Červenka

Červenka https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211087/mid_cervenka-211087.jpg 4 3861 594

Harry Hole série

< 3. díl >

Píše se rok 1944. V zákopech u Leningradu na východní frontě bojuje jednotka norských vojáků v německých uniformách za věc, v niž věří: za svobodné Norsko. Vojáci pocházejí ze všech společenských vrstev, nesdílejí politické názory ani důvody své účasti v bojích. Nejodvážnější z nich, Daniel Gudeson, je zastřelen a jeho tělo je uloženo do masového hrobu. Po jisté době se však v jednom vídeňském lazaretu objeví zraněný voják, který o sobě tvrdí, že je Daniel Gudeson... A máme tu rok 1999. Do ulic Osla se vydává stařec, kterému právě jeho lékař sdělil rozsudek smrti. Stařec přemýšlí o válce. Ví, že ho před smrtí čeká ještě jedna mise. Vzápětí je nalezen jeden bývalý norský voják z východní fronty s podříznutým hrdlem. V téže době Harry Hole omylem postřelí během návštěvy prezidenta Billa Clintonta v Norsku jednoho agenta americké tajné služby. Harry je ke svému údivu povýšen na vrchního komisaře a přeložen k norské tajné službě. Ukáže se však, že byl takto odklizen do kanceláře, kde na něj čekají naprosto nudné a bezvýznamné případy, například prošetření činnosti gangu provozujícího ilegální obchod se zbraněmi, jenž je navázán na neonacistické prostředí. Harrymu a jeho parťačce Ellen Gjeltenové se ovšem podaří zjistit, že stopy pašeráků zbraní vedou až do řad osloské policie. Bezvýznamný případ už není bezvýznamný a roztáčí se kolotoč událostí. Vydání 3., tohoto překladu 2.vydání.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Rødstrupe , 2000


více info...

Přidat komentář

sgjoli
14.04.2024 3 z 5

Zatímco v prvních dvou dílech náš Harry cestuje do zahraničí, v Července nám zůstává v rodném Norsku. Přesto tu najdeme motiv cestování - tentokrát v čase, když se díky zápletce dostáváme dějově částečně do dob minulých, aby čtenář pochopil, proč náš vrahoun dělá to, co dělá.
Příběh má švih a spád, docela to utíkalo a zápletka sama o sobě byla zajímavá. Rozuzlení jsem úplně neodhalila, takže v tomto ohledu to bylo taky fajn. Přesto jsem měla pocit, že se v knize poněkud ztrácím. Tenhle dojem ve mně vyvolalo hlavně velké množství postav, jejichž jména mi prostě a jednoduše splývala. A já občas měla problém se zorientovat, o kom se vlastně mluví. To mi dost kazilo dojem z jinak zajímavého případu.
Nevím, možná mi v tomto ohledu nepomohl fakt, že jsem to poslouchala jako audioknihu - že jsem si ta jména hůř pamatovala. To je pro mne v tomto případě trochu dilema. Protože poslední dobou u detektivek/thrillerů preferuju poslech audioknih, protože v tištěné podobě mám poslední dobou se do tohoto žánru vůbec začíst a užít si to jako celek. A tak upřednostňuju audioknihy, i když je to za cenu, že se hůř orientuju v postavách, když jich je jak na orloji...
Každopádně 3 hvězdy a v sérii určitě chci ještě aspoň chvíli pokračovat...

Luca86
13.04.2024 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších s HH.


esfinge
10.04.2024 4 z 5

Tak tenhle díl s HH se mi četl dobře. Kniha je to delší a má pomalejší rozjezd a více rovin vyprávění, ale vše do sebe zapadá.

Anette99
06.03.2024 5 z 5

Série s HH má vzestupnou tendenci, a to je jen dobře, tenhle díl už pro mě byl na pět hvězd. :)
V knize se setkáváma s Harrym, který musí být kvůli shodě nešťastných událostí převelen k tajné policii. A tam to začíná být zajímavé, narazí na případ týkající se vzácné zbraně propašované do Norska. Ponoří se do vyšetřování, aby zabránil možnému atentátu. To ho zavede napřed do prostředí neonacistů, ale kořeny všeho sahají mnohem dál, až do zákopů u Leningradu během 2. světové války...
Kniha má skoro 600 stran (a přesto ji přečtete rychle) a vyskutuje se v ní hodně postav, navíc se přeskakuje ve dvou časových rovinách, což mi trochu ztěžovalo orientovat se v tom kdo je kdo, ale v závěru do sebe vše krásně zapadlo.

Kosta96
02.02.2024 4 z 5

Harry Hole rozplétá velmi složitý příběh z druhé světové války, který má kriminální přesah do současnosti. Za mě lepší, než Netopýr i Švábi. Obzvlášť pro ty, kteří mají rádi zamotané příběhy s nečekaným koncem určitě doporučuji.

