harry, jen aby se ke konci knihy vše otočilo a vám je najednou jasné, jak jste byli úplně mimo, stejně jako Harry. Harry, který dělá jednu chybu za druhou a vás to neskutečně štve a přemýšlíte proč vás knihy s ním tak baví. Možná proto, že jsou napínavé. Nebo proto, že se dobře čtou. Ale spíš je to proto, že máme Harryho prostě jen rádi.
Příběh je přehnaně složitý, ale vysoké hodnocení dávám za dramatizaci - poslouchala jsem to jako audio, a ta je naprosto vynikající. Igor Bareš jako Harry Hole, to je bomba, i ostatní hlasy, Matásek, Kaiser, prostě výborné. Škoda, že těch dílů takto nebylo natočeno víc.
Že to ten Harry musí vždycky tak domotat. Nikdy to není verze A ani verze B. Aspoň že tam tentokrát nebyl tak depresivní konec jak obvykle.
Tak hurá, konečně to má šmak, po 3 předchozích horších knihách.
Zápletka už je konečně víc rozmanitá, příběh vtáhne do děje a konečně se fakt něco "děje"
Tak konečně už mám se vrhnout na další díl série
Zapletka mela docela potencial, ale bohuzel nevyuzity. Dej byl v prubehu stale neuveritelnejsi az k paradoxne predvidatelnemu konci. Po Cervence docela zklamani, pro priste by trocha realismu neuskodila.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
vraždy thrillery napětí norská literatura severské krimi norské detektivky psychologické thrillery Oslo (Norsko)Jo Nesbø také napsal(a)
| 2012 | Sněhulák |
| 2013 | Netopýr |
| 2015 | Policie |
| 2019 | Nůž |
| 2020 | Království |
Externí recenze
- Nemesis jako nervy drásající skvost ze severu / Alena Lochmannová, VašeLiteratura.cz
- Jo Nesbø: Nemesis / Tomáš Odaha, odaha.com
- Jo Nesbø rozjede pátrání ve jménu bohyně Nemesis / Jana Dobešová, topzine.cz

98 %
70 %

Všechno, co bych třeba mohl ke knize napsat, už bylo napsáno v předchozích komentářích :). Takže to vidím tak, že se mi tenhle případ s Harrym Holem četl hodně dobře, mimo to byl temný a napínavý, prostě fajne :). Pět stars to jistí a s touhle sérií hned tak nekončím, vážení! :)))