Mája777
31.01.2024 5 z 5

Pamatuji si to správně. Tenkrát se mi tento díl líbil hodně. A líbil se mi teď. Příběh vyprávěný v několika rovinách, Harry směle bojuje s démony, objevuje se jeho životní láska a také Princ. Ano, tuhle sérii miluji :)
(31. 1. 24 - 2 476. - 6)

hetzerjoke
30.01.2024 3 z 5

Rozhodně lepší než předchozí díl, ale neřekl bych, že lepší než Netopýr. Tedy alespoň ne jednoznačně. Vyjmenovat slabé stránky sice nezabere mnoho času, protože krom rozvláčné první poloviny a opletaček kolem vztahů v obou časových liniích jak z červené knihovny bylo napětí téměř všudypřítomné, zvraty byly nečekané a zasazovaly tvrdé direkty jak mým teoriím, tak hlavní postavě, kterou je již tradičně sympatický asociální belmondo Harry Hole, prototyp severského kriminalistického vikinga. Případ propašované útočné pušky jej tentokrát zavede (po exotickém Thajsku a Austrálii) do důvěrně známé domoviny a my jsme tak trochu ochuzeni o poznávání cizí kultury, zato však získáváme zajímavý vhled do mentality poválečného Norska, ve kterém se mísí popírání minulosti s neofašistickými rebeliemi a dost noir atmosférou. Pro mně celkem deziluze, takhle jsem si slunnou Skandinávii nepředstavoval. Navíc tu máme velmi netradičního pachatele, ne nějž je směřováno mnoho pozornosti. Je ale trochu škoda, že v této skvěle napsané a vypointované detektivce občas schází to hlavní: policejní vyšetřování. Vrah uniká a jeho oběti se množí, přesto jsou vyšetřovatelé vždy o krok pozadu a finále je spíše než vítězství poctivé detektivní práce "jen" epickým vyvrcholením, které padouch sám připraví. Souhrnem, Červenka je velmi napínavý thriller, ale trochu moc se babrá ve vztazích a ztrácí se jak v nebřebernu jmén, tak stránek. Je to skvělé počteníčko, ale Netopýr...tfuj, to sem kacíř.

princesse
18.01.2024 4 z 5

Skvělé čtení. Prolínání dvou časových rovin skvělé, až na pár momentů, kdy bylo matoucí. Ke konci jsem musela číst pomaleji, protože jsem občas byla lehce mimo, když vyprávění přecházelo sem a tam i jen po pár větách. Ale jinak skvělý příběh a skvělé, že Harry se držel s pitím. Opilecké výjevy nemusím. Tento díl určitě doporučuji.

Filomena1961
17.01.2024 5 z 5

Třetí kniha od autora a dovolím si napsat, že vede. Zaujaly mě dvě časové linie, jedna spadající do minulosti - Druhá světová válka a tu další zasadil autor do přelomu tisíciletí. Nakonec minulost dohnala přítomnost a děj se odvíjel takovým způsobem, že jsem se nemohla od knihy odtrhnout. Identita vraha byla pro mě do posledního okamžiku skrytá. Jsem zvědavá, jak se bude vyvíjet vztah Harryho a Ráchel a zda bude Prince odhalen. Knihu doporučuji a dávám plný počet.

BlaV.
06.01.2024 5 z 5

loni jsem dokoupila knihy do série (chybí mi jen poslední 13. díl), přečtena zatím tři díly a třetí z nich, i když nejdelší, tak nejlepší. Jsem zvědavá, zda se laťka bude i na dále zvedat.

hajrys
04.01.2024 5 z 5

Trochu pomalejší rozjezd, střídání dějových linek a spousta jmen mi na začátek moc nevyhovovalo. Ale stačilo se pouze začíst a nemohla jsem knihu odložit. Rozhodně budu pokračovat další knihou v sérii.

Haloon
10.12.2023 5 z 5

Série o Harry Holeovi je šťastná sázka na jistotu. Není v ní slabých dílů, případy se neopakují a každý je jedinečný svým originálním způsobem a uvěřitelný, přičemž autor to s podklady bere hezky z gruntu.
Červenka to jen potvrzuje. Za mě je přitom jedním z nejambicióznějších dílů, který div nepraskne informacemi a dějovými linkami, které by leckterý autor neuhlídal a udělal z toho chaotický mišmaš, ale Nesbo ne. Příběh je skvěle poskládán a téma Druhé světové války i prolínání dvou časových rovin dělá z díla naprosto jedinečnou záležitost.

Adapa
18.11.2023 5 z 5

Mé druhé setkání s Joe Nesbem a jeho detektivem Harry Holem způsobilo, že jsem si četl do rána do pěti hodin, chvilku se prospal a pokračoval ve čtení dopoledne, abych konečně knihu dočetl.

V románu se setkáváme se dvěma časovýma liniemi, které se postupně protnou. V první odehrávající se ve 40. letech 20. století sledujeme skupinku mladých norských vojáků, kteří společně s Němci bojují u Leningradu. Ve druhé se na přelomu roku 1999 a 2000 setkáváme s Harry Holem, který je za postřelení amerického tajného agenta „povýšen“ na vrchního komisaře u Tajné policie a náhodně zjišťuje, že si kdosi do Norska objednal nejdražší odstřelovací pušku. V této druhé časové linii se setkáváme také s tajemným starcem umírajícím na rakovinu plic, ten si zbraň objednal, má plno peněz a chystá se před smrtí dokončit velký úkol.

Postupně zjišťujeme, že ti z norských vojáků od Leningradu, kteří přežili do roku 2000 nebudou přesně těmi, kterými se zdají. Je to klišé, ale od poloviny knížky jsem měl jistotu, kdo je pachatel, ten tajemný stařec. Při prvním setkání s Harrym Holem v románu Žízeň jsem měl podobnou „jistotu“ a Joe Nesbo mi ji na posledních stránkách dokonale rozmetal. Čekal jsem tedy i tady, že něco podobného přijde a když se Harry Hole honil za někým, kdo byl jasně nevinný, tak jsem si říkal, že to přeci nemůže být pravda, že by Harry Hole byl tak slepý a naivní. No a tentokrát byl.

Rozhodně doporučuji k přečtení a zjišťuji, že i když jsem Joe Nesba objevil s velkým zpožděním, kdy jeho díla zná už skoro každý, tak bude patřit k mým oblíbeným autorům.

VeraKlemsova
11.11.2023 5 z 5

Opět mistrovské dílo

jan14s
10.11.2023 5 z 5

Kniha mě nadchla, ačkoliv na začátku mi trochu vadilo prolínání linek. Nejprve jsem měl pocit, že to narušuje plynulost příběhu. Když se totiž něco zajímavého odehrálo v jedné lince, hned na to následovala linka z minulosti, která měla také ke konci nějaký zvrat, a pak přišel další střih na jinou linku. Zpočátku mi to připadalo rušivé. Nicméně po několika střídáních jsem si na tento styl zvykl, a všechny linky mi víceméně přišly zajímavé.

Mám rád, když je v knize i pohled z vrahovi perspektivy. I přes to, že v tomto případě víte o koho se jedná, stejně vás na konci překvapí kdo to opravdu je Posledních 200 stránek jsem musel přečíst téměř najednou. Mezi těmi třemi díly, které jsem zatím četl, je tento rozhodně ten nejlepší.

mila2411
29.10.2023 5 z 5

Hezký. Hrozně, strašně, moc hezký! Za mě asi NEJ HH. Dvě linky, jedna druhoválečná a druhá ze současnosti. Vše postupně dává smysl a pachatele jsem OPĚT neuhádl. Sqělá detektivka!!!

Kekik
16.10.2023 3 z 5

První část komentáře je platná pro cca 300 stran knihy. Poté se můj názor na knihu změnil k lepšímu.
Když čtu detektivku, tak očekávám, že bude zaměřena na vyšetřování vražd. Nemám ráda zdlouhavé, nudné úvody, kdy se prvního vyšetřování dočkáme až po několika stovek stran. Mistr je v tomhle kupříkladu Jussi Adler Olsen se svojí sérií Případy oddělení Q (mám ji ráda, ale ty dlouhé úvody mě netěší). Tady je to bohužel také na škodu. Nevadí mi prolínání dvou či více linek, ale zde jsem se bohužel často ztrácela ve jménech, a vůbec celkově jsem si říkala, zdali je třeba psát tolik stran o ničem. Linka z minulosti, která bývá v drtivé většině případů lepší než linka ze současnosti, mě vůbec nebavila. A to se dokonce odehrává v době, ze které "ráda" čtu příběhy.
Jsem na vážkách, jestli si budu s autorem rozumět. S prvním dílem jsem se potrápila, druhý díl jsem přečetla bez jakýkoli problémů, a ve třetím díle jsem se dlouho do čtení nutila. Možná, že kdybych začala s autorovou tvorbou o pár let dříve, neměla bych problém. Takhle mám přečteno či rozečteno tolik jiných detektivních sériích, které jsou ve srovnání s Jo Nesbem lepší.

Jak jsem již avizovala na začátku, přišlo velké zlepšení v ději. Respektive konečně mě kniha začala bavit a nemusela jsem se do čtení nutit. Také mě velmi dojalo, když Harry volal své kolegyni Ellen. Více jsem se smála Harryho hláškám. Celkově jsem měla problém knihu odložit.
Mám doma dvanáct dílů s HH, takže se určitě do dalšího pustím. Jen doufám, že tentokrát se začtu hned zkraje.
Čtenářská výzva 2023: Téma 14. Kniha, která je součástí serie.

BaPe895
14.10.2023 3 z 5

Bohužel jsem čekal něco jiného. Tento typ špionážních detektivek není můj šálek kávy.

sf1
26.09.2023

Nečtěte Červenku před Šváby! Autor zde vyzradil jméno vraha ze Švábů.

BarboraSalome
18.08.2023 4 z 5

Já čtu sérii postupně od začátku a musím se přiznat, že mě Harry Hole baví víc a víc. V tomto díle oceňuji a střídaní dvou časových linií.